Szárnyas Huszárok – újabb pályázati lehetőség a fiatal magyar művészek előtt

A lengyel tárgyú művészeti tevékenységgel foglalkozó fiatal magyar művészek 2020-ban is pályázhatnak tevékenységük támogatására. A Felczak Alapítvány SZÁRNYAS HUSZÁROK elnevezésű pályázatára 2020. február 14. 12:00 óráig várják a jelentkezéseket.

A Felczak Alapítvány 2019-ben első alkalommal írta ki Szárnyas Huszárok elnevezésű pályázatát, amellyel olyan művészek támogatását tűzte ki célul, akik fiatal koruk ellenére kiemelkedő lengyel vonatkozású művészeti tevékenységet folytatnak. A 10 hónapra szóló, 500 000 forint összértékű ösztöndíj folyósításával az Alapítvány nemcsak az ifjú művészek mindennapjaiban kívánt biztos hátteret nyújtani, hanem szoros együttműködést is kínált lengyel tárgyú művészeti tevékenységük kibontakoztatására.

Az előző évi tehetséges pályázók magas számát jól mutatta, hogy az Alapítvány Kuratóriuma megemelt keretösszeg mellet eggyel több, összesen négy fiatal támogatásáról döntött. A sikeres pályázók vállalták, hogy lengyel vonatkozású tevékenységük keretében erősítik az Alapítvány jó hírnevét és közös projektekben is közreműködnek. A Szárnyas Huszárok különböző művészeti ágak sokoldalú képviselői közül kerültek kiválasztásra, így énekes-zeneszerző, hárfaművész, grafikusművész-író és jazzorgonista egyaránt ifjú nagyköveti státuszt nyert. Ami közös bennük, a lengyel kultúra és a lengyel–magyar barátság iránti elkötelezettségük:

Bazsinka Ágnes (a kép bal szélén) az Európa-szerte egyedülálló lengyel jazz-, kísérleti-, improvizatív-, kortárs zenei színtér projektjeinek állandó résztvevője. A katowicei Karol Szymanowski Zeneművészeti Akadémia mesterképzéses hallgatója itthon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakirányán végzett, hamarosan megjelenik legújabb konceptalbuma Things Look Different from Here címmel.

Nizalowski Fanni hárfaművész neve nemcsak a komolyzene iránt érdeklődők számára csenghet ismerősen, miután zenekarával a 2015-ös A Dal Euróvíziós Dalfesztivál egyik legnagyobb felfedezettjének számított. Nemrég sikeres diplomakoncertet adott a Krakkói Zeneakadémián, ahol Florence Sitruk és Irena Czubek-Davidson tanítványa. Fiatal kora ellenére rendszeresen ad komolyzenei koncerteket Magyarországon és Lengyelországban is. A Felczak Alapítvánnyal való együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg Eva Jaslar – Egy varázslatos élet képei című portréfilmjének magyarországi premierje, amelyet Nizalowski Fanni hárfaestje kísért.

Szabó Imola Julianna sokoldalúságát jól jellemzi, hogy a Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett, és folyamatosan publikál a legnagyobb hazai művészeti folyóiratokban. A 2019-es Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra már harmadik önálló kötete jelent meg a Jelenkor Kiadó gondozásában – ahol grafikus-tervezőként dolgozik. Alvó szemek című pályázati projektje rendhagyó módon kapcsolja össze a lengyel mese és mondavilágot a képzőművészettel. (A cikk borítóképe ennek a projektnek a részét képezi.)

Vas Ádám Bence és a jazzorgona kapcsolata több mint 10 évvel ezelőtt kezdődött. Organism nevű zenekarával rendszeresen turnézik nemcsak hazai, hanem közép-európai színpadokon is Erdélytől Lengyelországig. Az Alapítvány más ifjú nagyköveteihez hasonlóan sokoldalú művészeti tevékenységét mutatja, hogy jelenleg is a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, miközben tavaszi kielcei és varsói koncertjei után ősszel új albuma jelenik meg Looked at All Aspects címmel.

A 2020-as SZÁRYNAS HUSZÁROK pályázat célja ismét az, hogy a 18 és 35 év közötti tehetséges magyar művészeket támogatása lengyel vonatkozású tevékenységük megvalósításában.  Az Alapítvány 2020. február 14. péntek déli 12:00 óráig várja a fiatal művészek pályázatait. A pályázás pontos menetéről a pályázati felhívásból tájékozódhatnak részletesen.

Tekintsétek meg a Szárnyas Huszárok pályázat ifjú nagyköveteit bemutató képgalériáinkat a Médiatárban!

Letölthető dokumentumok