Górny, Grzegorz

Gyilkosság és orvostudomány

Kiadó: Magyar Kurír - Új Ember kiadványok
Oldalak száma: 167
ISBN: 9789639981003
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Fordító: Koncz Éva
 

A hippokratészi esküben összefoglalt etikai potenciál elvetése szükségszerűen az orvostudomány kríziséhez vezet, sőt, ahhoz, hogy az orvostudomány megsemmisíti önmagát - legalábbis abban a formájában, amilyennek századokon át megismertük. Ez a tudomány ugyanis az élet helyett egyre gyakrabban a halált szolgálja. Ha viszont az orvostudomány civilizációnk egyik tartóoszlopa, akkor ez azt is jelenti, hogy civilizációnk alapjait is elérte az erózió folyamata. Nem véletlenül beszélt Szent II. János Pál pápa a halál civilizációja és az élet civilizációja közötti harcról azokkal a kihívásokkal kapcsolatban, amelyekben az orvostudományok képviselői főszerepet játszanak. Lehet, hogy nem túlzás tehát azt állítani, hogy az emberiség sorsa az orvosok kezében van.

Kapcsolódó cikkek:

Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve, Bodnár Dániel interjúja a szerzővel, Magyar Kurír

A kép forrása: Magyar Kurír / Merényi Zita

"Amikor később elkezdtem a médiában dolgozni, láttam, hogy a szerkesztők, újságírók milyen hatalmas energiát fektetnek bele abba, hogy szemantikailag átformálják a nyelvet, nehogy néven nevezzék a dolgokat, hanem elfedjék azokat mindenféle más kifejezésekkel. Számos cikkben mutattam be a nyelv manipulálását. Később elkészítettem egy anyagot a posztabortusz szindrómáról is; beszélgettem olyan hölgyekkel, akik komoly traumát éltek meg a magzatuk elvetetése után. Egyre mélyebben beleástam magam ebbe a témába. Elkészítettem egy filmet, Az abortusz civilizációja címmel, amit sok országban bemutattak. Egyszer egy atya felhívott Brazíliából: tudatta velem, hogy lefordították portugál nyelvre, és néhány tízezer példányban kiírták DVD-re. Amikor Brazíliában törvényben akarták szigorítani az abortuszt, a brazil parlament valamennyi képviselője megkapta ezt a DVD-t. Később az eutanáziáról is készítettem filmet, Halál kívánságra? címmel – ez Lengyelországban megnyerte a legjobb dokumentumfilm díját."

A teljes interjú itt olvasható.

Életvédelem felsőfokon – Megjelent Grzegorz Górny „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve, Magyar Kurír

"A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatának legújabb kötetében az ismert lengyel publicista az orvostudomány etikai vonatkozásairól ír. Grzegorz Górny számtalan életből vett példán keresztül mutatja be, hogy „ez a tudomány az élet helyett egyre gyakrabban a halált szolgálja”.

A teljes cikk itt olvasható.