RÉGI BARÁTSÁG ÚJ UTAKON – SZAVAK HELYETT SZÁMOKBAN

Több mint két év telt el a Wacław Felczak Alapítvány megalakulása óta. Áttekintettük, összegeztük, rendszereztük, hogy 2018-tól kezdve mivel segítettük a lengyel–magyar kapcsolatok erősítését a két nép közötti legendás barátság szolgálatában. Megnéztük, hogy hány tanulmányi ösztöndíj, osztálykirándulás, testvérvárosi és testvériskolai találkozó, vendégelőadói, könyvkiadói, illetve kutatóprogram és egyéb projekt megvalósítására volt elég ez az időszak, milyen intenzitással, területi megoszlással, frekvenciával és hány résztvevővel valósulhattak meg ezek a programok.  

A magyar–lengyel kapcsolatok ápolásáért és elmélyítéséért 2018-ban életre hívott Wacław Felczak Alapítvány megalakulásának évében írta ki első pályázatait. Fennállása óta eddig összesen 18 felhívást tett közzé 9 különféle témában. A más-más célcsoportnak, korosztálynak és közönségnek szóló pályázati programokra együttesen 815 pályázó jelentkezett. Közülük az Alapítvány közel 200-at részesített támogatásban 389.212 064 forint összértékben.

Az elmúlt két év mérlege alapján a pályázók összetétele meglehetősen heterogén volt. A támogatást elnyert pályázók 20%-a volt tankerület, 19%-a középfokú közoktatási intézmény, 16%-a civil szervezet, 9%-a gazdasági társaság, 7%-a szakképzési centrum, 6%-a felsőoktatási intézmény és ugyanennyi települési önkormányzat. Kisebb arányban a támogatottak között szerepeltek még alapfokú közoktatási intézmények (3%), nemzetiségi önkormányzatok (2%), egyházi szervezetek (1%), tudományos intézmények (1%), illetve sportegyesületek (1%) is. A nyertesek 11%-a volt természetes személy.

Az alapítvány által eddig kiírt pályázatok összesített statisztikájának tükrében elmondható, hogy a programok országos szintű érdeklődésre tartottak számot, és a nyertes pályázók területi megoszlása is lefedte egész Magyarország területét. Az összes nyertes pályázó régiók szerinti megoszlása a következőképp alakult: Budapest és Pest megye 41%, Észak-Magyarország 13 %, Észak-Alföld 15%, Dél-Alföld 12 %, Közép-Dunántúl 10%, Dél-Dunántúl 8%, Nyugat-Dunántúl 6%.

A pályázatoknak köszönhetően 2018 és 2019 során több mint 12 ezren vehettek részt az Alapítvány széleskörű és változatos támogatási programjában. Ezek között az egyik legreprezentatívabb az eddig összesen három alkalommal meghirdetett Polonica Varietas című program volt. Erre 360 pályázat érkezett be, amelyből 67 támogatásáról döntött az Alapítvány 161.095.417 forint összértékben. Az ezek nyomán megvalósult iskolai kirándulások keretében több mint 2500 magyar középiskolás látogathatott el Lengyelországba. Szintén nagy érdeklődésre tartott számot a pályázók körében az eddig három alkalommal meghirdetett testvérvárosi és testvériskolai kapcsolatok kiépítésére és erősítésére létrehozott Dwa Bratanki című program, melyre 138-an jelentkeztek, s mely végül 33 program megvalósulását segítette 47.557.156 Ft összértékben. A támogatottak 70%-a volt oktatási intézmény, 30% pedig települési önkormányzat. A széles közönségnek szóló, ifjú közösségek alkotó együttlétét segítő, eddig két alkalommal meghirdetett Sasfiókák című felhívásra 175-en jelentkeztek. Ebből az Alapítvány 38 projekt megvalósulását segítette 116.466.700 forint összértékben. A népzenei és komolyzenei koncertek, dalestek, kórustalálkozók, kiállítások, fesztiválok, és egyéb, változatos és színes művészeti programok részvételi aránya kiemelkedő volt az Alapítvány által meghirdetett pályázatok között. Ezeknek a programoknak mintegy nyolcezer lengyel és magyar résztvevője volt.

Természetesen a tudományos és oktatási élet képviselőiről sem feledkeztünk meg. Számukra az eddig összesen két alkalommal meghirdetett Örökéletű Tölgy címet viselő támogatással 18 egyéni, intézményi ill. egyéb lengyel témájú, Lengyelországban és Magyarországon megvalósuló kutatási program létrejöttét tettük lehetővé 16.586.527 forint összértékben. Az eddig két alkalommal meghirdetett Szent Kinga Gyűrűje című program által pedig összesen hat felsőoktatási intézmény gazdagíthatta tanulmányi programját lengyel vendégoktatók előadásaival 4.112.800 forint összértékben, melyeken több mint háromszáz hallgató vett részt.

A mostanáig egy alkalommal meghirdetett Lengyel Mezőkön címet viselő támogatási program keretében négy lengyel témájú tanulmányi vetélkedő valósulhatott meg összesen 130 diák és tanár részvételével 7.288.000 forint összértékben. Szintén egy alkalommal került meghirdetésre az Ígéret Földje című felsőoktatási intézmények hallgatóinak szóló pályázati program, amelynek keretében öt csoportos lengyelországi tanulmányút megszervezésére nyílt lehetőség. Ennek köszönhetően a magyar hallgatók is lehetőséget kaptak a lengyelországi egyetemi, tudományos életben való részvételre, tapasztalatszerzésre, kutatásra.

Az Alapítvány a 2019-es és 2020-as év során Tengerszem című pályázata keretében 21 lengyel vonatkozású kiadvány megjelenését támogatta. A műfaji sokszínűséget képviselő könyvek között volt történelmi forráskiadvány, monográfia, irodalomelméleti- és szépirodalmi művek: drámaantológia, lírai válogatás, széppróza. Olyan újszerű irodalmi vállalkozásokat is támogatottunk, mint a kimondottan a fiatalabb korosztályhoz szóló, olvasásnépszerűsítő POKET kiadványok. Az automatákból megvásárolható világirodalmi zsebkönyv-sorozat az Alapítvány részfinanszírozásával egy lengyel szerzővel gazdagodott. Büszkék vagyunk rá, hogy a legfrissebb lengyel irodalmi Nobel-díjas, Olga Tokarczuk egy új magyar nyelvű kötetének kiadását is támogathattuk. A megjelent könyvek sorában kiemelkedő helyet foglal el Wojciech Frazik hiánypótló Felczak-monográfiája.

Az eddig két alkalommal meghirdetett, fiatal tehetségek lengyel vonatkozású művészeti tevékenységének támogatására létrehozott Szárnyas Huszárok című ösztöndíjprogramban eddig heten vehettek részt. Az ösztöndíjak együttes összege 3.500.000 forint volt.

A Wacław Felczak Alapítvány az országkép építés új dimenzióit nyitotta meg egy egyedülálló, három kisfilmből álló influencer-marketing által, amelyben a népszerű vlogger, Henry Kettner hívta kalandozásra követőit a festői Hármasvárosba. A Youtube videóknak több mint százezer követője volt, s ezzel sikerült a legfiatalabb korosztályt megszólítani, csalogató és szeretnivaló úticélként mutatva be Lengyelországot.

Az alapítvány rendszeres pályázati programjain túl a kezdetektől egyedi támogatások formájában is segítette különféle lengyel-magyar témájú projektek megvalósulását.  Színes programsorozattal képviseltette magát a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. Támogatta a 20 ismeretterjesztő kisfilmből álló, magyar–lengyel történelmi kapcsolatokat bemutató POLHUNATION (POLish-HUNgarian educATION) című, hiánypótló oktatási projekt megvalósulását.  Összesen 29 egyedi kérelem részesült támogatásban 54.210.695 összértékben.

Hogyan néztek ki a valóságban ezek a programok? A Médiatárra kattintva megtudhatjátok!

Amennyiben beszámolónkat hasznosnak találtad, és eredményeink, illetve pályázati lehetőségeink felkeltették érdeklődésed oszd meg ismerőseiddel ezt a bejegyzést.

Vegyél részt Te is a WFA programjaiban!