Stefan Żeromski

Koratavasz

Kiadás éve: 2019
Fordító: ifj. Béri Géza
__________

 

„Dulce et decorum est pro patria mori” – tanították századokon át Horatius jelmondatát. Manapság mintha divatosabb lenne James Joyce változata: „Haljon meg a haza értem.” Żeromski regénye sajátosan közelít a kérdéshez.

Főhőse, Cezary a XX. század elején születik Bakuban. Az olajipar révén jómódban élő, gondos szüleinek köszönhetően, akár egy férfi Pandóra, mindennel megajándékoztatott: idegen nyelvet, zenét, táncot, éneket tanul, lovagol, korcsolyázik, motort, biciklit, motorcsónakot vezet, de még aeroplánra és automobilra is futja. Ráadásul minden lánynak és asszonynak megakad rajta a szeme. Amikor azonban a fiatalember a távoli országban magára marad az idegenek közt, halálos veszedelemben, éppen a holtából feltámadt Haza siet a segítségére.

Különös találkozás! Ugyanis még soha nem látták egymást… A mű eredeti címe: Przedwiośnie a hagyományos hat lengyel évszak egyike. A télnek már vége van, de korai még a tavasznak lelkendezni, s ez tökéletesen rímel az 1918 utáni Lengyelország kétségekkel teli állapotára. Vajon nem ismerős-e a hazai példa: az idegen hadak elmasíroztak, de mit kezdünk a nyakunkba szakadt szabadsággal?

ÉRDEKESSÉGEK

  • 2005-ben „Magyarország legkedveltebb regénye”, a „Nagy Könyv” az Egri csillagok volt. Bár Żeromski szinte évre pontosan Gárdonyi kortársa, és a Koratavasz a lengyeleknél ugyanúgy „alapmű”, ám sokkal inkább XX. századi regény.
  • Henryk Szaro rendezésében már 1928-ban filmvászonra került, 2001-ben pedig Filip Bajon alkotott belőle 146 perces mozifilmet s egy hat részes tévésorozatot.
  • 2018-ban, függetlenségének 100. évfordulóján, a Nemzeti Felolvasás keretében egész Lengyelország Stefan Żeromski regényét olvasta. Méghozzá rekord számban: 35 ország 2930 helységében, az összes kontinensen, még az Antarktiszon is.
  • Utcán, téren, tengeröbölben, strandon, parkban, motorkerékpáron, buszon, villamoson, iskolában, óvodában, kórházban, múzeumban, börtönben, szociális otthonban, könyvtárban és 142 színházban. Színészek és civilek öltöztek korhű ruhákba, hogy részleteket adjanak elő a Koratavaszból.