Hatalmas érdeklődés, dupla annyi nyertes

Megvannak a Wacław Felczak Alapítvány magyar–lengyel zenei pályázatának győztesei!

Olyan nagymértékű érdeklődés övezte a hazai és a lengyelországi művészvilág körében a Felczak-lemezek magyar-lengyel lemezpályázatát, hogy a korábban tervezetthez képest kétszer annyi pályázatot részesített százszázalékos támogatásban a Wacław Felczak Alapítvány.

A Felczak-lemezek sorozatot Rosonczy-Kovács Mihály kezdeményezésére és szakmai gondozásával a Fonó Records indította útjára 2018-ban, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. A Wacław Felczak Alapítvány célja, hogy a magyar–lengyel barátságot és együttműködés elmélyítését segítse elő, mindezt kulturális eszközökkel is támogatva. A Felczak-lemezek sorozat magyar–lengyel együttműködésben vagy magyar–lengyel tematikával született albumokat ad közre hat műfajában; komolyzene – népzene; jazz – kortárs zene; világzene – könnyűzene. A lemezek a legegyetemesebb nyelven, a zenében mutatják meg, hogy a két nép barátsága nemcsak a történelmi múltból ered, hanem közös érzelmek, értékrend, közös gondolkodásmód táplálja máig.

A 61 beérkezett pályázat közül a négytagú szakmai zsűri – Harcsa Veronika kétszeres Fonogram-díjas jazz énekes, dalszerző, Balázs János Liszt Ferenc-díjas és Kossuth-díjas zongoraművész, Tóth Tibor zenei menedzser (Sziget Fesztivál) és Rosonczy-Kovács Mihály, a Wacław Felczak Alapítvány kurátora, lengyel–olasz politikai elemző, Junior Prima díjas népzenész – értékelése nyomán az alapítvány Kuratóriuma összesen 14 pályázót részesít támogatásban, nyolcat Prémium, hatot pedig Junior kategóriában. A két kategóriában összesen 25.082.450 Ft támogatás odaítéléséről döntött a Wacław Felczak Alapítvány Kuratóriuma.

A Felczak-lemezek keretében 2021-ben megvalósuló magyar–lengyel zenei albumok előadói között neves hazai és lengyel művészek, továbbá pályájuk elején álló fiatal tehetségek is szerepelnek. A támogatás keretében kiadásra kerülő lemezek műfajukat tekintve is sokszínűek, vannak köztük komolyzenei és könnyűzenei, a jazz, és a világzene területéről érkező izgalmas produkciók, a koncertanyagok a lemezek által láthatóvá válnak a nyertesek koncertrepertoárjában, így élő előadás formában is nagyon sokak örömére fogják a legmagasabb művészi színvonalon hirdetni a magyarlengyel barátságot a következő években, évtizedekben.

 

A nyertes pályázók listája "Prémium" kategóriában

Szabó Balázs Bandája és a DAGADANA formáció (SZBB Produkció Kft.)

Cimbaliband és a Czeremszyna (Alt-Product Kulturális Szolgáltató és Kereskedelmi Bt.)

Vox Mirabilis Kamarakórus (Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület)

Mateusz Smoczyński és Kiss Zoltán (Foh Music Kft.)

Illényi Katica és Darska Izabella, valamint Termes Rita (IKP Music Nonprofit Közhasznú Kft.)

Oláh Kálmán és a Piotr Wojtasik Quintet (Trane Produkciós Iroda Kft.)

Szilárd feat. Kasia (Tom-Tom Hangstúdió Kft.)

Miius és Raf Skowronski (Théque Kft.) 

Ebben a kategóriában a megítélt támogatás összértéke: 17.732.450 Ft

 

A nyertes pályázók listája "Junior" kategóriában

ifj. Balázs Elemér (Fonó Budai Zeneház Nonprofit Kft.)

Varga Dániel Eastern European Quartet  (Varga Dániel ev.)

Emszt András és Krzysztof Koszowski (Harmati Máté ev.)

Babra és a Megitza trió (Babraband Szolgáltató Bt.)

A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Varsói Chopin Zeneakadémia egykori tanítványai (VOCLART Zeneművészeti Bt.)

Woodstock Barbie (Décsy Eszter ev.)

Ebben a kategóriában a megítélt támogatás összértéke: 7.350.000 Ft.