Witold Szabłowski

Így etesd a diktátorod

2022-ben jelent meg Witold Szabłowski író, újságíró Így etesd a diktátorod című könyve a Prae Kiadó gondozásában. Az öt diktátor kedvenceit és a hozzájuk tartozó történeteket Petneki Noémi fordításában olvashatjuk.

A kötetben öt diktátor, Pol Pot, Idi Amin,  Enver Hoxha, Szaddám Huszein és Fidel Castro kedvenc ételeit is olvashatjuk. Witold Szabłowski négy kontinensen keresztül, az ókori Babilon iraki romjaitól Kenya szavannáin, Albánián és Kubán át a kambodzsai őserdőig utazva felkutatta ezen diktátorok személyes szakácsát, meghallgatta történeteiket, miközben édes-savanyú levest vagy kecskehúsos piláfot főztek, rumot ittak és römiztek.

Az Így etesd a diktátorod a többszörösen díjazott lengyel tényfeltáró újságíró (A Beata Pawlak Díj, a Brit Pen Club Díj mellett az Amnesty International kitüntetésében is részesült.) ízekben gazdag, olvasmányos és halálosan komoly könyve, amely késhegyre menően mutatja be, milyen az élet a zsarnokság alatt. A történeteket Petneki Noémi fordította le magyarra. 

Külön érdekesség, hogy az Így etesd a diktátorod megfilmesítési jogát 2021-ben Channing Tatum megvásárolta azzal a céllal, hogy sorozatot készítsen belőle.

----------------------------------------------------------------------------

 

Cím: Így etesd a diktátorod
Szerző: Witold Szabłowski
Fordító: Petneki Noémi
Kiadó: Prae Kiadó
Megjelenés: 2022. szeptember 01.

 

Az ételfotó illusztráció.