Forognak a Felczak-lemezek

A Wacław Felczak Alapítvány 2021-es kiírásai között az egyik legsikeresebb az új magyar-lengyel zenei albumok létrejöttének támogatására életre hívott Felczak-lemezek pályázat volt. Lássuk milyen zenei produkciók születtek a támogatásnak köszönhetően az elmúlt fél évben!

Chopin 24 Preludes & 24 Reflections

A Fonó gondozásában megjelent egy ifjú tehetség, Balázs Elemér Chopin 24 Preludes & 24 Reflections című albuma.

A zenész családból származó fiatal művész számos jelentős versenygyőzelmet és díjat tudhat magáénak, köztük a Junior Prima díjat, egyik darabja pedig lemezen Fonogram-díjas lett. Írt már zenét színháznak és lépett fel hazai neves koncerttermekben és külföldön is. A Fonó kiadásában most megjelent első lemezén pedig Chopin 24 prelűdjét játssza szokatlan szerkesztésben: minden prelűd után a művész saját átirata következik, a reflexió. Így válnak Chopin ismert darabjai abszolút kortárssá egy ifjú zenesszerző és zongoraművész saját reflexióival. 

“Chopin és improvizáció. Nincs olyan két fogalom, amely közelebb állna egymáshoz, és nincs is jobb érzés debütáló lemezemként ezzel a csodás projekttel kezdenem. Úgy gondolom az a rögtönzés melyhez a legnagyobb zeneszerzőink, mint Bach, Mozart, Liszt és nem utolsósorban Chopin is minden koncertjén folyamodott, kihalt a mostani klasszikus vérkeringésből.Ezzel a lemezzel szeretném mindenkihez eljuttatni az üzenetet, hogy igenis él és virul az improvizáció, és a Chopin prelűdöknél tökéletesebb zenei kiindulópontot nehéz találni!”  -nyilatkozott a lemezről a művész.

A Chopin 24 album bemutatója 2021. július 10.-én a MOMkult kupolatermében valósult meg.

A papageno.hu kulturális portál így számolt be az album megjelenéséről>>

Az ifjú tehetség zenéjébe és gondolataiba ezen a YouTube videón hallgathat bele>>

Emszt/Koszowski Duó: Folks c. albuma

Emszt András zeneszerző és zongoraművész, valamint Krzysztof Koszowski zeneszerző és szaxofonművész Folks című zenei albuma a Felczak-lemezek pályázati felhívás „JUNIOR” kategóriájában nyert támogatást. A két fiatal tehetség első albumán Fryderyk Chopin, Roman Statkowski, Bartók Béla, Dohnányi Ernő művei csendülnek fel, valamint a két előadó zeneszerzőként is bemutatkozik a lemezen. A lemezfelvételre nyár végén, a Lengyel Rádióban került sor, Varsóban.


A két művész első közös albuma jobban nem is prezentálhatná a két nemzet zenei örökségét, és a belőle merítő kortárs zenét. A zenei hagyomány a duó előadásában ugyanakkor friss, egyedi hangon, a klasszikus zene világában különlegesnek számító hangszereléssel, zongorán és szoprán szaxofonon szólal meg.

Reméljük, hogy a duónak, amint a járványhelyzet lehetővé teszi lesz alkalma mindkét országban bemutatkozni a nagyközönség előtt. 

A fidelio.hu portál így ír a duó első lemezének megjelenéséről>>

Hallgasson bele a lemezbe itt>>

A teljes hanganyag elérhető a Spotify felületén.

Oláh Kálmán–Piotr Wojtasik Quintet - Mosaics (Hunnia Records)

„A legendás és szívet melengető lengyel-magyar barátság jegyében született meg az Oláh Kálmán–Piotr Wojtasik Quintet lemeze, a „Mosaics”, mely a Waclaw Felczak Alapítvány támogatásával, a Hunnia Records gondozásában jelent meg.” -írja a megjelenés után napvilágot látott méltató kritikájában a Jazzma.hu.

„Nemcsak érdekes, de fontos lemez is Oláh Kálmán és a lengyel trombitás közös CD-je, az idehaza megjelent Mosaics. Végtelenül elegáns, a nagyobb drámai fordulatoktól és dinamikai kitörésektől mentes, higgadt, mégis izgalmas zene hallható rajta.” -ír az albumról a magyarjazz.hu.

Kiváló művészek működtek együtt a Felczak-lemezek pályázat Prémium kategóriájában támogatott különleges zenei albumon. A zeneszerzőként, hangszerelőként, és pedagógusként ismert sokoldalú Oláh Kálmánt nem kell bemutatni a hazai közönségnek, hiszen ő világszinten is a kortárs zene egyik meghatározó alakja. A lemezen a lengyel jazzszcéna egyik ikonikus művészével, Piotr Wojtasik trombitással működtek együtt, a lengyel oldalt -Wojtasik mellett- Adam Kowalewski bőgős, magyar részről pedig Oláh Kálmán Jr. szaxofonos, és Balázs Elemér dobos erősítette.


„Ritka szerencsés csillagzat alatt készült a kezünkben tartott Mosaics. Színes és találékony, ötletektől gazdag játékot hallunk Wojtasiktól is a lemezen, rögtönzései meglepően jól illeszkednek Oláh Kálmán, de különösen ifjú Oláh Kálmán játékához, improvizációihoz. Számos esetben használ tompítót a lengyel trombitás, érdekesen árnyalva ezzel az adott zenei passzusokat, és óhatatlanul is utalva vele Miles Davis hasonló karakterű megnyilvánulásaira. Ez a lemez egyébként újabb bizonyíték arra, amit több jazzkedvelő is hosszú-hosszú ideje sürget Magyarországon, vagyis tessék nyitni a lengyel jazz felé! Lassan és bizonytalanul léptek az illetékesek, de az utóbbi években azért elindult valami e téren. Óriási tartalékok és lehetőségek rejlenek ezekben a kapcsolatokban, erről is beszélt például a szaxofonos Zbigniew Namyslowski egy vele készült, 2017-es interjúban. Neki már csak hihetünk, hiszen Rolls-Royce a műfajban. És a Mosaics is az ő szavait igazolja.”

A magyarjazz.hu így ír az új projektről>>

Belehallgatni pedig itt lehet a muzsikába>>

mïus és Raf Skowronski: How To

Másfél év után Álmos Gergely projektje, a mïus egy magyar-lengyel lemezzel, a How To című albummal nyit új fejezetet. Az album dalai a mïus zeneiségének a gyökereihez, alapütemeihez próbálnak visszanyúlni, amelynek eredménye egy lecsupaszított, sallang és trendmentes örömzenélés, az alkotói szabadság került előtérbe.


A lemez fél évig zárt stúdiók mögött készült. A felvételeket főleg Szegeden rögzítették, de Budapesten és Katowicében is készültek anyagok. Akusztikus dobon Gulyás Kristóf, basszusgitáron Mezey Tamás, akusztikus zongorán pedig Várnai Szilvia (Mayberian Sanskülotts, Nunki Bay Starship) hallható. Éneken a katowicei Raf Skowronski működött közre. A végleges mixing és master pedig ahogy mindig is, Vári Gábor (Miracle Sound) keze munkáját dicséri.

„Mikor tavasszal online elkezdtük a dalokat Raffal írni, először nyilvánvalóan a karanténhelyzet miatt kicsit melankolikusabb és befelé forduló dalkezdemények születtek. Mikor visszahallgattuk, rájöttünk, hogy semmi kedvünk egy kesergő albumot kiadni, inkább írjunk egy olyat, amire otthon a nappali közepén is lötyögnénk. Így írtunk egy olyan albumot, ami pont olyan, ahogyan mi táncolunk” – mondja a How To születéséről Álmos Gergely.

Az elektronikus zene rajongóinak igazi csemegét ígér ez az album, amelyről a lengyel Raf Skowroński így nyilatkozott:

„A mïussal való alkotás az egyik legorganikusabb és spontánabb együttműködés volt, amiben eddig részt vettem. Nagyon izgalmas volt látni, hogy a tavasszal online együtt megalkotott dalok nyáron Budapesten élőben hogy változnak át, hogy fejlődnek”

A lemez limitált számozott dupla vinylen jött ki a Théque Records gondozásában, melyhez a teljesen egyedi borítót Álmos Gergő tervezte.


"Próbáltuk amennyire lehet csökkenteni a CO2 lábnyomot a gyártásnál. Sajnos a vinyl helyett még nem született ma sem komoly alternatíva, ami elérhető lenne, de szerencsére ez egy örök darab, és nem a kukában landol. Viszont azt láttuk, hogy a lemeztok gyártásánál rengeteg a papír hulladék anyag (kb egy papír ív 40%-a), ezért olyan egyedi csomagolást csináltunk, amellyel 50% papírt spóroltunk meg, abból is 5% a hulladék, és ragasztót sem használunk. Az album 250 darabszámban lesz csak elérhető."

Az album elérhető az interneten. Az összes digitális és streaming felületen megjelent (iTunes, Deezer, Spotify).
A lemezhez két videoklip is készült, amelyből az egyik a Telekom Electronic Beats-en debütált, melyet Sztojánovits Andrea fényművész készített.

További részleteket itt olvashat>>

A lemez megjelenését egy audio-vizuális elő-lemezbemutató koncert előzte meg az Akvárium Klubban 250 ember előtt Raf Skowroński jelenlétével.

Zenekarfotó: Szemerey Bence

Hamarosan folytatjuk a 2021-es Felczak-lemezek pályázatán támogatást nyert projektek bemutatását. 

KAPCSOLÓDÓ: 

Felczak-lemezek eredményhirdetés, 2021. április: https://wfa.hu/aktualitasok/hatalmas-erdeklodes-dupla-annyi-nyertes

A Felczak-lemezek pályázat 2021. évi pályázati kiírása: https://wfa.hu/projektek/felczak-lemezek-jogi-2021-02