Kiss László

Emberként az embertelenségben

Megjelent Kiss László: „Emberként az embertelenségben” című könyve, amely bemutatja a lengyel menekültek magyarországi befogadását és az utókor főhajtását a humanitárius segítők helytállása előtt.

A könyv példát mutat az emberszeretetről és az ezer éves lengyel – magyar barátság kritikus helyzetben történt megéléséről. Egy embertelen világban a magyar állam vezetése és a felelős tisztségviselők példát mutattak az emberségből.

Az egymásért való felelősségvállalásról tanúskodik a II. világháború során hazánkba menekült lengyel tízezrek példamutató befogadása, a fiatalok iskoláztatásának segítése.

A könyvből megismerhetjük lakóhelyünkre és környékére hálaajándékként került csodatévő Czestochowai ikon művészi másolatainak történetét Zamárdi, Szemes, Boglár településeken, a Raffaello Madonna della Sedia képének másolatát, amelyet szintén a lengyel menekültek ajándékoztak Szárszónak.

A könyv érdekes olvasmány, amely korabeli és mai fényképekkel dokumentálva történelmi ismereteket és lelki muníciót nyújt e korszak kapcsán.

A magyar és lengyel nyelvű kötetek megjelenését a Wacław Felczak Alapítvány, a balatonboglári önkormányzat és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány támogatta.