Sajtómegjelenések

Az MTVA Híradójának beszámolója a WFA tusványosi panelbeszélgetéséről

A WFA 2023-ban két panelbeszélgetést szervezett a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjában. Az egyikre „Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport – Biztonságpolitikai körkép az orosz-ukrán háború árnyékában” címmel került sor. Az MTVA Híradójában az „Európa keresztény lesz, vagy nem lesz” - Kereszténység a mindennapokban című panelbeszélgetésről számoltak be július 19-én este. A panel résztvevői Kiss-Rigó László (püspök, Szeged-Csanádi Egyházmegye), Molnár Imre (történész, szociológus, Reconciliatio Esterházy János Egyesület), David Lloyd Dusenbury, (filozófus, író, kutatói ösztöndíjas, Danube Institute, Nagy-Britannia) és a moderátor Mohay Gergely, az Alapítvány kurátora voltak.

A Mandiner beszámolója a WFA tusványosi panelbeszélgetéseiről

A legtöbbször csak Tusványosként ismert rendezvény július 23. vasárnapig tartott. Csakúgy mint az eddigi években, az Alapítvány idén is szervezett panelbeszélgetéseket. A panelek magyar, lengyel és más külföldi vendégek részvételével zajlanak majd, az egyik témája a kereszténység jövője, a másiké pedig a biztonságpolitika az orosz-ukrán háború árnyékában.

A WFA tusványosi panelbeszélgetése az biztonságpolitikáról

A beszélgetés házigazdája, Rosonczy-Kovács Mihály, A Nézőpont Intézet külügyi igazgatója, a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumi tagja volt. A július 20-i kerekasztal beszélgetésben Lengyelországból Jacek Karnowski, a Sieci hetilap főszerkesztője és Michał Kwilecki, a wrocławi Magyar – Lengyel Baráti Társaság elnöke, míg Magyarországról Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője, valamint Szilágyi Mátyás, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, korábbi kisinyovi nagykövet vett részt.

Beszámoló a WFA tusványosi panelbeszélgetéséről

2023. Július 18-23. között került megrendezésre a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A legtöbbször csak Tusványosnak hívott rendezvényen két panelbeszélgetést is szervezett az Alapítvány. Az első panelbeszélgetésre „Európa keresztény lesz, vagy nem lesz” - Kereszténység a mindennapokban címmel július 19-én került sor a Bánffy Miklós Társalgóban Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke, David Lloyd Dusenbury filozófus és Molnár Imre történész, szociológus részvételével, Mohay Gergely, az Alapítvány kurátorának moderálásával.

A demokrata.hu is beszámolt a WFA tusványosi panelbeszélgetéseiről

2023. Július 18-23. között került megrendezésre a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, melynek Bánffy Miklós Társalgójában két panelbeszélgetést is szervezett az Alapítvány. Az egyikre „Európa keresztény lesz, vagy nem lesz” - Kereszténység a mindennapokban címmel, a másikra pedig „Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport” - Biztonságpolitikai körkép az orosz-ukrán háború árnyékában címmel került sor.

A WFA tusványosi panelbeszélgetéseiről a Magyar Hírlap online felületén

2023. Július 18-23. között került megrendezésre a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A legtöbbször csak Tusványosnak hívott rendezvényen két panelbeszélgetést is szervezett az Alapítvány. Az egyik panelbeszélgetésre „Európa keresztény lesz, vagy nem lesz” - Kereszténység a mindennapokban címmel július 19-én, a másikra pedig „Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport” - Biztonságpolitikai körkép az orosz-ukrán háború árnyékában címmel július 20-án került sor a Bánffy Miklós Társalgóban.

2023-ban is szervez panelbeszélgetéseket Tusványoson az Alapítvány

A legtöbbször csak Tusványosként ismert Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban két panelbeszélgetést is szervez a Wacław Felczak Alapítvány, melynek fő célja, hogy átörökítse a magyar-lengyel barátság évezredes hagyományát a következő nemzedékek számára. A beszélgetések magyar, lengyel és más külföldi vendégek részvételével zajlanak majd, az egyik témája a kereszténység jövője, a másiké pedig a biztonságpolitika az orosz-ukrán háború árnyékában.

II. Felczak Diáktáborról a Nyár23 műsorában

Zöldy Áron, az Alapítvány projektmenedzsere beszélt a II. Felczak Diáktáborról, mely július elsején kezdődött Sátoraljaújhelyen. A közel 80 magyar és lengyel diák július 6-ig lesz a táborban, hogy megismerjék egymást, játékos nyelvórákon és érdekes programokon vegyenek részt. További részletek a Nyár23 július elsejei adásában (1 óra 26 perc 57 másodperctől kezdődik az intejrú)

Újabb Felczak-lemez jelent meg

2023. május 10-én mutatják be az újabb Felczak-lemezt, melyen Chopin két zongoraversenyét rögzítette Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével, Vásáry Tamás vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. A közös lemez a Hungaroton gondozásában és az Alapítvány támogatásával jelent meg. További részletek a zene.hu cikkében olvashatók.

Koncertek a katyńi mészárlás áldozataira emlékezve Gdańskban, Varsóban és Krakkóban

Az ingyenes koncertek az Alapítvány támogatásával Varsóban a Mindenszentek templomában (Kościół Wszystkich Świętych), Krakkóban a Juliusz Słowacki Színházban (Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie), Gdańskban pedig a Második Világháború Múzeumának konferenciatermében (Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku) hallgathatók majd meg. A különleges lehetőségről a PRAE Kiadó is írt weboldalán.

A Felczak Műhely vol. 19 rendezvényről a kultura.hu is a helyszínről tudósított

A Petőfi Kulturális Ügynökség által kiadott kultura.hu újságírója Bálint Ágnes a helyszínen nézte végig Spiró György író és Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész, c. egyetemi tanár beszélgetését, amelyen szó esett többek között az író “lengyel kalandjairól”, fordításairól, de szóba került az is, hogy hogyan tanult meg a szerb és az orosz után lengyelül, valamint, hogy milyen fogadtatása volt az Ikszek vagy például a Messiások című könyvének. Mindezek mellett a Wacław Felczak professzorral való krakkói találkozásáról is megtudhattak részleteket a jelenlévők, és akik online követték a diskurzust.

Spiró György író és Kiss Gy. Csaba beszélgetéséről ír a librarius.hu

Spiró György író és Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész, c. egyetemi tanár beszélgetésen szó esett többek között az író “lengyel kalandjairól”, fordításairól, de szóba került az is, hogy hogyan tanult meg a szerb és az orosz után lengyelül, valamint, hogy milyen fogadtatása volt az Ikszek vagy például a Messiások című könyvének. A librarius.hu cikkéből az Alapítvány YouTube csatornáján megtekinthető felvétel is elérhető.

Az infovilag.hu írása az április 17-i Felczak Műhelyről

Spiró György író és Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész, c. egyetemi tanár beszélgetésen szó esett többek között az író “lengyel kalandjairól”, fordításairól, de szóba került az is, hogy hogyan tanult meg a szerb és az orosz után lengyelül, valamint, hogy milyen fogadtatása volt az Ikszek vagy például a Messiások című könyvének. Mindezek mellett a Wacław Felczak professzorral való krakkói találkozásáról is megtudhattak részleteket a jelenlévők, és akik online követték a diskurzust. A beszélgetés visszanézhető az Alapítvány Facebook oldalán, valamint YouTube csatornáján egyaránt. Toronyi Attila újságíró cikkéből további érdekességek derülnek ki.

A hvg.hu is beszámolt Sebastian Kęciek nagykövet úr és Mitrovits Miklós történész, polonista beszélgetéséről

A beszélgetést az Alapítvány a nagykövet úr beiktatásának első évfordulója alkalmából szervezte az impozáns Ádám Villa épületében. Szó esett többek között a Magyarországra való érkezésének körülményeiről, a szívélyes fogadtatásról, a lengyel-magyar barátságról, valamint a háború okozta kihívásokról is, amivel a lengyelek, a magyarok és az egész világ szembenéz.

A nagykövet válaszolt - a mandiner.hu is beszámolt a Felczak Műhely 18. rendezvényéről

A mandiner.hu is beszámolt az Alapítvány szervezésében megvalósuló április 12-i beszélgetésről, melyben Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete beszélt a különleges barátságról, mely a magyarokat és a lengyeleket összeköti, a háború okozta kihívásokról és arról, hogy szerinte mennyivel van nehezebb helyzete elődeinél a háború kitörése miatt.

"Sehol máshol a világon nem értik meg a magyarok és a lengyelek szoros kapcsolatát" - A nagykövet válaszolt

A Felczak Műhely április 12-i rendezvényére az impozáns Ádám Villában került sor, ahol Mitrovits Miklós polonista, történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főmunkatársa kérdezte beiktatásának első évfordulója alkalmából Sebastian Kęciek nagykövet urat, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét. Az eseményről a Telex helyszíni tudósítója is beszámolt.

A nagykövet válaszolt - a 24.hu helyszíni tudósítása

Az április 12-i Felczak Műhely rendezvényen Sebastian Kęciek nagykövet úrral - aki 2022 áprilisa óta a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Magyarországon - beiktatásának első évfordulója alkalmából Mitrovits Miklós történész, polonista, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főmunkatársa beszélgetett. Erről többek között a 24.hu újságírója is tudósított.

Hiánypótló animációs film készült Nagy Lajosról a WFA támogatásával

Az Autentika Művészeti Műhely Alapítvány animációs filmet készített az uralkodóról, aki legyőzte Nápolyt és Velencét, meghódoltatott minden fejedelemséget déli és keleti irányban, és elnyerte a lengyel trónt is. 40 éves uralkodása alatt bőven történt olyan, melyet érdemes volt filmre vinni, ezidáig mégsem született ilyen átfogó feldolgozás Nagy Lajos életéről, tetteiről. Olvassa el a filmről készült írást a magyarhirlap.hu-n és nézze meg Ön is az alkotást az Autentika Művészeti Műhely Alapítvány YouTube csatornáján.

A felvidek.ma hasábjain is a Nagy Lajos animációs filmről írtak

Az Alapítvány támogatásával az Autentika Művészet Műhely Alapítvány hozta létre Nagy Lajos király teljes életművét feldolgozó animációs filmet. Nagy Lajos negyvenéves uralkodása a magyar történelem egyik virágkora, mégis alig született róla idáig mozgóképes alkotás, ezért döntött úgy az Autentika, hogy feldolgozza életművét.

A Hír Tv is beszámolt a 2023. február 20-i energetikai panelbeszélgetésről

A Wacław Felczak Alapítvány és a helyszínt biztosító Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében megvalósuló esemény moderátora Dr. Deák András az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa volt, aki a beszélgetés második felében megnyitotta a panelt, így a közönség feltehette kérdéseit a lengyel vendég és az államtitkár számára. Ezzel többek között Sebastian Kęciek a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint Szerbin Pável biofizikus, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. európai uniós szakértője éltek.

Piotr Naimskit idézte a Napi.hu a 2023. február 20-i beszélgetés kapcsán

A Wacław Felczak Alapítvány és a helyszínt biztosító Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében megvalósuló eseményen szó esett a 2022-es év energiapolitikai jelentőségéről, az energia előállítás és nyersanyag szállítások kérdéseiről, valamint hazánk energiamixéről is. Piotr Naimski beszélt arról az útról, melynek végén elérhetővé vált, hogy Lengyelország nem vásárol orosz földgázt

A napi.hu is beszámolt a 2023. február 20-i energetikai beszélgetésről

Az eseményre a Wacław Felczak Alapítvány meghívására Magyarországra utazott Piotr Naimski korábbi lengyel gazdasági miniszterhelyettes, energetikai szakértő, aki Steiner Attilával, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárával vett részt a panelbeszélgetésen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Lengyel könyvvel kezdődik az Irodalom éjszakája

Anna Janko Kis népirtás című könyve az Alapítvány támogatásával jelent meg 2020-ban. Június elsején a Margitszigeten felolvas belőle Antóci Dorottya, a Vígszínház színésznője. A felolvasásról a bdpst24.hu is beszámolt.

Riport a Kossuth Rádióban a Kárpáti Futárversenyről

A Kossuth Rádió V4 című műsorának 8. perc 40. másodpercétől hallhatunk érdekességeket a kerékpáros versenyről, mely Wacław Felczak tiszteletére és a WFA támogatásával került megrendezésre és amely a fiatal kerékpárosok egyik legrangosabb európai versenye. Az emlékverseny történetében először indult a mezőny Budapestről, egészen pontosan április 29-én Csepelről. Maciej Szymanowski, a Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet nem csak a versenyről, de Wacław Felczakkal való találkozásáról is mesélt. Laurinyecz Imre, a WFA igazgatója a kerékpárverseny támogatásáról és a sport azon erejéről beszélt, mely össze tud kapcsolni különböző országokban élő embereket és akár konfliktusokat is tud megoldani.

Krisztus hadvezére könyvbemutató a Lengyel Nagykövetségen

Az Alapítvány támogatásával megjelent, Jolanta Sosnowska által írt könyvet 2022. március 31-én mutatták be a Lengyel Nagykövetség dísztermében. A könyv Szent II. János Pál életrajzának első kötete. Andrzej Polak, a Polonia TV-ben megjelent híradásában a WFA kuratóriumának elnöke, Biernacki Karol és Trojan Tünde, dramaturg és színész beszélnek a könyv kapcsán. Az alábbi felvétel 8. perc 14. másodperctől konferálja fel a műsorvezető a könyvbemutatóról szóló, Andrzej Polak által készített tudósítást.

Aktuális pályázatainkról a Klasszik Rádióban is beszámoltunk

Az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Biernacki Karol beszélt az aktuálisan elérhető pályázatokról február végén az Intermezzo műsorában. Lengyelországi osztálykirándulás, zenei pályázatok, testvérvárosi és testvértelepülési kapcsolatok építése a lengyel és a magyar felek között, csak hogy pár témát kiemeljünk. Hallgasson bele most! A beszélgetés a linkelt cikkből érhető el.

A Polonia TV hosszabb beszámolója az I. Felczak Gáláról

Az Andrzej Polak által készített felvételeken hallható a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, Jerzy Snopek, az Alapítvány igazgatója, Laurinyecz Imre és az egyik Felczak-díjazott, Kiss Gy. Csaba, polonista, irodalomtörténész, kultúrtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora és az ELTE címzetes egyetemi tanára.

Beszámoló az I. Felczak Gáláról a Polonia TV adásában

Andrzej Polak felvételei az adás 13. perc, 34. másodpercétől láthatóak és hallhatóak lengyel nyelven. Az I. Felczak Gála 2022. máricus 23-án, a lengyel-magyar barátság napján a Magyar Tudományos Akadémia épületében került megrendezésre közel 200 meghívott részvételével.

A 2022-es új pályázatokról élőben a Duna TV-n

A Duna TV CsaládBarát című műsora érdeklődött az Alapítvány aktuális pályázatairól. A több mint 10 pályázatról, az Alapítvány névadójáról és a zenei pályázatok neves szakmai zsűrijéről is beszélt a 48. perctől Zobolyák Róbert igazgatóhelyettes.

Beszámoló a 9. Felczak Műhelyről a Magyar Hírlapban

A novemberi Felczak Műhely apropóját Pilinszky János születésének 100. évfordulója adta. A költő dédapja révén részben lengyel származású volt. Költészetének érzékiségéről, a lengyel Pilinszky-képről és a költészetében megjelenő vallásosságról is beszélgetett Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, Mártonffy Marcell irodalmár, teológussal és Pályi András író, műfordító, irodalomtörténésszel.

Ifjúsági zarándokúton vettek részt a veszprémi Padányi Katolikus Iskola diákjai

A Wacław Felczak Alapítvány támogatásával szeptember 23. és szeptember 26. között ifjúsági zarándokúton vettek részt a veszprémi Padányi Katolikus Iskola diákjai a Sasfiókák elnevezésű pályázatunk keretében. A lengyel és magyar fiatalok az út során egy művészeti-vallási projektet valósítottak meg. A résztvevő egyik tanuló és az osztályfőnök a Magyar Kurír weboldalán számolt be az útról.

Felczak Műhely visszhang az Euronews tv-ben is

Szeptember 12-én volt 100 éve, hogy megszületett Stanisław Lem, akinek nevét a Naprendszer kisbolygóövében található 3836-os számú aszteroida (3836 Lem) is őrzi. Az író munkássága előtt tisztelegve tartottunk pódiumbeszélgetést szeptember 13-án, melyről az Euronews tévécsatorna is beszámolt.

Hangulatjelentés az I. Felczak Magyar-Lengyel Sakktáborról a nyiregyhaza.hu-n

A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola diákjai is részt vettek az Alapítvány szervezésében először létrejött I. Felczak Magyar-Lengyel Sakktábor színes programjain. A balatonboglári bobozás, a Balaton megcsodálása a Gombkilátóból, sétahajózás Tihany felé, egymás megismerése és a minden napi sakkfoglalkozások csak néhány azok közül az élmények közül, melyekben a közel 60 gyermeknek és felnőtt kísérőiknek részük volt. A Polonia TV mellett a nyiregyhaza.hu is beszámolt a nagy sikerű táborról.

Beszámoló az I. Felczak Magyar-Lengyel Sakktáborról a Polonia TV-ben

A POLONIA 24 című műsor 15 perc 15. másodpercében kezdődik egy kisfilm az I. Felczak Magyar-Lengyel Sakktáborról, ahol közel 60 magyar és lengyel gyermek ismerkedhetett egymás kultúrájával, a Balatonnal és a sakkal. A műsor 20 perc 40. másodpercénél az Alapítvány kuratóriumának elnökét, Biernacki Karolt interjúvolja meg Skype-on a műsorvezető az Alapítványról, a balatonboglári táborról és a magyar-lengyel közös örökségről.

Interjú az M5 Librettó című műsorában 2021. július 20-án

Laurinyecz Imre igazgató és Zobolyák Róbert igazgató-helyettes beszéltek 2021. július 20-án az M5 csatorna Librettó című műsorában (44 perc 11 másodpercénél kezdődik az interjú) az alapítvány tevékenységéről, a nemrég kiírt 8 új pályázati lehetőségről, a július 24-én kezdődő balatonboglári magyar-lengyel gyerektáborról és egyéb aktualitásokról.

Visszhang - Tanulmány a magyar-lengyel ökoszisztémáról a portfolio.hu-n is

A portfolio.hu is beszámolt a Design Terminal és a Wacław Felczak Alapítvány tanulmánykötetéről, mely azzal a céllal készült, hogy elindítsuk az innovációs-startup támogató tevékenységünket, ezáltal hozzájáruljunk a magyar-lengyel innovációs ökoszisztéma fellendítéséhez és egy összefogás megvalósulásához a COVID-19 utáni gazdasági újjáépítésért.

Visszhang - Tanulmány a magyar-lengyel ökoszisztémáról

Az Alapítvány kíváncsi volt, hogy mely pontokon és milyen eszközökkel lehet legjobban elősegíteni a startup szektor szereplőinek tevékenységét és együttműködését, valamint hogy ennek a rendszernek a működését hol és milyen eszközökkel tudja segíteni. A válaszok bemutatására hivatott tanulmány elkészítését Közép-Európa vezető innovációs ügynöksége a Design Terminal vállalta feladatul.

Interjú a Spirit FM-en a Felczak-lemezek kiírásáról

Rosonczy-Kovács Mihály, a Wacław Felczak Alapítvány kurátora, lengyel–olasz politikai elemző, Junior Prima díjas népzenész beszélt 2021. február 23-án a Spirit FM érdeklődésére a frissen kiírt Felczak-lemezek pályázatról, a szakmai zsűriről, és a pályázattal elérni kívánt célokról.

Interjú az M1 Ma reggel című műsorában a Felczak-lemezekről

Rosonczy-Kovács Mihály, a Wacław Felczak Alapítvány kurátora, lengyel–olasz politikai elemző, Junior Prima díjas népzenész beszélt 2021. május 13-án az M1 Ma reggel című műsorában a Felczak-lemezek pályázat eredményéről és arról, hogy milyen pozitív hozadéka van a magyarok és lengyelek számára, ha egymás zenéit ismerjük, szeretjük.

A Felczak-lemezek pályázat nyertesei a wpolityce.pl oldalon

A pályázat nyertesei Prémium és Junior kategóriákban összesen 25 millió forint támogatást kapnak, lengyel vagy lengyel-magyar témájú albumaik 2021 októberéig meg is fognak jelenni. A pályázat híre a wpolityce.pl lengyel online újság kultúra rovatában is megjelent. Ahogy a kuratórium elnöke, Biernacki Karol fogalmazott: “Mindannyian tudjuk, hogy a világ leguniverzálisabb nyelve a zene. Ez a nyelv nem csak gyógyítja a lelket, de finomítja a szokásokat, megkönnyíti a párbeszédet és ha kell; megteremti az interkontinentális találkozások új terét."

Hír TV Interjú a Felczak-lemezek pályázatról

Harcsa Veronika kétszeres Fonogram-díjas jazz énekes, dalszerző és Rosonczy-Kovács Mihály, a Wacław Felczak Alapítvány kurátora, lengyel–olasz politikai elemző, Junior Prima díjas népzenész beszélt 2021. május 5-én a Hír TV-ben a Felczak-lemezek pályázat eredményéről, arról, hogy milyen pályázatok érkeztek, mik voltak a zsűri fő szempontjai, amik alapján döntöttek, de az is kiderül, hogy milyenek a magyar-lengyel kapcsolatok ma és miért a zene az egyik legjobb módja annak, hogy a két nép közötti különleges viszony ápolásának.

Felczak-lemezek eredményhirdetés után az ATV-ben

Harcsa Veronika kétszeres Fonogram-díjas jazz énekes, dalszerző és Rosonczy-Kovács Mihály, a Wacław Felczak Alapítvány kurátora, lengyel–olasz politikai elemző, Junior Prima díjas népzenész beszélt a Felczak-lemezek pályázat eredményéről 2021. műjus 5-én az ATV-ben többek között, arról, hogy a hatalmas érdeklődés láttán csaknem megduplázta az alapítvány a keretösszeget, így 25 millió forinttal az eredetileg tervezett 7 album helyett 14 album 2021 őszi megvalósulásához fog hozzájárulni a Wacław Felczak Alapítvány.

Biernacki Karol: „Úgy érezzük, küldetést teljesítünk”

– Sok alapítványt ismerek, de egyikben sincs olyan érzelmi töltet, mint a Wacław Felczak Alapítványban – mondta a lapunknak adott interjúban Biernacki Karol, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja annak apropóján, hogy három éve kezdte meg működését a magyar–lengyel barátság és együttműködés további elmélyítését szolgáló intézmény. Biernacki Karol szerint céljuk az, hogy „megfertőzzék” a magyar fiatalokat a lengyel kultúrával. Fotó: Magyar Nemzet/ Havran Zoltán

V4: A Waclaw Felczak Alapítvány a fiatalokra épít, akik szorosabbá tehetik a lengyel-magyar barátságot

Beszélgetés Karol Biernackival, Lengyelország szegedi tiszteletbeli konzuljával, az Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumának elnökével: Lengyel-magyar, magyar-lengyel kapcsolatok legfontosabb intézménye 3 éve működik. A Wacław Felczak Alapítvány a fiatalokra épít, akik szorosabbá tehetik a lengyel-magyar barátságot, de ehhez szükség van egymás megismerésére.

Magyar–lengyel barátság covid üzemmódban

Új magyar–lengyel kezdeményezésekről, köztük a járvány utáni gazdasági újjáépítésben való együttműködésről is szót ejtett Pawel Cebula minorita szerzetes, a Felczak Alapítvány kurátora akivel az általa szervezett és a közmédiában is közvetített, magyar–lengyel–ukrán karácsonyi koncert kapcsán beszélgettünk.

MARADJUNK, AKIK VAGYUNK!

Ma mindennél fontosabb az a sokrétű, sokirányú munka, amit a hazai Wacław Felczak Alapítvány végez. Azt a történelmi lengyel–magyar sorsközösséget és összekapcsolódást építi tovább, ami stratégiai kérdéssé, sőt a megmaradás zálogává vált a visegrádi szövetség és a térség szuverenista államai számára. A hazánkban élő Biernacki Karollal, az alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettünk. (fotó:T. SZÁNTÓ GYÖRGY / DEMOKRATA)

Wacław Felczak professzor céljainak jegyében

A magyarországi Wacław Felczak Alapítvány 2019. június 17-18-án Budapesten fogadta lengyelországi partnerintézményének, a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének delegációját. A parlamenti látogatással és közös sajtótájékoztatóval színesített kétnapos tárgyalássorozat a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségén tartott plenáris üléssel zárult.

Hiszünk a sokszínű látásmód gazdagító erejében

16 nappal az EP-választások előtt a konferencia résztvevői megismerhetik a következő testület fontos közép-európai tagjait is – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a szervezet Wacław Felczak Alapítvánnyal együttműködésben szervezett Közép-Európa Európája című nagyszabású eseményéről. A rendezvényre nemcsak tiszteletét teszi, de előadást is tart többek között Beata Szydło lengyel miniszterelnök-helyettes, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke is.

A szabadság futára

A Lengyel–magyar barátság napi programsorozat előestéjén mutatták be Wacław Felczak – A szabadság futára című könyvet a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Lengyel látogatók érkeztek városunkba

A lengyelországi Chorzów testvérváros tanulói és tanárai érkeztek ózdi testvériskolájukba, a Sajóvárkonyi Általános Iskolába. A két iskola kapcsolata 2005-ben kezdődött, és 2015-ig éveken át kölcsönösen látogatták egymást. Ekkor azonban a jelenlegi városvezetés már nem támogatta a vendégek fogadását, ezért a kapcsolat három évig szünetelt.

A közös szabadságért

Október 23. alkalmából az Eötvös Kollégium Baráti Köre, a Mika Sándor Egyesület és a Wacław Felczak Alapítvány közösen emlékezett a két nép barátságára és a történelemben összefonódó magyar és lengyel szabadságküzdelmekre.

Trump és mi – Globális biztonság

A sajtóhírekben keveset hangoztatott nemzetközi politikai színtér történéseiről, célkitűzéseiről – Trump és mi – Globális biztonság a NATO-csúcs után címmel tartottak előadást Marek Jan Chodakiewicz történelem professzor (The Institute of World Politics, Washington, Trump varsói beszédének írója) és Marek Matraszek ügyvezető igazgató (CEC Government Relations, Varsó).

ATV interjú a Felczak-lemezek pályázat kiírása után

Rosonczy-Kovács Mihály, a Wacław Felczak Alapítvány kurátora, lengyel–olasz politikai elemző, Junior Prima díjas népzenész beszélt az ATV Start Plusz című műsorában 2021. február 21-én a Felczak-lemezek pályázat kiírásáról, a rangos szakmai zsűriről és a pályázati kategóriákról.