Mitrovits Miklós (szerk.)

Hídépítők

A magyar–lengyel kapcsolatok arcképcsarnoka
Kiadó: RÉZBONG KIADÓ
Oldalak száma: 178
ISBN: 9786155475337
Kiadás éve: 2018
Sorozat:FELCZAK-KÖNYVEK SOROZAT 
 
„Hídépítőkre természetesen mindig szükség volt és lesz. Ők azok, akik nélkül a »lengyel, magyar – két jó barát« szólás üres frázis maradna.
Amint ez az album is mutatja, szerencsére jól állunk a hídépítőkkel. 2018-ban az ő emlékük felidézésével köszöntjük a lengyel függetlenséget. Nem kívánhatunk mást, minthogy a következő száz évben is legyenek hasonló élő összekötő kapcsai a magyar–lengyel barátságnak. Éljen Lengyelország! Éljen Magyarország! Éljen a magyar–lengyel barátság!”
 

A könyvben a szerzők bemutatják Tadeusz Stamirowski, Władysław Markowski, Nyáry Albert, Miklósi Ferdinánd Leó, Tomcsányi János, Divéky Adorján, Korompay Manó, Marian Zdziechowski, Jan Dąbrowski, Teleki Pál és Varga Béla,
Henryk Sławik és id. Antall József, Dóró Gábor, Marian Chomrański, Domszky Pál, Lengyel Béla, Lippóczy Norbert, Csorba Tibor, Elek István, Beljung Miklós, Jan Stolarski, Niżałowski Ernő, Kevey János, Wacław Felczak, Csapláros István, Camilla Mondral, Kerényi Grácia, Mieczysław Ostoja-Mitkiewicz, Wiktor Woroszylski, Eryk Bazylczuk, Steiner János és Trojan Marian Józef munkásságát.

Kapcsolódó cikkek:

Varga Bianka könyvajánlója, Szláv TeXtus

"Ezt a gyönyörűen kivitelezett, magyar és lengyel szerzők által írt, albumot végiglapozva pedig az embernek az az érzése támad, hogy 2018-ban kiadásával sikerült méltó emléket állítani a lengyel újjászületés 100. évfordulójának. A kötet aktualitása azonban most sem csökkent, ezért a március 23-ai Lengyel-magyar barátság napja alkalmából megérdemli, hogy újra figyelmet szenteljünk neki."

A teljes cikk itt olvasható.

 

Benedek Pál: Lengyel-magyar két jó barát, de beleszólhat-e ebbe a politika? (interjú Mitrovits Miklóssal) Azonnali

"Tavaly megjelent egy könyv az ön szerkesztésében Hídépítők címmel, amelyben a már említett legendás Wacław Felczakhoz hasonló személyiségek vannak. Közülük még kit emelne ki?

Például a könyvben elsőként szereplő és viszonylag ismeretlen Tadeusz Stamirowski, akinek az idén százéves a lengyel-magyar diplomácia kapcsolatok létrehozásában elévülhetetlen érdemei voltak. Ő magánemberként már az I. világháború előtt saját elhatározásból megkezdte a lengyel-magyar társadalmi kapcsolatok kiépítését. Vagy például Divéky Adorján történész, aki már az I. világháborút megelőzően azon dolgozott, hogy ráébressze a magyarokat és a lengyeleket, hogy közös érdekeink vannak.

Vagy személyes kedvencem Beljung Miklós, aki a II. világháború alatt Katowicében élt és bekapcsolódott a Honi Hadsereg tevékenységébe. A német áttelepítési iroda munkatársa volt és folyékonyan beszélt németül, így pénzt, illetve fegyvereket tudott szerezni a lengyel ellenállásnak. Viszont sokan vannak, akik a sport területén hozták közelebb a két nemzetet. Nagyon sok olyan edző van, akik felemeltek sportágakat a másik országban. Mi például 1918 után és az ötvenes években felemeltük a lengyel futballt vagy megtanítottuk őket kardozni. A lengyelek pedig megtanítottak minket birkózni, röplabdázni és síelni."

A teljes cikk itt olvasható.