Év végi visszatekintés

Az Alapítvány 2021-ben is izgalmas és dolgos évet zárt. Nem volt könnyű választani és bizonyos mérföldköveket kihagyni az alábbi listából, de a végül bekerült események mindenképpen az alábbi számvetésbe kívánkoztak.

2021 januárjában a WFA új sorozatot indított Felczak Műhely elnevezéssel azzal a szándékkal, hogy a havonta megtartandó kulturális és gazdasági estek a Magyar–Lengyel Tudásbázis Program részét képezik majd. A Felczak Műhely első estjét Laurinyecz Imre, a Wacław Felczak Alapítvány igazgatója vezette, fővendége Zsille Gábor, költő, műfordító, szerkesztő volt. Beszélgetőtársak voltak még Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, irodalomtörténész, műfordító; valamint Kovács István, költő, történész, műfordító.
A beszélgetés mellett Zsille Gábor több verse is elhangzott Troján Tünde előadásban l, sőt, zenei aláfestés is színesítette a programot. Noémi Górny gordonkán, Antonina Bartyś pedig brácsán játszott. Az est visszanézhető itt: https://www.facebook.com/events/418407629584882

Április: Felczak-lemezek eredményhirdetés

Olyan nagymértékű érdeklődés övezte a hazai és a lengyelországi művészvilág körében a Felczak-lemezek magyar–lengyel lemezpályázatát, hogy a korábban tervezetthez képest kétszer annyi pályázatot részesített támogatásban a Wacław Felczak Alapítvány. A 61 beérkezett pályázat közül a négytagú szakmai zsűri – Harcsa Veronika kétszeres Fonogram-díjas jazz énekes, dalszerző, Balázs János Liszt Ferenc-díjas és Kossuth-díjas zongoraművész, Tóth Tibor zenei menedzser (Sziget Fesztivál) és Rosonczy-Kovács Mihály, a Wacław Felczak Alapítvány kurátora, lengyel–olasz politikai elemző, Junior Prima díjas népzenész – értékelése nyomán az alapítvány Kuratóriuma összesen 14 pályázót részesített támogatásban, nyolcat Prémium, hatot pedig Junior kategóriában, összesen 25.082.450 Ft támogatást odaítélve.

A lemezek többsége meg is jelent 2021 őszén.

További részletek és a teljes eredményhirdetés az alábbi cikkben>> 

Május: Szárnyas Huszárok pályázat

Az áprilisban kihirdetett pályázat célja az volt, hogy fiatal magyar művészeket támogasson lengyel vonatkozású tevékenységük megvalósításában. A Kuratórium döntésének értelmében végül három ifjú művész, Borzavári Róza népzenész, Ádámffy Zsigmond kovács és hagyományőrző, valamint Székhelyi Dániel színész, pedagógus nyert támogatást. 

További részletek itt>> 

Az ifjú nagykövetek beszámolói pedig itt olvashatók: 

https://wfa.hu/aktualitasok/helyzetjelentes-szarnyas-huszarok-beszamolo

https://wfa.hu/aktualitasok/beszamolo-nagy-munkaban-a-szarnyas-huszarok-palyazat-nyertesei 

 

Június: Tanulmány készült a magyarlengyel startup ökoszisztémáról

A Wacław Felczak Alapítvány céljai között szerepel a magyar és lengyel nemzet történelmi, kulturális, közéleti területen ápolt kapcsolatával összefüggő tevékenységek mellett a gazdasági területen való értékteremtés is. Nem meglepő tehát, hogy már 2020 végén bekerült az Alapítvány rövidtávú stratégiájának programpontjai közé egy magyar–lengyel összefogás terve a világjárvány utáni gazdasági újjáépítésért.

Az Alapítvány kíváncsi volt, hogy mely pontokon és milyen eszközökkel lehet legjobban elősegíteni a startup szektor szereplőinek tevékenységét és együttműködését, valamint hogy ennek a rendszernek a működését hol és milyen eszközökkel tudja segíteni. A válaszok bemutatására hivatott tanulmány elkészítését Közép-Európa vezető innovációs ügynöksége a Design Terminal vállalta feladatul. Részletek itt>>

Július: Balatonboglár, I. Felczak MagyarLengyel Sakktábor

Hat élményekkel teli napot tölthetett el közel 60 magyar és lengyel diák a magyar–lengyel barátság szimbolikus helyszínén, Balatonbogláron. A résztvevők a nyári élmények és egymás kultúrájamellett a sakkhoz is közelebb kerültek a tábor időtartamaalatt erről Mikó Valér szakképzett sakkoktató gondoskodott.

Nyári pályázati kör

Augusztus 16-án zárult a WFA nyári pályázati köre, melyben többek között kulturális és művészeti együttműködések, középiskolai lengyel nyelvoktatás elindításának, felsőoktatási vendégoktatók meghívásának, tudományos kutatások, valamint magyar–lengyel testvérvárosi és testvériskolai kezdeményezések támogatására lehetett pályázni. A pályázatok részletei és az egyes pályázatok nyerteseinek listája elérhető a wfa.hu-n>>

Július: Felczak Műhely - Kihívás, kreativitás: Egy befutható pálya a lengyel szakon

A júliusi estet Gedeon Márta, a WFA felügyelőbizottságának tagja és Szesztay Ádám, a WFA felügyelőbizottságának elnöke szervezte. A témáról dr. hab. Pátrovics Péter az ELTE Lengyel Tanszékének vezetője, dr. hab. Pálfalvi Lajos irodalomtörténész, műfordító, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK Lengyel Tanszékének vezetője és Fórián Éva a Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézet, Lengyel minor szak munkatársa beszélgettek két héttel azelőtt, hogy kiderültek a felvételi ponthatárok. Az esemény visszanézhető itt>> 

Szeptember: Olga Groszek Szegeden járt az Alapítvány támogatásával

A magyarul tanuló lengyel influenszer az Alapítvány meghívására néhány napot Szegeden töltött, ahol találkozott Biernacki Karollal, a WFA kuratóriumának elnökével, aki a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja is.

Olga már többször járt Magyarországon, de Szegedet még nem látta. Hogy mi tetszett neki legjobban Szegeden és hogy melyik az az étel, amit itt kóstolt életében először, többek között ez is kiderül a Szegeden forgatott videóiból.

https://wfa.hu/aktualitasok/olga-groszek-az-alapitvany-meghivasara-szegeden-jart 

Felczak Műhely - Lem100

Idén lenne 100 éves Stanisław Lem. A 2016-ban elhunyt író életműve volt a főszerepben a Felczak Műhely szeptemberi pódiumbeszélgetésén, ahol az est moderátora, Dr. Lovászy László Gábor, stratégiai elemző, jövőkutató, miniszteri biztos Jerzy Snopek lengyel nagykövettel, Nemere István író, műfordítóval és Képes Gábor költő, sci-fi íróval beszélgetett. A rendezvény egy online könyvbemutatóval kezdődött, melyen Vecsei H. Miklós színész, a POKET Zsebkönyvek alapítója beszélt, majd fel is olvasott Lem legismertebb művéből, a Solarisból. Az esemény visszanézhető itt>> 

Október: Felczak Műhely vol. 8 - Liszt&Chopin

Kiemelt érdeklődés mellett került sor október 26-án a Lengyel Nagykövetség dísztermében Szilasi Alex Liszt és Chopin munkásságáról, kapcsolatáról szóló zenei betétekkel tűzdelt előadására. A nem mindennapi műsor visszanézhető itt>>   

LengyelMagyar Üzleti Fórumon való részvétel

  1. november 8-án a Budai Vigadóban került megrendezésre a fórum a Lengyel–Magyar Gazdasági Kamara, a PAIH Lengyel Befektetési és Kereskedelmi Ügynökség, valamint a Külügyi és Külgazdasági Intézet szervezésében és a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával. A fórum résztvevői panelbeszélgetést hallgathattak meg Lengyelország gazdaságáról, az innovációs trendekről, az E-kereskedelemről, a zöld gazdaságról és a lengyel–magyar üzleti kapcsolatokban rejlő támogatási és pályázati lehetőségekről. További részletek a wfa.hu-n itt érhetők el:

https://wfa.hu/aktualitasok/lengyel-magyar-uzleti-forum-a-felczak-alapitvany-tamogatasaval 

November: Felczak Műhely Pilinszky születésének 100. évfordulója alkalmából

November 27-én lett volna 100 éves Pilinszky János, a huszadik század egyik legjelentősebb,  Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas magyar költője. Életművéről, esztétikájáról és lengyel kötődéséről beszélgetett a Felczak Műhely november 23-i rendezvényén Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, Mártonffy Marcell irodalmár, teológussal és Pályi András író, műfordító, irodalomtörténésszel. 

Az est házigazdája és moderátora Laurinyecz Imre, az Alapítvány igazgatója volt. Részletek és a beszélgetés felvétele itt található>> 

December: 

Új pályázati felhívás - Szirén

Az Alapítvány Szirén nevű pályázatának célja, hogy támogassa a középfokú oktatási intézményeket a lengyel nyelvoktatás választható tantárgyként történő elindításában, újraindításában vagy folytatásában. A december 15-én indult és 2022. január 17-ig tartó pályázatbenyújtási időszakkal arra kívánunk lehetőséget biztosítani az intézményeknek, hogy pozitív elbírálás esetén a február végi tavaszi félévben el is indíthassák, vagy épp folytathassák a lengyel nyelv oktatását az adott intézményben.

A pályázatok benyújtása ezúttal is kényelmesen, online az Alapítvány weboldalán keresztül lehetséges, ahol egy GYIK is segít a pályázatok minél gördülékenyebb beadásában (https://wfa.hu/gyik).

A pályázati felhívás itt található>> 

 

Boldog, egészségben gazdag új évet kívánunk mindenkinek!