Inspiráló Felczak-beszélgetések Tusványoson

Négy önálló panelbeszélgetéssel, félszáz résztvevővel és számtalan inspiráló pillanattal zárult a Wacław Felczak Alapítvány programsorozata az idén jubiláló, 30 éves Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban.

A szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban nyitották meg július 23-án a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort, amelyet 30. alkalommal rendeznek meg az erdélyi Tusnádfürdőn. A tavalyi évhez hasonlóan a Wacław Felczak Alapítvány idén is négy önálló panelbeszélgetéssel képviseltette magát. A a hely szellemének megfelelően a beszélgetések tematikája színes és változatos volt – nem feledve az Alapítvány hitvallását és névadójának örökségét.

Az ars poeticának is kiváló, 30 éve szabadon elnevezésű sátorban szerdán került megrendezésre az „Európa kulturális identitása” című beszélgetés, amelynek keretében a Rézbong Kiadó jóvoltból még a Felczak Alapítvány könyveibe is betekintést nyerhetett a szép számú érdeklődő. Szintén a nyitónapon, fiatal lengyel hungarológusok, Anna Butrym youtuber és Michał Kiss blogger a magyar bordiplomáciát vette górcső alá és arra az izgalmas kérdésre keresték a választ, hogy „Jó nagykövetünk-e a gasztronómia Lengyelországban?”

A csütörtöki és pénteki panelbeszélgetések témái igazán összetett, mély társalgásokat ígértek – és az érdeklődőknek nem is kellett csalódniuk. Közép-Európa XXI. századi kihívásairól Makkay Lilla, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt kül- és nemzetpolitikai kabinet vezetőjével és Michał Szpądrowskival, a Fiatal Európai Konzervatívok főtitkárával beszélt beszélgetett Andrzej Sadecki elemző moderálásában.

Másnap pedig Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke Grzegorz Górny publicistával értekezett  „Az Egyház közösségének helyzetéről és jövőjéről. Az inspiráló beszélgetéseknek pedig közel sincs vége, hiszen szombaton még rengeteg esemény lesz a jubileumi szabadegyetemen.

A programokról bővebb képgaléria hamarosan a Médiatárban.