Újabb lengyel szerzővel gazdagodott a POKET!

Andrzej Stasiuk Hogyan lettem író – Kísérlet szellemi önéletírásra című könyvét rendhagyó helyszínen, a Svábhegyi Csillagvizsgálónál mutatták be a hétvégén.
 
A POKET zsebkönyv-sorozat első lengyel könyve rendkívül népszerű volt az olvasók körében. Piotr Szewc Pusztulás c. művéből ma már alig néhány példány hozzáférhető a POKET automatákban. Hasonló sikerekre számíthat a sorozat következő lengyel szerzője, a kortárs lengyel irodalom élvonalába tartozó Andrzej Stasiuk, akinek neve már ismerősen cseng a hazai olvasók körében is, hiszen több műve is megjelent magyar fordításban, és ő maga is többször járt Magyarországon. 
 
Stasiuk olyan szereplője a lengyel irodalmi életnek, ki nemcsak a könyveivel hat, személye körül legendák képződtek. A Hogyan lettem író ezeket a legendákat meséli el. Felidézi a hetvenes évek második felét: az olvasó már az első mondatok után a Varsó óvárosában nomadizáló hippik között találja magát. Valószínűleg soha nem váltak volna felnőtté, ha nem szól közbe a történelem: a Jaruzelski-korszak és a hadsereg. A művet Kerouac "Úton"-jának kelet-európai változataként szokták emlegetni. 
 
Hogyan lettem író – Kísérlet szellemi önéletírásra című regényét a hétvégén mutatták be egy rendhagyó helyszínen, a Svábhegyi Csillagvizsgálónál. A szerző a pandémiás helyzet következtében nem tudott részt venni a bemutatón, melynek keretében a könyv fordítója és nagykövete beszélgettek a szerzőről és zsebkönyv-sorozat 29. számú kiadványáról.
 

"A kötet nagykövete Szabó Balázs lett, aki a tegnapi könyvbemutatón nem csak zenélt, hanem személyes kapcsolódási pontjairól is mesélt Vecsei H. Miklósnak, azt pedig külön hangsúlyozta, hogy megtiszteltetésnek veszi, hogy ismertségével talán ő maga is ragaszthat néhány papírszárnyat a könyvre, amelyektől talán több emberhez jut majd el. A bemutatón részt vett Pálfalvi Lajos is, aki fordítóként jegyzi a Hogyan lettem írót. A József Attila-díjas műfordító, irodalomtörténész arról is beszélt, hogy milyen komoly feladat volt számára a kötet által közvetített életérzés hiteles átadása." (Forrás: Deszkavizio.hu)

 
 
Fotó: PesText / http://stepmotions.com/