Októberben ismét Felczak Műhely

A soron következő, immár nyolcadik Felczak Műhely apropóját Fryderyk Chopin halálának 172. és Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója adja.

Ez alkalomból emlékezünk meg a lengyel zeneszerző, zongoravirtuóz és a magyar zeneszerző, zongoraművész, karmester életművéről. A két zeneszerző, zongoravirtuóz életművéről tart előadást Szilasi Alex Liszt Ferenc-díjas, továbbá a Lengyel Kultúráért Érdemrenddel, és Magyar Arany Érdemrenddel kitüntetett zongoraművész, aki Liszt és Chopin műveiből álló koncerttel zárja majd az estét. A rendezvényen köszöntőt mond Jerzy Snopek Lengyelország budapesti nagykövete.

Néhány szó Fryderyk Chopinről

A lengyel zeneszerző és zongoravirtuóz zenei tehetségét nagyon fiatalon felismerték, hétévesen már két polonézt (g-moll és B-dúr) szerzett. Élete java részét Franciaországban töltötte, ahová azután utazott, hogy befejezte tanulmányait a Varsói Konzervatórium zeneelmélet és zeneszerzés szakán. Párizs és Varsó mellett Bécsben is nagy sikerrel koncertezett. Főbb műveit a francia fővárosban szerezte, közeli barátja volt az operaszerző Vincenzo Bellini és Eugène Delacroix, a festő, de jóban volt például Hector Berliozzal és Liszt Ferenccel is. Bár 1838-ra Párizs ismert alakja lett - 1835-től francia állampolgár is - , időről-időre elutazott Franciaországból - például Mallorcára -, így próbálta tuberkolózisának tüneteit enyhíteni. Végül az 1840-es években betegsége egyre inkább eluralkodott rajta. 1849-es haláláig fő művei elkészültek, az utolsó időkben a mazurkákra, valamint a noktürnökre összpontosított. 1849. október 17-én halt meg tuberkulózisban. Kívánságára Mozart Requiemje hangzott el a temetésén, amelyen mintegy 3000 ember vett részt a párizsi Père-Lachaise temetőben.

Az eseményt a helyszínen és az Alapítvány Facebook oldalán élőben követhetik. A személyes részvételre korlátozottan van lehetőség, ami regisztrációhoz kötött. Mindezek okán kérjük, hogy ha a helyszínen kíván jelen lenni az eseményen, akkor legkésőbb október 25. 12.00-ig regisztráljon ide kattintva

Október 22-én lesz 210 éve, hogy megszületett Liszt Ferenc

Liszt Ferenc édesapja korán felismerte fia kivételes zenei tehetségét, és minden segítséget megadott neki tehetsége kibontakoztatására. Liszt kilencéves korában már nyilvánosság előtt zongorázott Sopronban és Pozsonyban, majd hamarosan műpártoló főurak támogatásával Bécsben folytathatta tanulmányait, itt találkozott az akkor már süket Beethovennel.

Bécsi tanulmányaival párhuzamosan hangverseny körútra indult, műsorán többnyire a népszerű operákra írt ábrándok, parafrázisok szerepeltek. 1827-ben egy időre a francia fővárosban telepedett le, ahol tehetségének köszönhetően a társasági élet ünnepelt hőse lett. Itt ismerkedett meg Chopinnel, akitől eltanulta a zongorajáték árnyalatait, valamint Berliozzal, akitől a zenekari nyelvet és a programzene új vívmányait sajátította el.

Liszt rendkívül termékeny zeneszerző volt. Műveinek nagy részét zongorára komponálta, ezek zömének eljátszásához rendkívüli technikai tudás szükséges. Alkotásainak viszonylagos ismeretlensége azzal magyarázható, hogy rengeteg darabot komponált: összesen kb. 1400 művet komponált (beleszámolva eredeti műveit, átiratait stb.), amivel minden idők egyik legtermékenyebb zeneszerzője. Zenei munkássága mellett rengeteg esszét írt különböző témákról: zeneszerzők társadalmi helyzete, műelemzések stb. Házastársa Marie d’Agoult volt, aki egy fiút és két lányt szült neki, Cosima nevű lánya a német zeneszerző, Richard Wagner felesége lett.

Magyar-lengyel kulturális párhuzamok; Chopin és Liszt

Szilasi Alex előadása és koncertje

 

Időpont: 2021. 10. 26 kedd, 19 óra

Helyszín: 1068 Budapest, Városligeti fasor 16. Lengyel Nagykövetség

Élő közvetítés: az Alapítvány Facebook oldalán

 

Szilasi Alex 

A Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész, továbbá a Lengyel Kultúráért Érdemrenddel, és Magyar Arany Érdemrenddel kitüntetett zongoraművész egy előadást és koncertet ad majd a Felczak Műhely október 26-i rendezvényén. 9 éves korában lépett fel először, miután megnyerte az országos zeneiskolai versenyt. Zenei tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, zongoraművészi diplomáját 1993-ban szerezte. Számos díjjal büszkélkedhet, köztük a lengyel "Chopin 2010" Évfordulós Bizottság „Chopin útlevele díjjal. 2011-ben a Lengyel Köztársaság Kulturális Örökség minisztere a Lengyel Kultúráért Érdemrendet adományozta a művésznek a Chopin bicentenáriumi év során végzett művészeti teljesítményéért és a lengyel kultúra külföldi népszerűsítéséért tett erőfeszítéseiért.

Szilasi Alex - Kép: beethovenbudan.hu

Tartsanak velünk ezen a különleges estén élőben a Lengyel Nagykövetség dísztermében (Amennyiben a helyszínen kíván jelen lenni az eseményen akkor legkésőbb október 25. 12.00-ig regisztráljon ide kattintva) vagy az Alapítvány Facebook oldalán itt