November 27-én lesz 100 éve, hogy megszületett Pilinszky János

A jeles alkalom és többek között annak apropóján, hogy Pilinszky dédapja lengyel volt, a Felczak Műhely novemberi rendezvényének a költő volt a középpontjában.

Pilinszky János életéről, esztétikájáról és lengyel kötődéséről Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, Mártonffy Marcell irodalmár, teológussal és Pályi András író, műfordító, irodalomtörténésszel beszélgetett. Ahogy Laurinyecz Imre, az Alapítvány igazgatója és a beszélgetés moderátora fogalmazott: “Három különböző ember, különböző nézőpontból, sajátos PIlinszky-képpel van jelen ebben a beszélgetésben”. Az est során szó esett a lengyel Pilinszy-képről, a költészetében érezhető érzékiségről és művészetének vallásos eredetéről. 

Jerzy Snopek nem csak mint lengyel irodalomtörténész, hanem mint fordító is ült a színpadon; az ő jóvoltából olvasható ugyanis 1999 óta az Apokrif lengyelül. Legújabb, a Kő és kenyér című könyve pedig - melynek szerkesztője és a könyvben található művek lengyelre fordítója is - egy válogatás Pilinszky verseiből és prózáiból. 

Fotó: WFA

A többi résztvevő is elmondta, hogy mit jelentett számára egy-egy Pilinszky vers, vagy épp a személyes találkozás a költővel. Pályi András például arról mesélt, hogy Pilinszky Jánossal együtt utazott Lengyelországba Jerzy Grotowski (lengyel színházi rendező és teoretikus) színházát megnézni, ami rendkívüli hatással volt rá. 

A beszélgetést megelőzően vetítésre került egy kisfilm, melyen Csomor Csilla mondja el Pilinszky Keringő című versét. 

 

Pilinszky János: Keringő

A zongorát befutja a borostyán,

s a gyerekkori ház falát

szétmállasztja a naplemente.

 És mégis, mégis szakadatlanúl

szemközt a leáldozó nappal

mindaz, mi elmúlt, halhatatlan.

Fotó: Múlt-kor

A verses filmet Dóczy Péter színész, producer, rendező készítette, akinek ezúton is köszönjük, hogy hozzájárult a kisfilm levetítéséhez!


A beszélgetést ezúttal is élőben közvetítettük az Alapítvány Facebook oldalán és YouTube csatornáján, ahol teljes egészében vissza is nézhető a rendezvény. 

A regisztráltak a helyszínen élőben követhették az eseményt, mely a beszélgetés után koccintással és vendéglátással ért véget. 

Az eseményen készült képeket a Médiatárban itt tekintheti meg>>

Kapcsolódó: 

A Felczak Műhelyről írt a Magyar Hírlap is. A cikket a Sajtómegjelenések menüpontban találja ide kattintva: https://wfa.hu/sajtomegjelenesek