Petneki Áron

Krakkót látni - és megírni.

Krakkó magyar szemmel
Kiadó: BALASSI KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 212
ISBN: 9789634560555
Kiadás éve: 2019
 
Báró, huszártiszt, fizikatanár, fogoly honvéd, teológus, kőműveslegény, állatorvostan-hallgató, a rabbiképző tanára, katolikus káplán, művészettörténész, ügyvéd - sorolhatnánk a különféle foglalkozásokat, egy a közös bennük: XIX. századi magyarok, és valamennyien Krakkóba igyekeznek. Céljuk: "Krakkót látni - és megírni."

Krakkó a XIX. század folyamán politikai helyzetét tekintve sokszor és gyorsan élt át kényszerű változásokat. A Kościuszko-felkelés bukása, Lengyelország harmadik felosztása után osztrák uralom alá került, majd a Varsói Hercegséghez tartozott, aztán - legalábbis látszatra - szabad városállam lett, mígnem egy sikertelen felkelés után végleg a Habsburg Birodalomhoz csatolták, s ott is maradt 1918-ig.

Mit láttak mindebből a XIX. századi magyarok? Kétségtelenül ők is úgy tekintettek Krakkóra, mint élő történelemkönyvre, amely nemcsak a lengyelek, hanem a magyarok számára is tanulságul szolgál.

Krakkóba igyekvő utazóink nemcsak magát a várost, hanem a távolabbi környéket, illetve az oda- és a továbbutazás alatt tapasztaltakat is leírták. A neves és névtelen magyarok - bármilyen kritikával éltek is a látottak vagy rossz tapasztalataik alapján, a megismerés vágya, majd a személyes megismerés révén mégiscsak egy hagyományos barátság alakítói és nem kevésszer haszonélvezői is voltak.

A kötetünkben közreadott változatos műfajú írásokat a lengyel kultúra egyik legjobb hazai szakértője, Petneki Áron válogatta, látta el jegyzetekkel és előszóval.

Kapcsolódó cikkek:

Szalai Attila: Krakkót látni és megírni, Magyar Hírlap

"A Balassi Kiadónál megjelent kötet izgalmas és egyedi gyűjtemény, több mint harminc szerző tollából, akik közt volt báró, huszártiszt, fizi­katanár, fogoly honvéd, teológus, kőműveslegény, állatorvostan-hallgató, a rabbiképző tanára, káplán, ügyvéd – s még sorolhatnánk a különféle foglalkozású utazókat, akik mind Krakkóba igyekeztek.

A bőséges lábjegyzetekkel, történeti kalendáriummal és Petneki értő kommentárjaival ellátott írásaik tükrözik az egykori lengyel királyi székváros mindennapjait, de a 19. század politikai helyzetéből adódó, sokszor és gyorsan átélt, kényszerű változásait is." 

A teljes cikk itt olvasható.