Dwa Bratanki – Testvérvárosok és Testvériskolák Együttműködéséért

A pályázat célja, hogy támogassa a már meglévő, valamint újonnan létrejövő magyar–lengyel testvérvárosi és testvériskolai kapcsolatokat. Az Alapítvány 2018-ban egy, 2019-ben két alkalommal tette közzé felhívását, melyre összesen 138-an pályáztak. Közülük összesen 33 pályázó részesült támogatásban 47.557.156 Ft összértékben. A támogatottak 70% volt oktatási intézmény, 30% pedig települési önkormányzat.

Ennek a sokrétű támogatási programnak köszönhetően magyarországi partnerintézmények kiutazására és lengyelországi partnerek fogadásának támogatására egyaránt lehet pályázni. Bár az eddig elnyert támogatásokat az intézmények túlnyomó többségben lengyelországi utazásra használták fel, akadt példa a lengyel partnerek magyarországi vendégül látására is. Néhány esetben a pályázók a támogatási keretösszegből mindkét országban, Lengyelországban és Magyarországon is megvalósíthatták programjaikat, és ezáltal lehetőségük nyílt méltóképp megvendégelni és közelebbről megismerni a partnerintézményeket, lengyel városokat. 

A programok között volt több, diákok és tanárok részvételével történő lengyelországi és magyarországi kirándulás, tantestületi szakmai találkozó. A pályázó önkormányzatok is sokrétűen használták fel a támogatást, az adott település iskolájának bevonásával, vagy települési naphoz, illetve egyéb programhoz kapcsolódó kétoldalú rendezvényekkel. Ezekben a projektekben a fellépő művészek (táncosok, zenészek. stb.) mellett jórészt az önkormányzatok és intézményeik vezetősége és munkatársai vettek részt.

Összességében elmondható, hogy a pályázat tekintetében az alapfokú oktatási intézmények az aktívabbak, nekik ugyanis az Alapítványnál főként ez a pályázat nyújt lehetőséget támogatás elnyerésére. A települési önkormányzatok esetében pedig a kisebb költségvetéssel bíró falvak és városok a legfőbb pályázók. Az együttműködések többrétűek, és eltérő intenzitási fokon működnek. A közös kirándulások vagy tantestületi szakmai utaktól kezdődően, az akár gazdasági együttműködéseket is célzó testvértelepülési találkozókig rendkívül sokfélék lehetnek, amelyben az ifjúság mellett az idősebb korosztályok is nagy számban képviseltetik magukat.

A pályázat iránti érdeklődés világosan rámutat, hogy nem csupán a kedv, az ambíció vagy az érdeklődés hiányzik ahhoz, hogy szorosabbra fűzzük településeink, oktatási intézményeink közötti együttműködést, hanem sok esetben ennek anyagi feltételei. Most, a Dwa Bratanki pályázati lehetőségnek köszönhetően a szűkösebb költségvetésből gazdálkodó intézmények, települések is megvalósíthatják álmaikat.

Ízelítőként, tekintsétek meg a Dwa Bratanki pályázat keretében megvalósult programokról készült képgalériánkat a Médiatárban!

 

 

Letölthető dokumentumok