Stanisław Lem

Solaris

Újabb lengyel mű a POKETzsebkönyvek között, sorban a harmadik. Lem legismertebb műve az eredeti - Murányi Beatrix-féle - fordítással és a könyv nagykövetének, Barabási Albert Lászlónak a hálózati ábráival jelent meg a POKET zsebkönyvek kínálatában az Alapítvány támogatásával.

Idén lenne 100 éves Stanisław Lem. A 2016-ban elhunyt író életműve volt a főszerepben a Felczak Műhely szeptember 13-i pódiumbeszélgetésén, ahol az este moderátora, Dr. Lovászy László Gábor, stratégiai elemző, jövőkutató, miniszteri biztos Jerzy Snopek lengyel nagykövettel, Nemere István író, műfordítóval és Képes Gábor költő, sci-fi íróval beszélgetett. A rendezvény egy online könyvbemutatóval kezdődött, melyen Vecsei H. Miklós színész, a POKET Zsebkönyvek alapítója beszélt, majd fel is olvasott Lem legismertebb művéből a Solarisból. A kötet Alapítványunk támogatásával jelent meg újra a POKET kínálatában az eredeti, Murányi Beatrix által készített fordításban, nagykövetének, Barabási Albert László fizikus hálózat ábráival illusztrálva.

A beszélgetést az Alapítvány Facebook oldalán itt nézheti vissza.

A Solarist egyesek Lem legjobb regényének tartják. Nem véletlen, hogy három alkalommal is megihlette a filmkészítőket; először 1968-ban készült belőle kétrészes orosz film Nyikolaj Kemarszkij (forgatókönyvíró) és Borisz Nierenburg (rendező) révén. Ezt követően 1972-ben, majd 2002-ben is készítettek belőle filmet.

S hogy mi foghatta meg ennyire az embereket, azon belül is a filmkészítőket a regényben? Különösen figyelemreméltóak a minden emberi elképzelést felülmúló jelenségeket száraz tudományos nyelven leíró bekezdések, és a regény drámai párbeszédei, melyek sokrétű és gondolkodásra késztető írói, filozófiai üzenetet hordoznak.

Lem szerint a Solaris a megismerhetetlennel való találkozásról szól.

A zsebkönyv megvásárolható online, vagy a több, mint 30 POKET zsebkönyvautomata egyikéből, melyek listáját itt találja