Médiatár

Magyar-lengyel műfordítók bélyegsorozat

Egy nem mindennapi bélyeg kollekciót és annak készítőjét mutatjuk most be olvasóinknak. 12 magyar és 12 lengyel műfordító, köztük Jerzy Snopek, Teresa Worowska vagy például Pálfalvi Lajos és Zsille Gábor neve került rá bélyegekre. Páliné Pallovits Karolina készítette a 24 bélegy tervét. Nézze meg most ön is!

A II. Felczak Magyar-Lengyel Sakktábor képekben

2022-ben második alkalommal került megrendezésre a balatonboglári sakktábor az Alapítvány szervezésében. A közel 80 gyerek és a kísérőtanárok Uniejów, Krasne, Rzeszów, Tyczyn, Tarnów, Jarosław, Adamówka, Budapest, Nyíregyháza, Szeged és Mórahalom városaiból érkeztek, hogy egy héten át saját élményeken keresztül tudnak közelebb kerülni a másik nemzet kultúrájához. Köszönjük a képeket Gál Zoltánnak.

31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

A két év pandémia miatti szünet után 2022-ben ismét megrendezésre került rendezvényen a WFA is jelen volt, az Alapítvány több munkatársa mellett, a grémiumból Gedeon Márta, felügyelőbizottsági tag, valamint Mohay Gergely és Rosonczy-Kovács Mihály kuratóriumi tagok látogattak ki a szabadegyetemre, ahol az Alapítvány a varsói testvérintézményével karöltve három panelbeszélgetést is szervezett a Bánffy Miklós társalgóban. A fotókat köszönjük Bach Máténak.

A 39. Kárpáti Futárverseny sajtótájékoztatója

A fiatal kerékpárosok egyik legrangosabb európai versenyével a szervezők és a résztvevők a lengyel-magyar barátság és Wacław Felczak emléke előtt kívánnak tisztelegni. A versenyt a WFA is támogatja.

I. Felczak Gála - 2022

Az Alapítvány idén először megrendezte a Felczak Gálát a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Beszédet mondott mond Biernacki Karol az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Rosonczy-Kovács Mihály, az Alapítvány kuratóriumának tagja, valamint Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke. De átadták a Felczak-díjat is, emellett ifj. Balázs Elemér zongorajátéka és állófogadásos vacsora színesítette még az estét. Tekintsék meg az ott készült fotókat, melyeket az Alapítvány megbízásából Ocskó Ferenc készített.

Felczak Műhely - Főszerepben Pilinszky

A novemberi Felczak Műhely apropóját Pilinszky János születésének 100. évfordulója adta. A költő dédapja révén részben lengyel származású volt. Költészetének érzékiségéről, a lengyel Pilinszky-képről és a költészetében megjelenő vallásosságról is beszélgetett Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, Mártonffy Marcell irodalmár, teológussal és Pályi András író, műfordító, irodalomtörténésszel.

Lengyel-Magyar Üzleti Fórum - 2021. november 8.

2021. november 8-án a Budai Vigadóban került megrendezésre a Fórum a Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara, a PAIH Lengyel Befektetési és Kereskedelmi Ügynökség, valamint a Külügyi és Külgazdasági Intézet szervezésében és az Alapítvány támogatásával.

Piotr Socha könyvbemutató, workshop és kiállítás a B32 Galériában

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a PesText világirodalmi és kulturális fesztivált, ami 2021-ben a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával valósul meg. A színes programok között Piotr Socha Fák és Méhek című könyvének bemutatója, és az ehhez kapcsolódó workshop valamint kiállítás is szerepelt. Helyszíni beszámolónk képekben itt tekinthető meg.

Felczak Műhely - Főszerepben Stanisław Lem

Idén lenne 100 éves Stanisław Lem. A 2016-ban elhunyt író életműve volt a főszerepben a Felczak Műhely szeptemberi pódiumbeszélgetésén, ahol az este moderátora, Dr. Lovászy László Gábor, stratégiai elemző, jövőkutató, miniszteri biztos Jerzy Snopek lengyel nagykövettel, Nemere István író, műfordítóval és Képes Gábor költő, sci-fi íróval beszélgetett.