Sajtómegjelenések

Beszámoló a 9. Felczak Műhelyről a Magyar Hírlapban

A novemberi Felczak Műhely apropóját Pilinszky János születésének 100. évfordulója adta. A költő dédapja révén részben lengyel származású volt. Költészetének érzékiségéről, a lengyel Pilinszky-képről és a költészetében megjelenő vallásosságról is beszélgetett Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, Mártonffy Marcell irodalmár, teológussal és Pályi András író, műfordító, irodalomtörténésszel.

Ifjúsági zarándokúton vettek részt a veszprémi Padányi Katolikus Iskola diákjai

A Wacław Felczak Alapítvány támogatásával szeptember 23. és szeptember 26. között ifjúsági zarándokúton vettek részt a veszprémi Padányi Katolikus Iskola diákjai a Sasfiókák elnevezésű pályázatunk keretében. A lengyel és magyar fiatalok az út során egy művészeti-vallási projektet valósítottak meg. A résztvevő egyik tanuló és az osztályfőnök a Magyar Kurír weboldalán számolt be az útról.

Felczak Műhely visszhang az Euronews tv-ben is

Szeptember 12-én volt 100 éve, hogy megszületett Stanisław Lem, akinek nevét a Naprendszer kisbolygóövében található 3836-os számú aszteroida (3836 Lem) is őrzi. Az író munkássága előtt tisztelegve tartottunk pódiumbeszélgetést szeptember 13-án, melyről az Euronews tévécsatorna is beszámolt.

Hangulatjelentés az I. Felczak Magyar-Lengyel Sakktáborról a nyiregyhaza.hu-n

A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola diákjai is részt vettek az Alapítvány szervezésében először létrejött I. Felczak Magyar-Lengyel Sakktábor színes programjain. A balatonboglári bobozás, a Balaton megcsodálása a Gombkilátóból, sétahajózás Tihany felé, egymás megismerése és a minden napi sakkfoglalkozások csak néhány azok közül az élmények közül, melyekben a közel 60 gyermeknek és felnőtt kísérőiknek részük volt. A Polonia TV mellett a nyiregyhaza.hu is beszámolt a nagy sikerű táborról.

Beszámoló az I. Felczak Magyar-Lengyel Sakktáborról a Polonia TV-ben

A POLONIA 24 című műsor 15 perc 15. másodpercében kezdődik egy kisfilm az I. Felczak Magyar-Lengyel Sakktáborról, ahol közel 60 magyar és lengyel gyermek ismerkedhetett egymás kultúrájával, a Balatonnal és a sakkal. A műsor 20 perc 40. másodpercénél az Alapítvány kuratóriumának elnökét, Biernacki Karolt interjúvolja meg Skype-on a műsorvezető az Alapítványról, a balatonboglári táborról és a magyar-lengyel közös örökségről.

Interjú az M5 Librettó című műsorában 2021. július 20-án

Laurinyecz Imre igazgató és Zobolyák Róbert igazgató-helyettes beszéltek 2021. július 20-án az M5 csatorna Librettó című műsorában (44 perc 11 másodpercénél kezdődik az interjú) az alapítvány tevékenységéről, a nemrég kiírt 8 új pályázati lehetőségről, a július 24-én kezdődő balatonboglári magyar-lengyel gyerektáborról és egyéb aktualitásokról.

Visszhang - Tanulmány a magyar-lengyel ökoszisztémáról a portfolio.hu-n is

A portfolio.hu is beszámolt a Design Terminal és a Wacław Felczak Alapítvány tanulmánykötetéről, mely azzal a céllal készült, hogy elindítsuk az innovációs-startup támogató tevékenységünket, ezáltal hozzájáruljunk a magyar-lengyel innovációs ökoszisztéma fellendítéséhez és egy összefogás megvalósulásához a COVID-19 utáni gazdasági újjáépítésért.

Visszhang - Tanulmány a magyar-lengyel ökoszisztémáról

Az Alapítvány kíváncsi volt, hogy mely pontokon és milyen eszközökkel lehet legjobban elősegíteni a startup szektor szereplőinek tevékenységét és együttműködését, valamint hogy ennek a rendszernek a működését hol és milyen eszközökkel tudja segíteni. A válaszok bemutatására hivatott tanulmány elkészítését Közép-Európa vezető innovációs ügynöksége a Design Terminal vállalta feladatul.

Interjú a Spirit FM-en a Felczak-lemezek kiírásáról

Rosonczy-Kovács Mihály, a Wacław Felczak Alapítvány kurátora, lengyel–olasz politikai elemző, Junior Prima díjas népzenész beszélt 2021. február 23-án a Spirit FM érdeklődésére a frissen kiírt Felczak-lemezek pályázatról, a szakmai zsűriről, és a pályázattal elérni kívánt célokról.

Interjú az M1 Ma reggel című műsorában a Felczak-lemezekről

Rosonczy-Kovács Mihály, a Wacław Felczak Alapítvány kurátora, lengyel–olasz politikai elemző, Junior Prima díjas népzenész beszélt 2021. május 13-án az M1 Ma reggel című műsorában a Felczak-lemezek pályázat eredményéről és arról, hogy milyen pozitív hozadéka van a magyarok és lengyelek számára, ha egymás zenéit ismerjük, szeretjük.

A Felczak-lemezek pályázat nyertesei a wpolityce.pl oldalon

A pályázat nyertesei Prémium és Junior kategóriákban összesen 25 millió forint támogatást kapnak, lengyel vagy lengyel-magyar témájú albumaik 2021 októberéig meg is fognak jelenni. A pályázat híre a wpolityce.pl lengyel online újság kultúra rovatában is megjelent. Ahogy a kuratórium elnöke, Biernacki Karol fogalmazott: “Mindannyian tudjuk, hogy a világ leguniverzálisabb nyelve a zene. Ez a nyelv nem csak gyógyítja a lelket, de finomítja a szokásokat, megkönnyíti a párbeszédet és ha kell; megteremti az interkontinentális találkozások új terét."

Hír TV Interjú a Felczak-lemezek pályázatról

Harcsa Veronika kétszeres Fonogram-díjas jazz énekes, dalszerző és Rosonczy-Kovács Mihály, a Wacław Felczak Alapítvány kurátora, lengyel–olasz politikai elemző, Junior Prima díjas népzenész beszélt 2021. május 5-én a Hír TV-ben a Felczak-lemezek pályázat eredményéről, arról, hogy milyen pályázatok érkeztek, mik voltak a zsűri fő szempontjai, amik alapján döntöttek, de az is kiderül, hogy milyenek a magyar-lengyel kapcsolatok ma és miért a zene az egyik legjobb módja annak, hogy a két nép közötti különleges viszony ápolásának.

Felczak-lemezek eredményhirdetés után az ATV-ben

Harcsa Veronika kétszeres Fonogram-díjas jazz énekes, dalszerző és Rosonczy-Kovács Mihály, a Wacław Felczak Alapítvány kurátora, lengyel–olasz politikai elemző, Junior Prima díjas népzenész beszélt a Felczak-lemezek pályázat eredményéről 2021. műjus 5-én az ATV-ben többek között, arról, hogy a hatalmas érdeklődés láttán csaknem megduplázta az alapítvány a keretösszeget, így 25 millió forinttal az eredetileg tervezett 7 album helyett 14 album 2021 őszi megvalósulásához fog hozzájárulni a Wacław Felczak Alapítvány.

Biernacki Karol: „Úgy érezzük, küldetést teljesítünk”

– Sok alapítványt ismerek, de egyikben sincs olyan érzelmi töltet, mint a Wacław Felczak Alapítványban – mondta a lapunknak adott interjúban Biernacki Karol, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja annak apropóján, hogy három éve kezdte meg működését a magyar–lengyel barátság és együttműködés további elmélyítését szolgáló intézmény. Biernacki Karol szerint céljuk az, hogy „megfertőzzék” a magyar fiatalokat a lengyel kultúrával. Fotó: Magyar Nemzet/ Havran Zoltán

V4: A Waclaw Felczak Alapítvány a fiatalokra épít, akik szorosabbá tehetik a lengyel-magyar barátságot

Beszélgetés Karol Biernackival, Lengyelország szegedi tiszteletbeli konzuljával, az Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumának elnökével: Lengyel-magyar, magyar-lengyel kapcsolatok legfontosabb intézménye 3 éve működik. A Wacław Felczak Alapítvány a fiatalokra épít, akik szorosabbá tehetik a lengyel-magyar barátságot, de ehhez szükség van egymás megismerésére.

Magyar–lengyel barátság covid üzemmódban

Új magyar–lengyel kezdeményezésekről, köztük a járvány utáni gazdasági újjáépítésben való együttműködésről is szót ejtett Pawel Cebula minorita szerzetes, a Felczak Alapítvány kurátora akivel az általa szervezett és a közmédiában is közvetített, magyar–lengyel–ukrán karácsonyi koncert kapcsán beszélgettünk.

MARADJUNK, AKIK VAGYUNK!

Ma mindennél fontosabb az a sokrétű, sokirányú munka, amit a hazai Wacław Felczak Alapítvány végez. Azt a történelmi lengyel–magyar sorsközösséget és összekapcsolódást építi tovább, ami stratégiai kérdéssé, sőt a megmaradás zálogává vált a visegrádi szövetség és a térség szuverenista államai számára. A hazánkban élő Biernacki Karollal, az alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettünk. (fotó:T. SZÁNTÓ GYÖRGY / DEMOKRATA)

Wacław Felczak professzor céljainak jegyében

A magyarországi Wacław Felczak Alapítvány 2019. június 17-18-án Budapesten fogadta lengyelországi partnerintézményének, a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének delegációját. A parlamenti látogatással és közös sajtótájékoztatóval színesített kétnapos tárgyalássorozat a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségén tartott plenáris üléssel zárult.

Hiszünk a sokszínű látásmód gazdagító erejében

16 nappal az EP-választások előtt a konferencia résztvevői megismerhetik a következő testület fontos közép-európai tagjait is – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a szervezet Wacław Felczak Alapítvánnyal együttműködésben szervezett Közép-Európa Európája című nagyszabású eseményéről. A rendezvényre nemcsak tiszteletét teszi, de előadást is tart többek között Beata Szydło lengyel miniszterelnök-helyettes, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke is.

A szabadság futára

A Lengyel–magyar barátság napi programsorozat előestéjén mutatták be Wacław Felczak – A szabadság futára című könyvet a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Lengyel látogatók érkeztek városunkba

A lengyelországi Chorzów testvérváros tanulói és tanárai érkeztek ózdi testvériskolájukba, a Sajóvárkonyi Általános Iskolába. A két iskola kapcsolata 2005-ben kezdődött, és 2015-ig éveken át kölcsönösen látogatták egymást. Ekkor azonban a jelenlegi városvezetés már nem támogatta a vendégek fogadását, ezért a kapcsolat három évig szünetelt.

A közös szabadságért

Október 23. alkalmából az Eötvös Kollégium Baráti Köre, a Mika Sándor Egyesület és a Wacław Felczak Alapítvány közösen emlékezett a két nép barátságára és a történelemben összefonódó magyar és lengyel szabadságküzdelmekre.

Trump és mi – Globális biztonság

A sajtóhírekben keveset hangoztatott nemzetközi politikai színtér történéseiről, célkitűzéseiről – Trump és mi – Globális biztonság a NATO-csúcs után címmel tartottak előadást Marek Jan Chodakiewicz történelem professzor (The Institute of World Politics, Washington, Trump varsói beszédének írója) és Marek Matraszek ügyvezető igazgató (CEC Government Relations, Varsó).

ATV interjú a Felczak-lemezek pályázat kiírása után

Rosonczy-Kovács Mihály, a Wacław Felczak Alapítvány kurátora, lengyel–olasz politikai elemző, Junior Prima díjas népzenész beszélt az ATV Start Plusz című műsorában 2021. február 21-én a Felczak-lemezek pályázat kiírásáról, a rangos szakmai zsűriről és a pályázati kategóriákról.