A Wacław Felczak Alapítvány közleménye

A Lengyel–Magyar Barátság Napján videókban tárult fel a közös múlt

Budapest, 2020. március 24., kedd (OS) - 2020. március 23-án, a Lengyel–Magyar Barátság Napján indult útjára a POLHUNATION oktatási projekt honlapja, amelynek célja a közös történelem megismertetése a fiatalokkal.

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete és a Wacław Felczak Alapítvány együttműködésében létrejött projekt a jelenlegi rendkívüli helyzetben a távoktatás útján egyedülálló segítséget nyújthat tanároknak és diákoknak is.

Az angol rövidítésből eredő POL(ish-)HUN(garian educ)ATION projekt vezetője, Mitrovits Miklós történész és kollégái 24 történelmi kisfilmben vázolják fel a lengyel–magyar történelem legfontosabbnak ítélt pillanatait, az első magyarországi Jagelló uralkodótól egészen az 1989-es rendszerváltásig terjedő időszakban.

A kisfilmek könnyen befogadható, otthonról is elérhető tartalmat kínálnak a fiataloknak, ráadásul minden egyes témakör mellé további olvasnivalót, kvízkérdéseket, valamint áttekintő kronológiát is ajánlanak a honlapon, amely így igazi iránytűt jelenthet az közoktatásban. A szerzők nem új történelemleckék alkotására, hanem a tankönyvek kiegészítésére törekedtek érdekes vizuális anyagokat társítva.

A kezdeményezés tartalma és formája a digitális oktatás elvárásaihoz igazodik: a Polhunation szabadon felhasználható tartalmai a honlap mellett elérhetőek a Facebookon, sőt a fiatalok igényeihez igazodva már az Instagramon és a Youtube-on is.

További információ:

https://wfa.hu

https://polhunation.hu/