Łukasz Orbitowski

A Kultusz

Oldalak száma: 480
ISBN: 9789638634597
Kiadás éve: 2020
fordító: Hermann Péter
 

1983, a népi Lengyelország legreménytelenebb időszaka. A vidéki plébániákon elterjed a híre, hogy a Szűz Mária megjelent a Wrocław környéki Oława egyik kiskertjében. Az egyház elzárkózik a jelenéstől, Jaruzelski tábornok pedig a vallási sötétségről mennydörög. A rendőri zaklatások ellenére több tízezer zarándok vándorol el a kisvárosba.
Egy jámbor nyugdíjas, Heniek emberfölötti elszántsággal törekszik egy hatalmas kegyhely felépítésére, amelyet a lengyel pápának kellene fölszentelnie. Bátyja, Zbyszek makacsul lavírozik a családi lojalitás és a helybeli egyházi és pártelitet képező barátainak az elvárásai között. A nők iránti vonzódása, mely épp olyan erős, mint a felesége és a gyerekei iránti szeretete, eszményi anyag a belügyesek zaklatásának.
A Kultusz Łukasz Orbitowski legérettebb regénye, humor és érzékenység szövi át. Az oławai jelenés irodalmi formába öntött, de pontosan dokumentált története csak ürügy egy szerelemről és veszteségről, lojalitásról és megértésről, a bűnök megváltásáról, a csodákról és titkokról szóló elbűvölő történethez.

Łukasz Orbitowski (1977) író, tv-műsorok szerzője. Magyarul is megjelent, Egy másik lélek című regényéért megkapta a Paszport Polityki díjat. Jelölték kétszer a Nike-díjra. Több mint tíz évig kóborolt a nagyvilágban. Jelenleg a családjával Krakkóban él.

A könyv bemutatójára a PesText 2020 Fesztivál keretében került sor. A szerzővel Zöldy Áron műfordító, a Wacław Felczak Alapítvány projektmenedzsere beszélgetett. 

A szerzővel készült exkluzív interjút itt lehet megtekinteni: 

https://www.facebook.com/pestext.festival/videos/341259827158095/

A beszélgetés kiegészítéseként ajánljuk a korábban közölt rádióinterjút, amelyben Zöldy Áron még tovább részletezi Orbitowski új regényét és életművét: