Helyzetjelentés – Szárnyas Huszárok nagykövetünk beszámolója

Székhelyi Dániel színész, pedagógus számára eseménydúsan telt a nyár és az ősz sem indult kevésbé izgalmasan. Az Alapítvány ifjú nagyköveteként túl van például egy Örkény és egy misztériumjáték bemutatón, valamint egy szegedi színházi táboron. A kreatív és alkotó események részleteit alábbi cikkünkben olvashatja.

Székhelyi Dániel színész, pedagógus az Alapítvány Szárnyas Huszárok pályázatán nyert idén nyáron támogatást. A pályázat keretében többek között arra vállalkozott, hogy elkészíti szakdolgozatát a lengyel Grotowski Intézet residency-programjának brzezinkai telepén, szemléltető kurzust tart a Táncművészeti Egyetemen és egy négynapos fesztivált szervez, mellyel a nemzetközi kapcsolatok kialakítása és továbbvitele mellett az is a célja, hogy egy nemzetközi vándorelőadást hozzanak létre Sławomir Mrożek, lengyel drámaíró szövegei alapján.

November 6-án egy régi formát, a misztériumjátékot elevenítették fel Juhász Ferenc - Rideg Zsófia: Az örök anya című előadásának bemutatójával. Az előadásban a Nemzeti Színház színészei (Szűcs Nelli, Varga József) mellett ifjú nagykövetünk és laboratóriumi csapata játszanak, valamint a Nemes Nagy Ágnes színészképző delegáltjai mellett Páll Ibolya népdalénekes erősíti az alkotók mezőnyét.

„Kőműves Kelemenné legendáját újraértelmezve fordult a csapat az ősi formák felé. A projekt egyik ékes példája annak, hogyan fordulhat egy kortárs újraolvasás, kortárs szöveggel mégis a tradíció, az ősi világmagyarázat felé érvényesen. Hogyan találjuk meg a hagyomány mindent átszövő szervezőelvét ma, a posztmodern létállapotunkban is? Az előadás egy rituális levegővétel, pillanatnyi menedék abban a kortárs toxikus zajban, amely körülvesz bennünket.

A projekt egyik érdekessége, hogy nem a kőszínházi előadás-létrehozás rendjében fogant, hanem az alkotók intenzív tréningeken keresztül nyertek bepillantást önmagukba és az anyagba, apránként kialakítva az előadás szövetét. Hol a Nemzeti Színház fogadta be Székhelyi Dánielnek az alkotóknak tartott grotowskiánus rituális test és hang tréningjeit, hol Budajenő frissen felújított, immár kulturális programok helyszínéül, valamint zarándokszállásként szolgáló Magtárában találtak helyet maguknak. Utóbbi lesz a bemutató helyszíne is, bár terveik szerint nemzetközi útra indul az előadás, lévén kultúrákon átívelő jellege befogadhatóvá teszi azt minden nemzet számára. Külön öröm, hogy a magyar népdalkincs így nagy utat járhat be a világon, ezzel is népszerűsítve a csodákkal teli és gazdag kultúránkat.”

Szeptemberben sem akármilyen előadás bemutatásával örvendeztették meg a közönséget.  A Parastudio csapatával az agg SIMEON nevű performance-t adták elő Liszkai Tamás rendezésében. A projekt az Ars Sacra fesztivál programjaként, az MMA támogatásával valósulhatott meg. S hogy miről szól?

„A Parastudio Liszkai Tamás vezetésével aktív laboratóriumi munkában dolgozza fel, értelmezi újra és képviseli a grotowskiánus színházi iskolát, kevesek között folytatva ezt a Magyarországon méltatlanul keveset látott hagyományt. Gyakorlati tevékenységük mellett tudományos munkájuk is figyelemreméltó, immár több kiadványban, tanulmányban és összefoglaló kötetben tették közre kutatásuk eredményeit. Székhelyi Dániel, a Wacław Felczak Alapítvány Ifjú Nagykövete aktív tagja a Parastudionak, rendszeresen játszik performance-aikban, tart tréningeket a képviseletükben és mélyíti tudását ezzel a csapattal. A performance Babits Mihály, Niels Bohr, Íñigo López de Loyola, Mindszenty-Pehm József, valamint Lukács evangéliuma és az Ísa upanisad szövegeinek felhasználásával készült, melyben, Székhelyi Dániel performerként működött közre.”

Fotó: Szalai Roland

Októberben zárult egy Via Negativa - Open Workshop nevű rendezvény. Az augusztus másodikán kezdődő Parastudio workshop-sorozat Székhelyi Dániel, Szigeti Bálint és Horváth Fruzsina vezetésével zajlott. „A Via Negativa egy Jerzy Grotowski és Zygmunt Molik módszerei alapján kidolgozott, játékos foglalkozás, amely a mozgáson és az irányított figyelmen keresztül nyitja ki a résztvevők kíváncsiságát és kreativitását. Nem jóga, nem tánc, nem színház, mégis átszellemülés, művészi mozgás és találkozás, együttműködés a közös térben. A testtudatosság és a kapcsolódás, valamint a felszabadult játékkedv mindenki számára hozzáférhető, megélhető. A Parastudionál azon dolgoznak, hogy feloldják a blokkokat, amiket mindennapi tudatállapotunkban tapasztalhatunk, így felszínre hozzák az emberben alapvetően benne rejlő játéklényt, megteremtve ezzel a belső és külső világuk összhangját, valamint a komfortzónánkból való kilépés örömét. Együttműködés, közösség, figyelem és kreativitás a hívószavak ezen a programon és ajánlott minden előadóművésznek, performernek, de művészettel eddig egyáltalán nem foglalkozó érdeklődőnek egyaránt, aki szeretné a fentiek mindegyikében részesülni és fejlődni bennük.”

Dolgos nyár:

Gardzienice - Intenzív színésztréning Budapesten (július 1-4.)

„A világhírű lengyel színház és iskola, Mariusz Gołaj vezetésével intenzív tréninget tartott magyar és nemzetközi vizekről érkező színészeknek, performereknek és alkotóknak. A Lengyel Intézet támogatásával Budapesten létrejött, nem mindennapi találkozón és bemutatón Ifjú Nagykövetünk is aktívan részt vett. A Létra Kulturális Egyesület és a Vadász Esélye társulat által szervezett eseményhez a Műhely Alapítvány biztosított helyszínt. A többnapos intenzív tréninget követő munkabemutatót élő közvetítésben is lehetett követni, majd a Gardzienice alkotóival tartottak beszélgetést és közönségtalálkozót a Lengyel Intézet részéről érkezett kultúrdiplomáciai jelenlét mellett.”

Örkény István: Tóték - Bemutató (július 18.)

„Az előadást az Erdélyben diplomázó Létmányi Attila rendezte és a nemrégiben startolt Kelet-Nyugati Alkotóműhely társulata jegyzi, akik nevükben is arra utalnak, hogy határokon átívelve is érdemes, valamint kell is ápolnunk a kultúránkat. Hidat kívánnak teremteni a diaszpórában élő magyarok és fiatal művészeik között. Nemzetközi csapatukban bátran kísérleteznek újítani vágyó színházi törekvésekkel és módszerekkel. Körükben dolgozik a Wacław Felczak Alapítvány Ifjú Nagykövete is, Székhelyi Dániel, aki ebben az előadásban az Őrnagy szerepében tűnik fel és rendszeresen tart a csapatnak lengyel mesterek módszerein alapuló színésztréninget. Előadásaik előkészítésében gyakran számítanak szakértelmére úgy színészpedagógusként, mint színészként. Az előadás sikeresnek bizonyult Martonvásáron, reméljük, hamarosan láthatja azt a budapesti közönség is!„

A Fösvény - Konyári Színházi Alkotótábor (július 21-31.)

„A Kelet- Nyugati Alkotóműhely lassan hagyománnyá váló konyári alkotótáborának érdekessége, hogy minden évben egy előadással hálálja meg a konyáriak bizalmát és befogadását. A tábor Konyár község egy évről évre várt eseménye, melyben az ideérkező művészek a színházi munka mellett a helyiekkel ismerkednek; hol szekéren járják be a környéket, hol tehénellést csodálnak, hol a Konyári Pávakörrel dalolnak együtt.  Ebből is látszik, hogy az alkotótábor egyik alapvető célja, hogy a város zajától távol, kontrentrált szakmai fejlődés mellett találkozzanak a helyi kulturális kincsekkel és párbeszédbe lépjenek azokkal.

A tábor egyik trénere idén Székhelyi Dániel volt, aki Jerzy Grotowski és Zygmunt Molik lengyel színházi mesterek alapján tartott intenzív test-és hanghasználaton alapuló színésztréniget, amelyre szükségük is volt a résztvevőknek, ugyanis idén Molière A fösvény című darabját állították, nem színpadra, hanem szekérre; A Molière korabeli szabadtéri  színjátszás stílusa pedig nagy kihívást jelent a színész számára úgy szakmailag, mint fizikailag.

Az alkotótábor szívesen lát mind már aktív művészeket, mind színházi tapasztalattal nem rendelkező érdeklődőket, akik egy majd kéthetes megmérettetésen szeretnének kilépni a komfortzónájukból.

Színházi Tábor gyerekeknek - Szeged (augusztus 09-13.)

Az immár ötödik éve töretlenül megvalósuló szegedi színjátszó tábor vezetését is Alapítványunk Ifjú Nagykövete jegyzi. „A tábor a Parastudio egyik rendszeres programja, melynek célja, hogy a gyerekek már egészen fiatalon megismerkedhessenek a színház, tehát a közös figyelem és tér nyújtotta élménnyel. Nem kívülről, nézőként, hanem annak szerves alakítójaként. A gyerekek a korosztályukhoz igazított tréningmódszer segítségével tapasztalják meg a játék, a fantázia és a figyelem irányított szabadságát.” Székhelyi Dániel ebben a munkájában is sokat merít lengyel vonatkozású színházi tapasztalataiból; állandó kollégájával, Szigeti Bálinttal közösen kidolgozott módszerüket gyakorolják itt is, sikeresen adaptálva technikájukat, már az egészen fiatal közönség számára is.

Közelgő tervek:

November 12-én újabb előadás: Via Negativa - Tánc a változó világban - VIII. Nemzetközi Tánctudományi Konferencia

„A Parastudio keretein belül kialakított munkamódszert bemutató előadás Ifjú Nagykövetünk, Székhelyi Dániel képviseletében meghívást kapott a Magyar Tancművészeti Egyetem egyik fontos nemzetközi konferenciájára, amely kiírása szerint feltérképezni kívánja az új tapasztalatokat, módszereket és megközelítéseket, melyek elméleti, tartalmi, módszertani, illetve gyakorlati szempontból reflektálnak az elmúlt 10-15 évben a táncot, tánctörténetet, táncelméletet, táncesztétikát, táncpedagógiát, valamint ezek határterületeit ért kihívásokra. Büszkék vagyunk a megtisztelő meghívásra és arra, hogy ezen a kulturális területen való innováció egyik alakja többek között a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával tudja népszerűsíteni és gyarapítani a lengyel gyökerű művészeti és művészet-pedagiai törekvéseket Magyarországon.”

Kezdőkép: Szalai Roland