Március 15. közös magyar-lengyel vonatkozásai

Március 15. amellett, hogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, a magyar-lengyel barátság történetének egyik legfontosabb mérföldköve is, elég ha arra a 4000 lengyel önkéntesre gondolunk, aki a magyarokkal harcolt az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban.

S hogy mi történt azon a bizonyos március 15-én és az azt megelőző időszakban, arról további részleteket Kovács István Felczak-díjas polonista, történész, író, költő és lengyel irodalmi műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja árul el az alábbi kisfilmben, amely az Alapítvány támogatásával a POLHUNATION projekten belül jött létre. A kisfilm a POLHUNATION YouTube csatornáján tekinthető meg - további történelmi témájú kisfilmekkel együtt - az alábbi képre kattintva:


Mi is az a POLHUNATION?

A POLHUNATION egy olyan oktatási projekt, amelyben a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok legérdekesebb fejezeteit mutatják be öt perc hosszúságú kisfilmekben a téma legjobb hazai szakértőivel. A Mitrovits Miklós polonista, történész és Nagy Ernő történész (?) közreműködésével, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet által létrehozott kisfilmek és a POLHUNATION kezdeményezés további részletei a hivatalos weboldalon itt olvashatók: https://polhunation.hu/


Fotó: polhunation.hu

Kovács Orsolya Zsuzsanna Magyarország varsói nagykövete így fogalmazott egy korábbi március 15-i ünnepségen a két nép közös kiállásáról:

“Számomra a március 15-e a szabadságért, a hazáért és a nemzetért való közös kiállást, elszántságot jelenti. Felemelő ünnep, amelyen kiváló és felelősen gondolkodó elődeinket ünnepelhetjük. A lengyelekkel közösen álltunk ki a szabadságért, közös ünnepünk.”

Fotó: Mandiner

S hogy mit jelent a jelenkor embere számára a két nemzet közös, forradalmi harca? Erről testvérintézményünk, a varsói Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet készített összeállítást pár éve, melyben arról kérdeztek magyar és lengyel embereket, hogy hogyan emlékeznek, s mi jut eszükbe a március 15-i ünnepről?

A vélemények a kurier.plus cikkében itt olvashatók: https://kurier.plus/hu/node/2297

A Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület 1998 óta ápolja és eleveníti fel a hazánk területén, a magyar ügyért harcoló, illetve itt menedéket találó lengyel katonák emlékét, több korszakot is megjelenítve. Fotó: Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület Facebook oldala