Sikerrel zárult az I. Felczak Magyar-Lengyel Sakktábor

Hat élményekkel teli napot töltött el közel 60 magyar és lengyel diák a magyar-lengyel barátság szimbolikus helyszínén Balatonbogláron. A résztvevők a nyári élmények és egymás hazája mellett a sakkhoz is közelebb kerültek a tábor hat napja alatt.

2021. július 24-én érkeztek a diákok Balatonlellére, majd miután elfoglalták szállásukat, kíváncsian fordultak egymás, no meg a Balaton felé. A programok zöme Balatonbogláron volt, ezen a magyar-lengyel barátság szempontjából szimbolikus helyen.

Miért Balatonboglár?

A településre a második világháború idején megszállt Lengyelországból érkezett több száz család. 1941 nyarán Balatonbogláron középiskolát hoztak létre, mintegy 600 diák számára. Ez volt a háború alatt az akkori európai kontinens egyetlen lengyel nyelvű és tanrendű középiskolája.

Lengyel középiskola Balatonbogláron a második világháború alatt

Fotó forrása: Cséby Géza

A táborban a gyerekek napi négy órát sakkoztak és nem is akárkitől sajátíthatták el a trükköket, mint Mikó Valértől, aki szakképzett sakk oktató és a magyar kultúrát és a hagyományokat határon belül és határon túl egyaránt ápoló Meritum Egyesület tagja. 

Az egyik sakk foglalkozás a Varga Béla Kulturális Központban, a

Lengyel-Magyar Barátság Házában

A spontán ismerkedés mellett a tábor- és csoportvezetők külön figyelmet fordítottak az irányított ismerkedésre is, hogy a magyar gyerekek minél több ismerettel, impulzussal találkozzanak a lengyelek részéről, a lengyelek pedig a magyar részről. Hamar egy nagy egységgé kovácsolódott a közel 60 fős csapat, ezt segítették az olyan együtt megélt színes élmények, mint a bobozás, a strandolás, a csodás kilátás a balatonboglári Gömbkilátóból vagy például a hajókázás Tihany felé. 

Mikó Valér sakk oktató a csoport egy részével Balatonboglár jelképében, a gyönyörű feketefenyőkkel körbevett Gömbkilátóban. 

A tábor tolmácsa, Kövesdi Hanna ezt mondta a tábor végén:

"Maga a sakktábor ötlete egy kiváló gondolat volt, ugyanis a sok – sok tábor között egy ilyen ritkaságnak számít, pláne, ha nemzetközi. A résztvevők szavak nélkül kommunikáltak, a kor, a nem nem számított. Ilyen fajta táborba bárki jelentkezhet, csak legyen egy minimális sakktudása. A gyerekek nagyon élvezték a foglalkozásokat, a napi 4 óra szinte elrepült. De még az is kevés volt, mert a szabadidejükben is rohantak a szálloda földszintjén elhelyezett sakktáblákhoz. A csúcs az volt, amikor a hajókiránduláson nem a tájat, a naplementét nézték, csak a magukkal hozott úti mágneses sakktáblával játszottak. A lengyel vendégek fantasztikus hangulatot teremtettek az esti integrációs, zenés programokon, mindenki táncolt és énekelt. A Balatont is élvezte mindenki, estig fürdőztek benne. Örülök, hogy a tábor részese lehettem."

Az I. Felczak Magyar-Lengyel Sakktábor 2021. július 31-ig tartott, az utolsó programdús napon július 30-án a sakkverseny és az együtt töltött napok zárásaként az Alapítvány minden résztvevőnek egy ajándékcsomagot adott át. A búcsú az előző napokban átélt izgalmak és a kialakult barátságok miatt fájó volt, a szervezők azonban már a következő táborok lehetőségét latolgatták. 

A táborról a TV Polonia is beszámolt. Július 28-i műsoruk 15. perc 15. másodpercétől láthatnak összeállítást arról, milyen élményekben volt része a magyar és lengyel fiataloknak a Balatonnál, a műsor 20. perc 40. másodpercétől pedig skype-on kapcsolják Szegedről az Alapítvány kuratóriumának elnökét Biernacki Karolt, aki a tábor mellett az Alapítvány elmúlt három évéről és a jövőbeli tervekről is beszél a műsorvezetővel. A műsort ide vagy a képre kattintva nézhetik meg>>