A Wacław Felczak Alapítvány közleménye

Budapesten folytatódott a lengyel-magyar együttműködés

Budapest, 2019. június 19., szerda (OS)

A magyarországi Wacław Felczak Alapítvány 2019. június 17-18-án fogadta lengyelországi partnerintézménye, a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézetének delegációját.

Budapesten először került sor a XX. századi lengyel-magyar kapcsolatok legendás alakjáról, Wacław Felczakról elnevezett intézmények hivatalos találkozójára. A tárgyalásokon több mint 20 olyan projektről esett szó, amelyen a jövőben közösen dolgozhatnak, hiszen céljaik megegyeznek: tovább mélyíteni az ezeréves lengyel-magyar barátságot.

Az Alapítvány Andrássy úti székhelyén tartott keddi sajtótájékoztató a lengyel delegáció látogatásának egyik kiemelt eseménye volt. A nyitóbeszédet Dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Helyettes Államtitkára tartotta, aki elmondta: „Fontos, hogy a lengyel-magyar barátság ápolását a mindennapok részévé tegyük.”

Beszédet mondott továbbá Dr. Biernacki Karol az Alapítvány Kuratóriumának elnöke, kiemelve, hogy az Alapítvány támogatásával mintegy 1600 magyar diák lengyelországi utazása valósult meg. A lengyel fél részéről Piotr Babinetz az Intézet Tanácsának elnöke és Dr. Maciej Szymanowski az Intézet igazgatója mondott beszédet.

A kétnapos látogatást a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségén rendezett plenáris ülés zárta, ahol a felek Jerzy Snopek lengyel nagykövet jelenlétében együttműködési tervezetet fogadtak el, melynek részeként megállapodtak a rövid- és középtávú együttműködés főbb pontjairól.