Frazik, Wojciech

Wacław Felczak

A szabadság futára
Cím: Wacław Felczak. A szabadság futára
Szerző: Wojciech Frazik
Kiadó: Rézbong Kiadó
Sorozat: Felczak-könyvek sorozat
Megjelenés: 2019. április 17.
ISBN: 9786155475382
 
Wacław Felczak lenyűgöző életrajza gyűjtőlencseként foglalja magába egy egész nemzedék – az 1918 körül született lengyelek – tapasztalatait. Felczak életútja annyira gazdag, hogy akár több ember életének is elég lett volna.
Történelmi tanulmányai alatt kezdte érdekelni Magyarország története, olyannyira, hogy magyarul is megtanult, ami élete végéig meghatározta további sorsát. A II. világháború jó részét Magyarországon töltötte, ahol rendkívül fontos szerepet játszott az emigrációs lengyel kormányt és a lengyelországi Honi Kormányképviseletet összekötő W-képviselet működtetésében.
 

A háború után Felczak azok közé tartozott, akik nem törődtek bele abba, hogy az országra új rendszert kényszerítettek rá, 1945 őszétől Wacław Lechicki néven tevékenyen részt vett egy új civil ellen­állás megszervezésében, és a londoni kormánnyal kiépített összeköttetés fenntartásában. Nem fér hozzá kétség, hogy ebben az időben ő volt a kormány legkiválóbb futára. Emigrációs tevékenysége 1948 decemberében szakadt félbe, amikor küldetése közben Csehszlovákiában letartóztatták, életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték. Csak a politikai helyzet megváltozásának köszönhette, hogy 1956 októberében elhagyhatta börtönét.

Tudós lett, a közép-európai történelem kutatója. Közben a fiatalok kiváló tanítómesterévé vált, és jelentős erkölcsi hatást gyakorolt a krakkói független értelmiségi körökre, mindenekelőtt azonban a magyar ellenzék egy részének megformálódását segítette elő.

Wacław Felczak sorsdöntő eseményekben vett részt. Életrajzából a lengyel és a közép-európai történelem számos fontos, ám kevéssé ismert pillanatát is megismerhetjük.

Nekem, a könyv szerzőjének az a szerencse jutott osztályrészül, hogy Wacław Felczak professzor tanítványa lehettem. Az eredeti forrásdokumentumokon alapuló, részletes Felczak-­monográfiámról a szakértők és Felczak barátai is elismeréssel nyilatkoztak. Reményeink szerint megfelel a magyar olvasó igényeinek.

Wojciech Frazik

 

A szabadság futára, Vasárnap.hu

Lengyel nemzetiségi műsor: Lengyel-Magyar Barátság Napja, MTVA