Megvannak a Szárnyas Huszárok pályázat nyertesei

A pályázat célja, hogy 18 és 35 év közötti magyar állampolgárságú művészeket támogasson lengyel vonatkozású tevékenységük megvalósításában. Fantasztikusan érdekes és értékes pályázatok érkeztek, a mostani kiírás révén Császárné Borzavári Róza, Ádámffy Zsigmond és Székhelyi Dániel valósíthatja meg munkáját az alapítvány támogatásával és viheti hírét a Wacław Felczak Alapítványnak.

Néhány szóban a nyertes pályázatokról:

  • Ádámffy Zsigmond kovács és hagyományőrző kutatást végez a szárnyas huszárokra jellemző tárgyak tekintetében, majd a páncél, a sisak, a szárny, a fegyverek formai sajátosságainak értelmezése, szabásminta elkészítése után hiteles anyagok felhasználásával a történelmi hitelességet figyelembe véve el is készíti azokat. Az elkészítés módja: kovácsolás

 

  • Császárné Borzavári Róza népzenész egy gurál-magyar népzenei kapcsolatokra épülő koncertanyag összeállítását tervezi művésztársaival, emellett részt vesznek majd egy olyan lengyelországi népzenei kurzuson is, mely során szélesíthetik szakmai kapcsolataik körét, és tanulhatnak a helyben működő kiváló zenészektől. A pályázat részeként egy Podhale vidéki dudát is terveznek beszerezni, hogy a dallamok még autentikusabban csendüljenek fel.

  • Székhelyi Dániel színész, pedagógus pedig az utánpótlás neveléssel foglalkozik a fiatal színészgenerációk tudatos test- és hanghasználata érdekében. A pályázat keretében többek között elkészíti szakdolgozatát a lengyel Grotowski Intézet residency-programjának brzezinkai telepén, szemléltető kurzust tervez a Táncművészeti Egyetemen és egy négynapos fesztivált szervez, melynek idén novemberben a budapesti Párbeszéd Háza ad otthont, mellyel a nemzetközi kapcsolatok kialakítása és továbbvitele mellett az is a cél, hogy egy nemzetközi vándorelőadást hozzanak létre Sławomir Mrożek, lengyel drámaíró szövegei alapján.

 

Érdekesség - Kik voltak a szárnyas huszárok?
A szárnyas huszárok voltak a lengyel lovasság krémje, akik a lengyel nemesség, az arisztokrácia tagjaiból álltak össze, s mintegy 200 évig uralták a lengyel csatamezőket. A szolgálat presztízst és privilégiumokat jelentett, ezért vonzotta az önkénteseket a lengyel arisztokrácia soraiból. A huszárezred impozáns látványt nyújtott, a lovasok közül sokan viseltek hátukon sastollakkal díszített aranyozott fa ,,szárnyakat”, de szívesen öltöttek leopárd- vagy tigrisbőr ruhadarabokat is, és lándzsáikon hosszú selyemzászlók lobogtak. Ha rohamra indultak, a tollak és a lobogók baljós, sziszegő hangot adtak, amely állítólag megfélemlítette az ellenséget. Fotó: darktaurid.wordpress.com

A pályázati kiírás itt olvasható>>