Sikerrel zárult a II. Felczak Diáktábor

Immár második alkalommal került megrendezésre a tábor Sátoraljaújhelyen, ahol a közel 80 magyar és lengyel diák játékos nyelvórákon ismerkedhetett a másik ország nyelvével és élménydús programokon a többiekkel.

Július 6-án, csütörtökön véget ért a II. Felczak Diáktábor, ahol közel 80 magyar és lengyel diák találkozott egymással, játékos nyelvórákon vettek részt, megismerkedtek a magyarországi lengyel és a lengyelországi magyar szakokkal, és persze rengeteg élményben volt részük a tábor 5 napja alatt. 

Július elsején érkeztek a diákok és kísérőtanárok a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontba, ahol érkezésükkor egy kulacsból, baseball sapkából, pólóból és tornazsákból álló ajándékcsomagot vehettek át, majd az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Biernacki Karol köszöntötte őket.

Az ismerkedés után nyugovóra is tértek, hiszen másnap már kezdődtek is a játékos nyelvórák, melyek után minden nap változatos programok következtek. A diákok részt vettek a Kisvárdai Hagyományőrzők huszárbemutatóján, sárkányhajózáson, sportnapon és egy sárospataki kiránduláson is. Az estéket egy ízben diszkó, az utolsó napon pedig moldvai csángó táncház zárta.

Illusztris vendégek a II. Felczak Diáktáborban

A tábort Biernacki Karol, az Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg, de elfogadta meghívásunkat Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára is, aki hétfő este így fogalmazott:

“Zabierzcie do domu wesołość, której doświadczyliście w ciągu tych kilku dni, zabierzcie do domu kawałek Węgier!"

"Vigyétek haza azt a derűt, amit ebben a pár napban éltetek meg, vigyetek haza egy darab Magyarországot!"

Balról: Laurinyecz Imre, a WFA igazgatója, Mohay Gergely, az Alapítvány kuratóriumának tagja, Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára és Major Olivér, az egyik kísérőtanár
Fotó: Csáky Mátyás/WFA

Biernacki Karol, az Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a diákokat és kísérőtanárokat a tábor első napján

Szerdán Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete is tiszteletét tette a táborban és láthatta a már összeszokott csapatokat és a felszabadult mosolyokat. Nagykövet úr egy közös beszélgetésre invitálta a diákokat, akik bátran kérdezték őt a köszöntője után többek között arról, hogy milyen kihívásokkal nézett szembe tavaly áprilisi nagyköveti kinevezése óta és arról is, hogyan érzi magát családjával Magyarországon.

Fotók: Csáky Mátyás / WFA

Médiaérdeklődés a tábor iránt

A már másodjára megrendezésre kerülő Felczak Diáktábor a média érdeklődését is felkeltette. Az M5 csatorna, a Zemplén TV, a Kossuth Rádió, valamint a Szent István Rádió is interjút készített az Alapítvány helyszínen tartózkodó munkatársaival, valamint a tábor néhány résztvevőjével.
A tábor első napján pedig az MTV Nyár23 című műsorában beszélt Zöldy Áron, az Alapítvány projektmenedzsere a Diáktábor programjáról, valamint a magyar és lengyel gyerekek együttlétének jelentőségéről. A vele készült interjút az alábbi műsorban láthatja 1 óra 26 perc 57 másodperctől>>