Szent Kinga Gyűrűje – Vendégoktatói Pályázat

Az Alapítvány Szent Kinga Gyűrűje elnevezésű nyílt pályázatával lengyel vendégtanárok magyarországi meghívását ösztönözte. A pályázat célja elsősorban a magyarországi lengyel tanszékek színvonalának és versenyképességének megtartása és emelése, illetve a tudományterületükön kiemelkedő szakmai színvonalat elért lengyel előadók meghívása volt bármely magyarországi felsőoktatási intézményre. 

A Szent Kinga Gyűrűje című pályázat eddig összesen két alkalommal, 2019 februárjában és 2019 júliusában került kiírásra. A pályázaton bármely magyarországi felsőoktatási intézmény részt vehetett, egy pályázó egyidejűleg legfeljebb két vendégtanár meghívására pályázhatott. Az egy intézmény által igényelhető támogatás maximális összértéke 750.000 forint volt, ezt úti- és szállásköltség kiegészítésére, valamint előadói, oktatói honoráriumra lehetett igényelni. Általános tendenciaként elmondható, hogy a támogatásért folyamodók többsége, közel 60 %-a a felhívásban meghatározott maximális, vagy ahhoz közeli összegre adta be pályázatát. A pályázatok színvonala kiemelkedő volt, amelynek folyamán a Kuratórium a beérkezett hét darab pályázat közül hatot tudott támogatni, összesen 4 112 800 forint értékben.

A pályázati felhívásnak köszönhetően a lengyel tudományos és oktatási élet meghatározó intézményei, többek között a Lengyel Tudományos Akadémia, a Varsói Lengyel–Japán Informatikai Akadémia, a Krakkói Jagelló Egyetem, a Krakkói Műszaki Egyetem, a Zielona Góra-i Egyetem és a Konini Állami Szakképző Főiskola oktatói utazhattak Magyarországra. A meghívott tudósok főként angol nyelvű vendégelőadásokat tartottak.

A támogatottak sorában kiemelt helyet foglal el a Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézetének pályázata, melynek köszönhetően a több év kényszerszünet után újrainduló lengyel minor szakos képzés két lengyel oktatót is vendégül láthatott. Dr. habil Wiesław Tomasz Stefańczyk és Maria Magdalena Wacławek meghívása nagy segítséget jelenthet abban, hogy a Debreceni Egyetem 1974 és 2013 között működő lengyel szakos képzése idővel újra elinduljon. Mindkét meghívott oktató korábban lektorként már részt vett a debreceni lengyel szakos képzésben. A pályázatnak köszönhetően Lengyel beszédgyakorlatok és Lengyel grammatika címmel tartottak szemináriumi órákat.

Ízelítőként, tekintsétek meg a Szent Kinga Gyűrűje pályázat keretében megvalósult programokról készült képgalériánkat a Médiatárban!

 

Letölthető dokumentumok