SASFIÓKÁK: Lengyel–magyar oktatási és művészeti projektek fiataloknak

Az ifjúsági közösségek alkotó együttlétének megteremtése és támogatása a Wacław Felczak Alapítvány alapító okiratában szereplő legfőbb célok egyike. Ennek érdekében az Alapítvány működésének kezdete óta nyílt pályázat keretében támogatja a magyar–lengyel kulturális együttműködéseket és közösségi projekteket.

A mindezidáig két alkalommal meghirdetett Sasfiókák pályázatra a magyar–lengyel barátságot az ifjúság körében népszerűsítő, annak eszméjét számukra közvetítő, közös szervezésben megvalósuló programokkal lehetett pályázni 2018-ban és 2019-ben is. Nemcsak az Alapítvány által támogatott célok, hanem a megvalósítás spektruma is rendkívül színes volt, így tanulmányi kirándulások, közös magyar–lengyel alkotótáborok, cserediák programok egyaránt támogatást nyerhettek.

A pályázatot magyarországi székhellyel rendelkező általános-, közép- és felsőfokú iskolák, iskolai alapítványok, önkormányzatok, civil és egyházi szervezetek nyújthatták be. A megcélzott korcsoport a 3-30 év közötti gyerekek és fiatalok voltak. Magyar és lengyel gyerekek, fiatalok részvétele, illetve a lengyel vonatkozás megléte alapvető feltétele volt a sikeres pályázásnak. Az elbírálás során előnyt jelentett, ha a megpályázott projekt lengyel és magyar együttműködésben valósult meg – amelyre számos példa akadt szerencsére.

2019-ben egy intézmény egy kiírás keretében egy pályázatot nyújthatott be, legfeljebb 1.500.000 forint összértékű támogatásra. A pályázatra az Alapítvány 27.500.000 forint keretösszeget irányzott elő.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, a március végi benyújtási határidőig végül összesen 65 darab pályázat érkezett be, amellyel a Sasfiókák az Alapítvány egyik legnépszerűbb pályázatai közé került. A nyertes pályázók fele oktatási intézmény vagy ahhoz kötődő alapítvány volt, fele pedig civil- vagy egyházi szervezet. A programok többségében lengyelországi utazás is szerepelt. A megvalósított tevékenységek között népzenei programot, zarándoklatot, vallási tábort, lengyel tematikus napokat, és kórustalálkozót is találhattunk.

Annak ellenére, hogy az egy rendezvényen résztvevő fiatalok minimálisan előírt létszáma 10 fő volt, a Sasfiókák programnak köszönhetően csak 2019-ben összesen közel 500 magyar fiatal ismerhette meg jobban Lengyelországot.

A koronavírus-járvány miatt a 2020. március 11-én kiírt Sasfiókák pályázat visszavonásra került, ám egy később meghatározandó időpontban, biztonságos körülmények esetén várhatóan még az idei évben újra kiírásra kerül.

További képek a Sasfiókák pályázat keretében 2019-ben megvalósulásra került programokról a Médiatárban.

Letölthető dokumentumok