Premier a Felczak Alapítványnál – Bemutatták az Eva Jaslarról szóló portréfilmet

Zeneszóval és érdeklődőkkel telt meg csütörtökön kora este a Felczak Alapítvány előadóterme. A hárfa világa – Koncert és filmbemutató Nizalowski Fannival című esemény nemcsak a fellépő művészek miatt vált ünnepélyessé, hanem az Eva Jaslar – Egy varázslatos élet képei című portréfilm magyarországi bemutatója miatt is.

„Nagy öröm számomra, hogy a Wacław Felczak Alapítvány a maga módján támogathatja az ifjú magyar művészeket, így Nizalowski Fannit lengyel vonatkozású tevékenységük megvalósításában, és hogy minket ért a megtiszteltetés, hogy Magyarországon elsőként bemutassuk Eva Jaslarról készült portréfilmjét.” – jegyezte meg köszöntőjében Gerencsér Tibor, az Alapítvány igazgatója.

A mintegy 30 fős, többségükben fiatalokból álló közönség az összművészeti délután kezdetén rövid betekintést nyerhetett az Alapítvány tevékenységébe. Gerencsér Tibor emlékeztetett: Nizalowski Fanni az Alapítvány Szárnyas Huszárok elnevezésű ösztöndíjpályázatának egyik nyerteseként válhatott a WFA Ifjú Nagykövetévé, sokoldalú tehetségével a lengyel–magyar kulturális kapcsolatok mellett az Alapítvány ösztöndíjprogramját is népszerűsítve.

Az Eva Jaslar művészetére, valamint a New York Harp Ensemble (NYHE) nagy korszakára emlékeztető zeneművek betöltötték az Andrássy úti előadótermet. Nizalowski Fanni hárfajátéka mellett a közönség Maria Korzeniowska lengyel gitárművészt, az est vendégfellépőjének játékát is élvezhette. A több tételből álló kamarakoncertet követően Nizalowski Dorottya, a film társszerzője mondott rövid bevezetőt a vetítéshez.

Mint elhangzott, lengyelországi bemutatóját követően hazánkban ezen az estén került először ünnepélyes vetítésre az Eva Jaslar lengyel-amerikai hárfaművész életét bemutató portréfilm. A világhírű New York Harp Ensemble (NYHE) alapítója napjainkban a Lengyel Hárfaszövetség Elnökeként tevékenykedik, művészeti hagyatéka, értékrendje és látásmódja pedig örökérvényű példaként állhat a fiatal művészgenerációk előtt világszerte.

Alakja, valamint a portréfilm mondanivalója ennek megfelelően nagy hatást gyakorolt a jelenlévő fiatal közönségre. Az Alapítvány igazgatója gratulációjában reményét fejezte ki, hogy Nizalowski Fanni tehetségének és kitartásának köszönhetően hasonló életutat járhat be, mint a filmben látott Eva Jaslar. Ezzel együtt örömét fejezte ki, hogy az első lépések megtételében a Felczak Alapítvány is segítheti. A meghitt hangulatú összművészeti délután fogadással záródott.

Az eseményről további képek megtekinthetők a Médiatárban.