Évforduló: 70 éve végezték ki Witold Pilecki lovassági kapitányt

Alig két hete volt születésének 122. évfordulója a lengyel ellenállás hősi alakjának. Ő az egyetlen ismert fogoly, aki önként vállalta az auschwitzi rabságot, hogy ott felderítést végezzen, jelentéseket küldjön és konspirációs tevékenységet szervezzen. 70 éve, hogy kivégezték. Részletek az alábbi cikkben.

Hogy került Auschwitzba?

1940 szeptemberében egy utcai razzia során hagyta, hogy a németek elfogják, így került Auschwitzba, hogy ott felderítést végezzen, jelentéseket küldjön és konspirációs tevékenységet szervezzen. A táborban 1943 áprilisi szökéséig tartózkodott. 

Mi történt vele a táborból való szökést követően?

A világháború után részt vett a független Lengyelország létrehozására irányuló törekvésekben, többek között a varsói felkelésben is, mely után a murnaui hadifogolytáborba került, majd annak felszabadítása után új személyazonosságot vett fel, Lengyelországba utazott, hogy kiépítse hírszerző hálózatát.

Újabb rabsága

1947. május 8-án a kommunista állambiztonsági szolgálat letartóztatta, börtönbe zárták, kínozták, melyekről ő maga úgy nyilatkozott, hogy borzalmasabbak voltak, mint auschwitzi szenvedései. Végül 1948. május 25-én tiltott határátlépés, közokirat-hamisítás, hadkötelezettség megsértése, lőfegyverrel való visszaélés, kémkedés és merénylet előkészületének bűntettei vádjával halálra ítélték és kivégezték. 

Kép forrása: polandin.com

Érdemei közül kiemelkedik, hogy a nyugati szövetséges államok az általa készült jelentések alapján értesültek először a zsidóság németek által szervezett kiirtásáról.

Emlékezete

1990-ben a Pilecki elleni per felülvizsgálata során ezt az ítéletet megsemmisítették.

2019-ben az Európai Parlament a Totalitarizmusok ellen Harcoló Hősök Nemzetközi Emléknapjának nyilvánította ezt a napot.

2006-ban Lech Kaczyński köztársasági elnök posztumusz a Fehér Sas Érdemrenddel tüntette ki Witold Pileckit. 

Gyermekei, Andrzej és Zofia Pilecki azóta is aktívan ápolják édesapjuk emlékét. 

2022-ben az Alapítvány támogatásával jelent meg az angol után második külföldi fordításként aushwitzi jelentésének szerkesztett változata. A fordítást az Alapítvány kruatóriumának elnöke Biernacki Karol és munkatársa, Rotár Krisztina készítették. Részletek a könyvről>>

Forrás: gov.pl