Párbeszéd a kereszténység jövőjéről és a biztonságpolitikáról az orosz-ukrán háború árnyékában - aktuális témák a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjában

2023-ban is az Alapítvány szervezésében megvalósuló panelbeszélgetések Tusványos színes programjai között

Hamarosan kezdetét veszi a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A legtöbbször csak Tusványosnak hívott rendezvényen két panelbeszélgetést is szervez a Wacław Felczak Alapítvány, melynek fő célja, hogy átörökítsük a magyar-lengyel barátság évezredes hagyományát a következő nemzedékek számára.

A Waclaw Felczak Alapítvány közleménye

Budapest, 2023. július 17., hétfő (OS)

A programban idén is megtalálható több olyan panelbeszélgetés, melyet az Alapítvány szervez. Az egyikre "Európa keresztény lesz, vagy nem lesz" - Kereszténység a mindennapokban címmel a rendezvény második napján, a másikra pedig "Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport" - Biztonságpolitikai körkép az orosz-ukrán háború árnyékában címmel a harmadik napon kerül sor a Bánffy Miklós Társalgóban. A kereszténység jövőjéről szóló beszélgetés résztvevői Kiss-Rigó László (püspök, Szeged-Csanádi Egyházmegye), Molnár Imre (történész, szociológus, Reconciliatio Esterházy János Egyesület), David Lloyd Dusenbury, (filozófus, író, kutatói ösztöndíjas, Danube Institute, Nagy-Britannia). Moderátor: Mohay Gergely, az Alapítvány kurátora.


A biztonságpolitikai témájú beszélgetésen Michał Kwilecki (a Wrocławi Magyar–Lengyel Baráti Társaság vezetőségi tagja, Lengyelország), Jacek Karnowski (főszerkesztő, Sieci Hetilap, Lengyelország), Demkó Attila (biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője) és Szilágyi Mátyás (nagykövet, vezető kutató, Magyar Külügyi Intézet) vesznek részt, a moderátor pedig Rosonczy-Kovács Mihály kurátor lesz.