Sikerrel zárult a II. Felczak Magyar-Lengyel Sakktábor

7 napot töltöttek el a magyar és lengyel diákok és kísérőtanárok Balatonbogláron. A strandolás, a fagyizás és a nyár élvezete mellett minden hétköznap sakk foglalkozás kötötte le a résztvevőket.

Az idei már a második sakktábor volt. Először 2021-ben szervezte meg az Alapítvány a sakktábort Balatonbogláron, ahol a meghívott magyar és lengyel diákok saját élményeik révén kerülhettek közelebb a másik országhoz és ismerkedhettek meg, köthettek akár életre szóló barátságokat a táborban résztvevő többi diákkal. Nem volt ez másképp az idei táborban sem. A diákok lelkesek, kíváncsiak és elszántak voltak. Arról, hogy honnan jött a tábor szervezés ötlete és miért pont Balatonboglár a helyszíne, a táborról készült kisfilmben az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Biernacki Karol beszélt:

“Három évvel ezelőtt megszületett egy döntés, hogy hagyományt teremtünk azzal, hogy minden évben megszervezünk egy sakktábort lengyel és magyar gyerekeknek. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen Balatonboglár egy kultikus hely a lengyeleknek. Mi és az előző generációk is, majdnem minden lengyel tudja, hogy mi volt itt háború alatt. Itt volt egy lengyel gimnázium, mely a második világháború alatt működött, egyedüli gimnáziumként egész Európában, pontosabban a németek által megszállt területen. A magyar kormány engedélyezte, hogy a lengyel tanterv szerint járhassanak a gyerekek itt iskolába. Egészen 1944. március 19-ig működött ez a gimnázium. Számtalan fiatalember lelt itt menedéket Balatonbogláron. Ezért itt."

Az ünnepélyes megnyitón Biernacki Karol és Łukasz Turlej, a FIDE (Nemzetközi Sakkszövetség) lengyel alelnöke mondott nyitóbeszédet. 

És hogy miért pont sakk?

“A sakk révén nem csak edzik a memóriájukat, elméjüket, hanem egyben megtanulnak együtt élni, tisztelni az ellenfelet. Minden nemes cselekedetre, mozzanatra, ami a sporttal, nemes sporttal kapcsolatos, megtanít a sakk. Ezért esett erre a sportra a választás.”

Így vélekedik Laurinyecz Imre, az Alapítvány igazgatója is, aki nagyon örült, hogy a gyerekek a szabad idősávokban spontán is leültek játszani egymással.

"A sakk a sportok közül egy olyan sport, amihez nem kell nagyon ismerni a másik nemzet nyelvét, nemzetközi nyelv, elég megtanulni az alap figurákat, alap lépéseket, ahogy ez történik is a sakktáborban. Egy rendkívül eredeti módon tanító sakk szakmai vezetőnk van, Mikó Valér, akinek köszönhetően a gyerekek nagyon lelkesen végig csinálják ezt sz egész hetet, napi több órában sakkoznak ugyanis.

Laurinyecz Imre végig jelen volt a táborban és segítette a program gördülékeny lezajlását. Képünkön látjható, hogy a reggeli tornából is kivette a részét. 

"Számomra nagyon izgalmas, hogy ezek a gyerekek tényleg nagyon szeretnek sakkozni, úgyhogy amikor már elfáradnak a fürdésben vagy a focizásban, akkor még leülnek és kicsit sakkoznak a maguk örömére."

A tábor sakkfoglalkozásait csak úgy, mint tavaly, idén is Mikó Valér szakképzett sakkoktató tartotta. A tavalyi tábor tapasztalatait is beépítve a programba, ismét érdekes, színes foglalkozások, feladatok révén hozta küzelebb a gyerekekhez ezt a különleges sportot.

"A sakk személyiségfejlesztő szerepéről már nagyon sokan sok mindent elmondtak. A sakk nagyon fontos az ifjúságnak. Több mint százan vagyunk összesen, 78 gyerek, lengyelek és magyarok vegyesen. A közös sakknyelv megvan, a játék is közös. Nyilván ez egy érdekes szakmai kihívás, hogy hogy lehet úgy sakk foglalkozást tartani hogy lengyel és magyar gyerekek is vannak, de a nyelvi nehézséget könnyen áthidaljuk. Érkeztek a táborba Uniejów, Krasne, Rzeszów, Tyczyn, Tarnów, Jarosław, Adamówka, Budapest, Nyíregyháza, Szeged és Mórahalom városaiból. Rendkívül színes a tábor programja. Hétfőtől péntekig hagyományos, lehet azt mondani iskolai keretben sakkoktatás zajlik de számos színes kísérő program is van. Nyilván a Balaton, mint adottság itt van, tehát a fürdés egy alap program de nagyon sok érdekes kulturális programon veszünk részt."

Mikó Valér eligazítást tart. 

Az Alapítvány meghívására a tábor ünnepélyes megnyitóján részt vett Łukasz Turlej, a FIDE (Nemzetközi Sakkszövetség) lengyel alelnöke, akivel Mikó Valér nem most találkozott első ízben.

“A nemzetközi sakkszövetség alelnöke, Łukasz Turlej úr látogatott el hozzánk, ami egy fantasztikus megtiszteltetés. Katowicéből már ismertük őt egy korábbi lengyel-magyar sakkverseny kapcsán, de hatalmas öröm, hogy eljött a rendezvényre és hogy ő is nagyon pozitívan nyilatkozott a táborról."

Łukasz Turlej kérdésünkre így nyilatkozott a táborról:

"Azt gondolom, hogy maga az ötlet nagyon érdekes, izgalmas, hogy két különböző országból érkeznek a résztvevők. Vannak olyan közöttük akik már ismerik egymást, vagy azért mert együtt voltak korábban ilyen sakktáborban, vagy azért mert már versenyen találkoztak. Ezek a kapcsolatok erősödnek és a sakk lehetőséget biztosít arra, hogy ugyan játék közben nem beszélgetnek, de meccs után néhány szót váltanak, esetleg megtanulnak néhány szót lengyelül, magyarul. De használják az iskolában megtanult angolt is."

Łukasz Turlej, a FIDE (Nemzetközi Sakkszövetség) lengyel alelnöke interjút is adott a megnyitó után. 

A táborban résztvevő egyik diák édesanyja az alábbi levelet küldte nekünk:

"Tisztelt Igazgató Úr, Kedves Imre!

Szeretnék köszönetet mondani Önnek és munkatársainak a lengyel-magyar nyári sakktábor szervezéséért, a lehetőségért, hogy a gyermekem is részt vehetett. Hatalmas élményekkel tért haza és a boldogságán kívül már a jellemformálódása is látható. Ez egy nagyon értékes program a jövő aktív generációja számára igazán színvonalas kivitelezéssel. Bízom benne, hogy a létrejött határokon átívelő kapcsolatok tartósak lesznek!
További munkájukhoz jó egészséget, sok sikert kívánunk!
Köszönettel: Borbála"

A táborról készült kisfilm premierje hamarosan megtekinthető lesz YouTube csatornánkon. Az élményeket és a táborban uralkodó hangulatot visszaadó fotóválogatás pedig ide kattintva tekinthető meg>>