Koncertek 3 lengyel városban az Alapítvány támogatásával

Gdańskban, Varsóban és Krakkóban kerülnek megrendezésre ingyenes koncertek a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vasza Viktor Kórus közreműködésével, kiváló zenészek mutatják be Király László magyar zeneszerző Katyń Requiemjét.

A kompozíció, amely a katyńi mészárlás áldozatai előtt tiszteleg, és a lengyelek és magyarok barátságának újabb bizonyítéka, Polner Zoltán költő és Cyprian Kamil Norwid verseire íródott. A koncertek Varsóban a Mindenszentek templomában (Kościół Wszystkich Świętych), Krakkóban a Juliusz Słowacki Színházban (Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie), Gdańskban pedig a Második Világháború Múzeumának konferenciatermében (Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku) hallgathatók majd meg.


A programsorozat a Wacław Felczak Alapítvány, a Kis-lengyelországi vajdaság, Magyarország Krakkói és Gdański Főkonzulátusa, a varsói Liszt Intézet, a Balassi Szövetség, a lengyel RENGL vállalat, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a krakkói TVP 3-as csatorna, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával és együttműködésének eredményeként jött létre.

A koncertek lengyel nyelvű plakátja

 

A katyńi vérengzés néven ismert tömeggyilkosságot az ÖK(b)P Központi Bizottságának Politikai Bizottsága 1940. március 5-én hozott döntését végrehajtva követték el a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyel (részben tartalékos) tisztek és főtisztek ellen. A különböző becslések az áldozatok számát 22 és 23 ezer fő közé teszik. A gyilkosságok áldozatait a Szmolenszk melletti Katinyban, a Tver melletti Mednojében és a ma Harkiv elővárosát képező Pjatyihatka erdeiben tömegsírokban hantolták el. A gyilkosságokat és az áldozatok eltüntetését is nagy titokban végezték, de a németek már 1943-ban felfedezték az első tömegsírokat a Harmadik Birodalom által megszállt területeken, Katiny erdeiben.

A lengyel parlament 2007-es döntése alapján április 13-a a katyńi bűntény áldozatainak emléknapja. (1943-ban ezen a napon tárták a németek a világ nyilvánossága elé a több nemzetközi tudós által is alátámasztott tényeket.)

Forrás: Ośrodka KARTA – Indeks represjonowanych című kiadvány, mely 2002-ben jelent meg Stanisław Ciesielski, Wojciech Materski és Andrzej Paczkowski professzor szerkesztésében.

A katyńi tömeggyilkosság áldozatai tiszteletére felállított emlékmű a lengyelországi Wrocławban.

Antonio Jesús Ríos Cabrera fotója