Médiatár

II. Felczak Gála a Hagyományok Háza épületében

2023. november 9-én került megrendezésre második alkalommal az Alapítvány éves gálája.

Wacław Felczak Emlékkonferencia

Október 23-án lesz 30 éve, hogy elhunyt Wacław Felczak az Alapítvány névadója. Ez alkalomból egy emlékkonferenciát szervezett az Alapítvány 2023. október 18-án az ELTE Eötvös Collegiumával közösen. A Collegium falai között, melynek Felczak professzor diákként az 1938-1939-es tanévben lakója, 1987-ben pedig 3 hónapig vendégtanára volt, tegnap Kiss Gy. Csaba, Petneki Áron, Kovács István, Ress Imre és testvérintézményünk intézeti tanácsának egyik tagja, dr. Wojciech Frazik tartottak előadást.

A WFA Tusványoson

A WFA 2023-ban két panelbeszélgetést szervezett a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjában. Az egyikre „Európa keresztény lesz, vagy nem lesz” - Kereszténység a mindennapokban, a másikra „Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport" – Biztonságpolitikai körkép az orosz-ukrán háború árnyékában” címmel került sor.

II. Felczak Diáktábor Sátoraljaújhelyen

Immár második alkalommal került megrendezésre a tábor Sátoraljaújhelyen, ahol a közel 80 magyar és lengyel diák játékos nyelvórákon ismerkedhetett a másik ország nyelvével és élménydús programokon a többiekkel.

Katyń Requiem koncertek

A koncertek 2023. április 28-30. között kerültek megrendezésre Gdańskban, Varsóban és Krakkóban az Alapítvány támogatásával.

Felczak Műhely vol. 18 - A nagykövet válaszol

2023. április 12-én került sor az immár 18. Felczak Műhely rendezvényre, melyen Sebastian Kęciek nagykövet úrral - aki 2022 áprilisa óta a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Magyarországon - beiktatásának első évfordulója alkalmából beszélgetett Mitrovits Miklós történész, polonista, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főmunkatársa a magyar- lengyel kapcsolatok aktuális helyzetéről , többek között a magyar-lengyel politikai kapcsolatokról, a háború okozta nehézségekről, az Európai Unióban folytatott lengyel-magyar együttműködésekről és a magyar-lengyel kapcsolatok perspektíváiról, valamint a V4-ek munkájáról, a Három Tenger Kezdeményezésről és arról is, hogy milyen tényezők határozzák meg Lengyelország külpolitikáját.

Panelbeszélgetés az energetikai függetlenedés lehetőségeiről Magyarországon és Lengyelországban

Az eseményre a Wacław Felczak Alapítvány meghívására Magyarországra utazott Piotr Naimski korábbi lengyel gazdasági miniszterhelyettes, energetikai szakértő, aki Steiner Attilával, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárával vett részt a panelbeszélgetésen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Magyar-lengyel műfordítók bélyegsorozat

Egy nem mindennapi bélyeg kollekciót és annak készítőjét mutatjuk most be olvasóinknak. 12 magyar és 12 lengyel műfordító, köztük Jerzy Snopek, Teresa Worowska vagy például Pálfalvi Lajos és Zsille Gábor neve került rá bélyegekre. Páliné Pallovits Karolina készítette a 24 bélegy tervét. Nézze meg most ön is!

A II. Felczak Magyar-Lengyel Sakktábor képekben

2022-ben második alkalommal került megrendezésre a balatonboglári sakktábor az Alapítvány szervezésében. A közel 80 gyerek és a kísérőtanárok Uniejów, Krasne, Rzeszów, Tyczyn, Tarnów, Jarosław, Adamówka, Budapest, Nyíregyháza, Szeged és Mórahalom városaiból érkeztek, hogy egy héten át saját élményeken keresztül tudnak közelebb kerülni a másik nemzet kultúrájához. Köszönjük a képeket Gál Zoltánnak.