Korczak, Janusz

A wilhelmówkai fiúk


Cím: A wilhelmówkai fiúk
Szerző: Janusz Korczak
Kiadó: Magyar Pedagógiai Társaság
ISBN: 9789637123597
Megjelenés: 2019-10-09
Fordító: Pászt Patrícia 

Korczak több könyvet is írt a tábori élet tapasztalatairól. Műfajukat tekintve akár ifjúsági regények is. Szereplői, karakterei, cselekmény-elemei emlékeztetnek Boka, Áts Feri és Nemecsek kortárs-kalandjaira, vagy akár Artur Ransome Fecskék és fruskák című népszerű regénysorozatának hőseire, méginkább a német Wilhelm Speyer Gimnazisták című könyvének történeteire. Molnár Ferenc híres magyar kamaszregénye szereplőinek élete, megannyi vágya olyannyira hasonlít a kortárs lengyel táborozók történeteire, kalandjaira, hogy utalásként ezért adtuk A wilhelmówkai fiúk címet a magyar kiadásnak. A különbség annyi, hogy Korczak nemcsak jó író, nemcsak a hatásokat mérlegelő pedagógus és szociálpszichológus, hanem kiváló megfigyelőként a pedagógiai szociográfia műfajának megalapozója is.

Részlet Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság könyvhöz írt ajánlójából

 

Kapcsolódó cikkek:

A wilhelmówkai fiúk, Taní-tani Online

"Kik ők? Hol van Wilhelmówka? Mit tettek, hogy irodalmi hősökké, szereplőkké váltak ezek a fiúk? Mesefigurák vagy élő gyerekek? Mesék születtek?

Történetek születtek, olyan történetek leírását kapjuk kézhez, amelyek gyerekekkel történtek, gyerekekkel kapcsolatosak és szigorúan a valóságon nyugszanak. Nemcsak gyerekek történeteit olvashatjuk, hanem egy szociálpszichológus, pedagógus fejlődési útját, azaz felismeréseit a gyakorlati munka kapcsán. Janusz Korczakról, a gyerekorvosról, pedagógusról, íróról van szó."

A teljes cikk itt olvasható