A Felczak Alapítvány átvette Miklósi Ferdinánd Leó posztumusz díszpolgári címét Józsefvárosban

A hagyományoknak megfelelően idén is József napon tüntették ki Józsefváros példaképeit, köztük Miklósi Ferdinánd Leót, aki egykor aktív szerepet játszott a lengyel függetlenséget visszaállítani kívánó magyar törekvésekben.

Március 24-én ünnepélyes keretek közt az Uránia Nemzeti Filmszínházban adták át a Józsefvárosi Önkormányzat elismeréseit a kerület kiemelkedő érdemeket szerzett polgárainak. Ahogyan arról Budapest nyolcadik kerületének hivatalos honlapja hírt adott, posztumusz díszpolgári címben részesült Miklósi Ferdinánd Leó, aki 1905-től aktívan részt vett a lengyel függetlenséget visszaállítani kívánó magyar törekvésekben.

Miklósi Ferdinánd Leó jómódú fa- és szénkereskedő, újságíró, a magyarországi lengyelbarát mozgalmak egyik élharcosa volt a XX. század első felében. Több lengyelbarát civil társadalmi szervezetet alapított, amelyek működésében vezető szerepet játszott. 1912-ben egyik alapítója volt a Magyar-Lengyel Egyesületnek, amelynek 1915-től főtitkári pozícióját töltötte be. Az első világháború idején önkénteseket toborzott a Lengyel Légióba, melyben rövid ideig ő maga is harcolt. Ennek nyomán később megalapította a Magyarországi Lengyel Légionisták Szövetségét (1930).

Miklósi az 1920-as és 1930-as években számos emléktábla és szobor felállításában vállalt aktív szerepet. Mások mellett hozzá fűződik Leonard Gnojeński és a mohácsi csatában részt vevő lengyelek érdi emléktáblája (1926); Feliks Sławski, az 1848–1849-es szabadságharc vértanújának kőbányai emléktáblája (1931); a mohácsi csatában résztvevő lengyelek mohácsi emlékoszlopa (1931); a győri Sobieski emléktábla (1933); a salgótarjáni Báthory szobor (1933) és a népligeti légionista szobor (1935) felállítása.


A második világháború idején Miklóssi kapcsolatban állt a lengyel ellenállás magyarországi képviselőivel, amiért a német megszállás után a Gestapo a svábhegyi és Gyorskocsi utcai börtöneiben kínozta. A háború után lakását elvették, kitelepítették, nehéz körülmények között, nagy szegénységben hunyt el. A Kozma utcai temetőben nyugszik.

A posztumusz elismerést a Wacław Felczak Alapítvány képviseletében Mohay Gergely kuratóriumi tag vette át Sára Botond polgármestertől és Kocsis Máté országgyűlési képviselőtől. (Fotók: Józsefvárosi Önkormányzat)