Tengerszem: Újra könyvkiadási pályázat a Felczak Alapítványnál

13 pályázati kiírás, közel 450 támogatási kérelem és 124 millió forint értékű kiosztott támogatás. 2019-ben ezek a számok jellemezték a Felczak Alapítvány pályázatait, amelyeket 2020. évi pályázatok kiírásával párhuzamosan mutatunk be a következő hetekben.

A Wacław Felczak Alapítvány számára az indulást követő 2019-es volt az első teljes naptári év, amelyben előzetesen kidolgozott és elfogadott stratégia alapján, tervezetten tudta megvalósítani hosszútávú célkitűzéseit.

A 2019-es évben az Alapítvány 10 féle pályázatot hirdetett meg összesen 13 alkalommal. Felhívásaira összesen 442 pályázatot kapott, amelyek közül a Kuratórium 104-et tartott támogatásra érdemesnek. A pályázatokra kiosztott 123.668.523 forint értékű támogatás döntő részben iskolákhoz, tankerületekhez, egyetemekhez, civil szervezetekhez és önkormányzatokhoz került, míg kisebb részben a felsőoktatásban részt vevő hallgatók, oktatók, kutatók részesültek támogatásban vagy ösztöndíjban.

Tengernyi kiadvány

A lengyel–magyar kapcsolatok tudományos igényű kutatását, a lengyel tudományosság és magaskultúra magyarországi terjesztését szívén viselő közönség számára a 2019-es év egyik legfontosabb programja a Tengerszem jeligével meghirdetett könyvkiadás-támogató pályázat volt, amelynek 2020-as kiírása jelenleg is elérhető.

Az elsőként 2018 decemberében meghirdetett kiírásra 23 jelentkező összesen közel 39 millió forint értékben nyújtott be pályázatot, amelyből a Kuratórium 2019 márciusában 10 kötet kiadását támogatta több mint 10 millió forintos keretösszegből. Ezek közül 3 kötetnek ítélt meg 100%-os támogatási összeget, míg 4 kötetet 50%-os, 1 kötetet 40%-os, 2 kötetet pedig 25%-os támogatásban részesített (a nyertesek részletes listája a letölthető dokumentumokban érhető el).

A támogatott kötetek műfajilag nagyon széles spektrumon mozogtak, a történelmi forráskiadványoktól és monográfiáktól az irodalomelméleti műveken át a szépirodalmi műfajokig (drámaantológia, lírai válogatáskötet, széppróza). Különösen sikeresnek bizonyult a városi automatákból vásárolható POKET-sorozat első lengyel kötetének támogatása és bemutatója, illetve a legfrissebb lengyel irodalmi Nobel-díjas, Olga Tokarczuk legújabb magyar nyelvű kötetének kiadása.

Könyvautomaták és Nobel-díjasok

Előbbi kötet megjelenése kapcsán a népszerű színművész, Vecsei H. Miklós, a POKET zsebkönyvek ötletgazdája külön kiemelte: Piotr Szewc Pusztulás című műve az első olyan POKET, amely teljes egészében támogatásból, az Alapítvány pályázatának köszönhetően jelenhetett meg. A formabontó olvasásnépszerűsítő kezdeményezés lengyel darabja ráadásul ősszel a PestText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál egyik fénypontjának is számított a szerző, Piotr Szewc budapesti díszvendégségével. A Pusztulást övező programsorozatban az érdeklődők kerekasztal-beszélgetésen és dedikáláson vehettek részt, továbbá Kováts Adél színművész, a Radnóti Színház színiigazgatója is tartott felolvasást a műből.

Más okból számított kiemelkedően sikeresnek Olga Tokarczuk Bizarr történetek című novellás kötetének magyarországi megjelenése. A Vince Kiadó 2018 decemberében pályázott a könyv megjelentetésére az első Tengerszem kiírás keretében, amely végül Petneki Noémi fordításában 2019 nyarán látott napvilágot. Így a magyar olvasók a lengyel megjelenés után alig egy évvel már a kezükben tarthatták a kötetet – hónapokkal a Svéd Akadémia döntését megelőzően. Noha lengyel irodalmi körökben évek óta esélyesként tartották számon, sokakat meglepett Olga Tokarczuk irodalmi Nobel-díja, amely csakhamar felhívta a figyelmet az életmű legfrissebb magyar nyelvű kiadványára, a Bizarr történetekre is.

Tengerszem 2020

A Tengerszem pályázatnak is köszönhetően 2019-ben kiadott megugrott a lengyel tematikájú kötetek száma jelentősen megugrott.  Az alapítvány kuratóriuma a magas szakmai színvonal és szellemi minőség biztosításának érdekében úgy döntött, hogy a hazai polonisztika kiváló képviselőinek meghívásával Szerkesztőbizottságot hoz létre, amelynek feladata a 2020-as kiírásban a beérkezett pályázatok értékelése és ezáltal a Kuratórium döntéseinek szakmai szempontokkal történő segítése lesz.

A Tengerszem 2020-as kiírására az Alapítvány 2020. február 14. péntek déli 12.00 óráig várja a beérkező pályázatokat. A pályázás pontos menetéről a pályázati felhívásból tájékozódhatnak részletesen.

További képek a Tengerszem pályázat keretében eddig megvalósulásra került programokról a Médiatárban.

Letölthető dokumentumok