A Waclaw Felczak Alapítvány közleménye (OS)

100 éves futballmúlt 1000 éves barátság

Az elhúzódó járványhelyzet miatt idén a virtuális térben kerültek megrendezésre a lengyel–magyar barátság napjához kapcsolódó rendezvények. 2021-ben rendhagyó módon – a sors kezének is köszönhetően – egy különleges esemény köti össze a két népet, hiszen március 25-én a korlátozásokra való tekintettel zárt kapuk mögött ugyan, de televíziós közvetítés mellett Magyarország - Lengyelország mérkőzéssel kezdődik meg a selejtezőcsoport küzdelme a katari világbajnokságra való kijutásért. A Wacław Felczak Alapítvány a lengyel–magyar barátság tiszteletére egy látványos molinó kihelyezését kezdeményezte, utalva egyúttal a mérkőzés sportdiplomáciai jelentőségére is.

   Kevéssé ismert tény ugyanis, hogy Lengyelország első futballválogatott mérkőzésére éppen Budapesten került sor 1921. december 18-án. Az idén centenáriumát ünneplő történelmi mérkőzés szokatlan módon mindkét válogatott számára sikert hozott, hiszen a kontinensen kiemelkedő csapatnak számító magyarok "csupán" 1:0-ra tudtak győzni a nemzetközi mezőnyben ekkor debütáló lengyelek ellen.
     Ahogy a magyar csapatok, a magyar edzők ázsiója is magas volt Lengyelországban a XX. során. Mitrovits Miklós történész kutatásai szerint a lengyel bajnokság történetében összesen 15 alkalommal fordult elő, hogy a bajnokcsapat kispadján magyar edző ült.
     100 éves futballmúlt 1000 éves barátság - ezt az üzenetet szeretné átadni mind a játékosoknak mind pedig a mérkőzést online követő szurkolóknak a barátságos párharc tiszteletére kihelyezett molinó.

Kiadó: Waclaw Felczak Alapítvány

Budapest, 2021. március 24., szerda (OS) -