Ryszard Legutko

A közönséges ember diadala

Tudományos igényű, mégis köz­érthető értekezés korunk társadalmi folyamatairól a mindenkori hatalomszervezés szemszögéből.

Cím: A közönséges ember diadala
Szerző: Ryszard Legutko
Fordító: Pálfalvi Lajos
Kiadó: Rézbong Kiadó
Sorozat: Felczak-könyvek sorozat
Megjelenés: 2018
 

Legutko felveti és bizonyítja, hogy a szocialista és a liberális-­demokratikus felfogású állam létrehozásának mozgatórugói nemhogy ellentétesek, de kísértetiesen hasonlítanak egymásra. A könyv többféle területet vizsgál: a történelmet, az utopisztikus elképzeléseket, a politikát, az ideológiai síkot, a vallást és magát az egyént veszi egy-egy fejezet fő témájának.

Recenzió

Juhász Kristóf, Magyar Idők (részlet)

„Legutko lengyel és kelet-közép-európai gondolkodóként a kommunizmus (szocializmus) és a liberális demokrácia közti hasonlóságokat tárgyalja – pontosabban ez a kiindulópont, ami lehetővé teszi jelenlegi valóságunk történelmi, politikai, antropológiai, vallási aspektusból történő vizsgálatát. „Mindkét rendszer egyértelműen elszakad a múlttól.

Mindenekelőtt a tekhnébe vetett hitből fakad az a természetesnek tekintett beállítottság, amely a haladás kategóriáiban gondolkodik […] az új egyértelműen privilegizált, a régit pedig kétségbe vonják” – írja.

Legutko kortársunk. Egyszerűen, tömören fogalmaz, logikusan érvel. Könyve könnyebben olvasható – és kisebb táskában elfér –, mint Spengleré, elvégre nem a történelem egészét részletezi, „csak” a megjelölt fogalmakat vizsgálja a hellén kultúrától napjainkig.”

A teljes recenzió itt olvasható.

Szilvay Gergely interjúja a szerzővel, Mandiner

"Mindenekelőtt a közép-európaiaknak túl kell lépniük és el kell felejteniük a kisebbségi komplexusukat. Meg kell próbálnunk függetlenül gondolkodni: nem lehetünk olyan nyáj, amit az EU-s pásztorok, az EU-s elit, Juncker, Merkel és Macron vezet. Nem vagyunk az ő nyájuk, az ő bárányaik. Saját identitásunk és saját történelmi tapasztalataink vannak. Mindezt meg kell védenünk, és a többiekkel egyenlőként kell fellépnünk az európai színtéren. Ne hagyjuk, hogy megfélemlítsenek minket!"

A teljes recenzió itt olvasható.

Lass Gábor: Liberális kényszerzubbony (Interjú a szerzővel), Demokrata

"Napjainkban a szabadság a nyugati civilizáción belül egyre inkább veszélyeztetve van. A kelet-európai tapasztalatok lehetővé teszik számunkra, hogy bizonyos veszélyeket a nevén nevezzük, hiszen mi már átéltünk egy népirtó rendszert. Most egy sokkal enyhébb rendszerben élünk, de azt látjuk, hogy ez is egyre mélyebbre hatol a gondolatvilágunkban."

A teljes recenzió itt olvasható.

Hanzelik Gábor: Véget érhet-e a liberális demokrácia, akárcsak a történelem?, Jelenkor

"Legutko sebészi pontossággal és részletességgel boncolgatja a modern homo politicust, rendkívüli éleslátásról tesz tanúságot, és ami rettenetesen kényelmetlen lehet azoknak, akik vitatkozni akarnak vele, hogy legutko utánanéz a vele ellentétes véleményeknek is. nem alaptalanul írja például, hogy a liberális-demokratikus gondolat is csak ideológia, és érdekes gondolatai vannak a minden ideológiával kapcsolatban érzett modern kori undor eredetét illetően."

A teljes recenzió itt olvasható.