Gálaest a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében

Március 23-án a Lengyel-Magyar Barátság hivatalos ünnepnapján első ízben került megrendezésre a Felczak Gála a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

A Gálaesten a közel kétszáz meghívottat Biernacki Karol az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, valamint Rosonczy-Kovács Mihály, a lengyel-magyar barátság és együttműködés további elmélyítését célzó Alapítvány kuratóriumának tagja, lengyel-olasz politikai elemző köszöntötte.

A beszédek után került sor az Alapítvány eddigi munkásságát bemutató imázsfilm premierjére, majd első ízben átadásra került a Felczak-díj, melyet az Alapítvány kuratóriuma azzal a céllal hozott létre, hogy ezzel is elismerje azon személyek munkáját, akik az évszázadokon átívelő lengyel–magyar barátság eszméjének továbbörökítéséhez kiemelkedő mértékben hozzájárultak. Idén - egyszeri alkalommal - három díjazott vehette át a kitüntetést.

Kiss Gy. Csaba polonista, irodalomtörténész, kultúrtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora és az ELTE címzetes egyetemi tanára.

Kovács István polonista, diplomata, történész, író, költő és lengyel irodalmi műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja.

Petneki Áron polonista, művelődéstörténész, a Varsói Egyetem nyugalmazott tanára, a krakkói Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar-Lengyel Történész vegyesbizottságának elnöke.

A díjazottak az Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész által megálmodott különleges anamorfózist vehettek át. A díj szimbolikus jelentőségű, különlegessége, hogy az apró részletekből összeálló grafika egy fémhengerre vetül, és így elevenedik meg az Alapítvány névadójának arcképe.

A rendezvény ifj. Balázs Elemér Junior Prima díjas zongoraművész és zeneszerző zongorajátékát követően álló fogadásos vacsorával folytatódott, ahol a lengyel és magyar konyha ízeit kóstolva találkozhattak a hazai lengyelség képviselői, illetve a lengyel és a magyar nemzet közötti barátság elmélyítésért dolgozó szakemberek, polonisták.

A Gálán Magyarország egyik legnagyobb karitatív szervezetével, az évente több százezer embernek segítséget nyújtó Magyar Máltai Szeretetszolgálattal karöltve adománygyűjtést is szervezünk az Ukrajnából menekült emberek megsegítésére. A Gála helyszínén a résztvevőknek lehetőségük volt pénzbeli adományaikat elhelyezni a szervezet gyűjtődobozába.

Az Alapítvány imázsfilmje YouTube csatornánkon és ide kattintva tekinthető meg: 

A gálán készült képgalériát itt tekintheti meg>>

A Felczak Gáláról készült videós összeállítás hamarosan elérhető lesz YouTube csatornánkon, érdemes feliratkozni a csatornára itt>>