Örökéletű Tölgy – Tudományos Kutatásokat Támogató Pályázat

A Felczak Alapítvány a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet a tudományos kutatások támogatására is. Az Örökéletű Tölgy nevet viselő pályázat lengyel-magyar vonatkozású történelmi, kulturális, művészeti, gazdasági, közéleti és egyéb tudományos kutatások, egyéni és csoportos, rövid és hosszútávú projektek megvalósulását segíti.

Az elmúlt két évben alapítványunk összesen 18 pályázót részesített támogatásban összesen 16 586 527 forint értékben. A felhívásra magyarországi illetőségű tanárok, kutatók, valamint magyarországi székhelyű felsőoktatási és tudományos intézmények jelentkezését vártuk, akik közül 2019-ben a jogi személyek számára 1.000.000 forint, míg a természetes személyek számára 250.000 forint volt az igényelhető támogatás maximális összege.

A támogatott projektek között volt egyebek mellett a Kunmadarason feltárt XVI. századi lengyel ezüstpénzek kutatása, lengyel országismereti és kulturális lexikon összeállítása, illetve az egykori lengyel–magyar határ tárgyi és levéltári emlékeinek kutatása is.

A megvalósult projektekre visszatekintve már világosan látszik, hogy ez a pályázati lehetőség milyen serkentőleg hatott a határon átívelő, lengyel és magyar oktatási intézmények közötti együttműködések elmélyítésére, és a meglévő partnerkapcsolatok mellett további kooperációk kialakulását is elősegítette. Így indulhatott el egy párbeszéd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Wrocławi Eugeniusz Geppert Képzőművészeti Akadémia között, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola pedig az Opolei Egyetemmel fűzte szorosabbra a kapcsolatát.

A pályázat keretein belül lehetőség nyílt speciális kutatási projektek folytatására is. A Kaposvári Egyetem docense, Dr. Szabó-Szentgróti Gábor például az automatizáció magyar és lengyel gazdaságra gyakorolt hatásait kutatta a Siedlcei Egyetem bevonásával. Harlov-Csortán Melinda, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársa a magyarországi Páneurópai Piknik Emlékpark és a lengyelországi Európai Szolidaritás Központ összehasonlító elemzését végezte el. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói pedig a lengyel és a magyar rendőrség vezetés-irányítási rendszerének sajátosságait, illetve az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit kutatták.

Tekintsétek meg az Örökéletű Tölgy pályázat keretében megvalósult programokról készült képgalériánkat a Médiatárban!

Az eddigi nyertes pályázók listája megtalálható a letölthető dokumentumok között.

 

Letölthető dokumentumok