Lengyel-Magyar Üzleti Fórum az Alapítvány támogatásával

2021. november 8-án a Budai Vigadóban került megrendezésre a fórum a Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara, a PAIH Lengyel Befektetési és Kereskedelmi Ügynökség, valamint a Külügyi és Külgazdasági Intézet szervezésében és a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával.

Az eseményen köszöntőt mondott Deák Gábor a Wacław Felczak Alapítvány felügyelőbizottságának tagja is, aki emellett a General Electric Renewable Energy globális beszerzője. A köszöntőn felül a zöld gazdaság okozta kihívásokról és lehetőségekről szóló panelbeszélgetést is moderálta és részt vett a lengyel-magyar üzleti kapcsolatokban rejlő támogatásokról és pályázati lehetőségekről szóló panelbeszélgetésben.

Deák Gábor köszöntőt mond a Budai Vigadóban - Fotó: WFA

A Wacław Felczak Alapítvány céljai között szerepel a magyar és lengyel nemzet történelmi, kulturális, közéleti területen ápolt kapcsolatával összefüggő tevékenységek mellett a gazdasági területen való értékteremtés is. Nem meglepő tehát, hogy már 2020 végén bekerült az Alapítvány rövid távú stratégiájának programpontjai közé egy magyar-lengyel összefogás terve a világjárvány utáni gazdasági újjáépítésért. Ennek szellemében idén nyáron elkészült egy tanulmány, ami azon kérdésekre kereste a választ, hogy mely pontokon és milyen eszközökkel lehet legjobban elősegíteni a startup szektor szereplőinek tevékenységét és együttműködését. Az Alapítvány két munkatársa, Felvidéki Eszter projektmenedzser és Hollósi-Györgyei Nóra kommunikációs munkatárs többek között ezt a tanulmányt ajánlotta a fórumra érkezők figyelmébe, valamint a Rubicon júliusi lengyel különszámát, a névadónkról szóló életrajzot, egy egyedi noteszt, tollat és hőtartó bögrét tartalmazó csomagot adott át az érdeklődőknek.

A fórumon a résztvevők panelbeszélgetést hallgathattak meg Lengyelország gazdaságáról, az innovációs trendekről, az E-kereskedelemről, a zöld gazdaságról és a lengyel-magyar üzleti kapcsolatokban rejlő támogatási és pályázati lehetőségekről.

Köszöntőt mondott és a V4-ek gazdasági teljesítményéről is beszámolt előadásában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki üdvözölt minden együttműködést, ami eddig és ezután fog köttetni a magyar és lengyel cégek között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előadást tart a Budai Vigadóban - Fotó: WFA

A fórumon bemutatkozott az Allegro nevű lengyel cég is. A név ismerősen csenghet, hiszen az elmúlt napokban több cikk is megjelent annak apropóján, hogy az aukciós és ár-összehasonlító oldal 1 milliárd dollárért megvette a cseh Mall.cz-t, amely a cseh piacon a két legnagyobb e-kereskedő egyike volt. A Varsói értéktőzsdén jegyzett Allegro már így is a lengyel kiskereskedelem közel 3 százalékát adta, ezzel globálisan is a tíz legértékesebb aukciós és ár-összehasonlító oldal között van. A cég vezetői az Allegrot az Amazon és a Sea versenytársának tartják. Hűségprogramjuknak több mint kétmillió előfizetője van, azon cégek közé tartoznak, akik szárnyalása a covid alatt sem lassult, sőt, az üzleti volumen növekedett. (Forrás: telex.hu) Az Allegro üzletfejlesztési partnere Jakub Kołodińsky is részt vett a fórum egyik panelbeszélgetésén, melyen az E-kereskedelem volt a téma és sok érdekességet, jó gyakorlatot tudhattunk meg a lengyel vállalat működéséről és arról, hogy mi vezetett sikertörténetükhöz.

Jakub Kołodińsky beszél a Budai Vigadóban az Allegro működéséről - Fotó: WFA

Marcin Karaskiewicz (budapesti képviseleti iroda vezető, PAIH Lengyel Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség), Paweł Hojcz (nemzetközi fejlesztési igazgató) és Jakub Kołodińsky (Allegro) panelbeszélgetése az E-kereskedelemről - Fotó: WFA

Az eseményen készült további képeket a Képgalériánkban ide kattintva tekintheti meg>>

KAPCSOLÓDÓ

https://wfa.hu/aktualitasok/tanulmany-keszult-a-magyar-lengyel-startup-okoszisztemarol