Sajtómegjelenések

Biernacki Karol: „Úgy érezzük, küldetést teljesítünk”

– Sok alapítványt ismerek, de egyikben sincs olyan érzelmi töltet, mint a Wacław Felczak Alapítványban – mondta a lapunknak adott interjúban Biernacki Karol, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja annak apropóján, hogy három éve kezdte meg működését a magyar–lengyel barátság és együttműködés további elmélyítését szolgáló intézmény. Biernacki Karol szerint céljuk az, hogy „megfertőzzék” a magyar fiatalokat a lengyel kultúrával. Fotó: Magyar Nemzet/ Havran Zoltán

V4: A Waclaw Felczak Alapítvány a fiatalokra épít, akik szorosabbá tehetik a lengyel-magyar barátságot

Beszélgetés Karol Biernackival, Lengyelország szegedi tiszteletbeli konzuljával, az Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumának elnökével: Lengyel-magyar, magyar-lengyel kapcsolatok legfontosabb intézménye 3 éve működik. A Wacław Felczak Alapítvány a fiatalokra épít, akik szorosabbá tehetik a lengyel-magyar barátságot, de ehhez szükség van egymás megismerésére.

Magyar–lengyel barátság covid üzemmódban

Új magyar–lengyel kezdeményezésekről, köztük a járvány utáni gazdasági újjáépítésben való együttműködésről is szót ejtett Pawel Cebula minorita szerzetes, a Felczak Alapítvány kurátora akivel az általa szervezett és a közmédiában is közvetített, magyar–lengyel–ukrán karácsonyi koncert kapcsán beszélgettünk.

MARADJUNK, AKIK VAGYUNK!

Ma mindennél fontosabb az a sokrétű, sokirányú munka, amit a hazai Wacław Felczak Alapítvány végez. Azt a történelmi lengyel–magyar sorsközösséget és összekapcsolódást építi tovább, ami stratégiai kérdéssé, sőt a megmaradás zálogává vált a visegrádi szövetség és a térség szuverenista államai számára. A hazánkban élő Karol Biernackival, az alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettünk. (fotó:T. SZÁNTÓ GYÖRGY / DEMOKRATA)

Wacław Felczak professzor céljainak jegyében

A magyarországi Wacław Felczak Alapítvány 2019. június 17-18-án Budapesten fogadta lengyelországi partnerintézményének, a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének delegációját. A parlamenti látogatással és közös sajtótájékoztatóval színesített kétnapos tárgyalássorozat a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségén tartott plenáris üléssel zárult.

Hiszünk a sokszínű látásmód gazdagító erejében

16 nappal az EP-választások előtt a konferencia résztvevői megismerhetik a következő testület fontos közép-európai tagjait is – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a szervezet Wacław Felczak Alapítvánnyal együttműködésben szervezett Közép-Európa Európája című nagyszabású eseményéről. A rendezvényre nemcsak tiszteletét teszi, de előadást is tart többek között Beata Szydło lengyel miniszterelnök-helyettes, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke is.

A szabadság futára

A Lengyel–magyar barátság napi programsorozat előestéjén mutatták be Wacław Felczak – A szabadság futára című könyvet a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Lengyel látogatók érkeztek városunkba

A lengyelországi Chorzów testvérváros tanulói és tanárai érkeztek ózdi testvériskolájukba, a Sajóvárkonyi Általános Iskolába. A két iskola kapcsolata 2005-ben kezdődött, és 2015-ig éveken át kölcsönösen látogatták egymást. Ekkor azonban a jelenlegi városvezetés már nem támogatta a vendégek fogadását, ezért a kapcsolat három évig szünetelt.

A közös szabadságért

Október 23. alkalmából az Eötvös Kollégium Baráti Köre, a Mika Sándor Egyesület és a Wacław Felczak Alapítvány közösen emlékezett a két nép barátságára és a történelemben összefonódó magyar és lengyel szabadságküzdelmekre.

Trump és mi – Globális biztonság

A sajtóhírekben keveset hangoztatott nemzetközi politikai színtér történéseiről, célkitűzéseiről – Trump és mi – Globális biztonság a NATO-csúcs után címmel tartottak előadást Marek Jan Chodakiewicz történelem professzor (The Institute of World Politics, Washington, Trump varsói beszédének írója) és Marek Matraszek ügyvezető igazgató (CEC Government Relations, Varsó).