Fortepan-kiállítás Łódźban

Lengyelország legfontosabb fotókiállításának főkiállítója a WFA támogatásával idén a magyar közösségi fotóarchívum volt.

Idén 20. alkalommal rendezték meg a Łódź Fotofestiwalt, a legfontosabb lengyel fotóeseményt. Franek Ammer, a fesztivál egyik kurátora 2019 szeptemberében személyesen látogatott Budapestre, hogy megnézze a Fortepan „Minden múlt a múltam” című kiállítását, ez a látogatás rakta le a szakmai kapcsolat alapjait – a tárlat akkora hatással volt ugyanis a kurátorra, hogy meghívta a magyar kiállítás átdolgozott változatát Lengyelországba. A łódźi Fabryka Sztukiban végül részben a Budapesten látott anyagokból, részben pedig a Fortepan lengyel gyűjteményéből összeállított válogatás jelenhetett meg 2020. augusztus 6-16. között.

A Fortepan tárlata, mint a fesztivál főkiállítása, a főépületben kapott helyet, így látogatását a járványveszély miatt fokozott odafigyelés és egészségügyi korlátozások nehezítették. Ennek fényében különös siker az a nagy lelkesedés, amelyet a Fortepan két lengyel anyaga kiváltott – egy nagyon ismert és egy eddig ismeretlen fotográfustól.


A kiállításon mintegy 150 kép került bemutatásra. A kiállítás nagyobb része a Fortepan gyűjteményből kiválogatott, már a Nemzeti Galériában is kiállított nagy sikerű fotókból állt. Ezenkívül két lengyel felfedezett, Zofia Rydet és Bogdan Celichowski fotói kerültek kiállításra.

Zofia Rydet (1911-1997) ma egyike a legismertebb lengyel fotográfusoknak, pedig autodidakta volt, aki csak a negyvenes éveiben kezdett fényképezni. Łódź-ban azokat a fényképeit állították ki, amelyeket Magyarországon készített 1967-ben. Egy magyar ügyvédhez fűződő szerelmi kapcsolata hozta őt vissza többször is hozzánk.

A másik életmű teljesen ismeretlen volt addig, amíg nem került a Fortepanhoz. Bogdan Celichowski (1921-2016) építész egész életében szenvedélyesen fényképezett, negatívjait Magyarországon élő fia adományozta a Fortepannak.


Nagy érdeklődést keltett (az egyébként szabad téren tartott) előadás a Fortepan projekt gyakorlati működéséről. A Vaskapu utcai gyűjtemény történetén keresztül bemutatásra került a Fortepan létrejötte, melyet a lomtalanításokon megmentett képek alapoztak meg. További érdekesség volt a csornai születésű Lipovits Károly kézilabdaedző gyűjteménye, aki több száz úttörő igazolvány képet készített tanítványairól. Nem maradhatott ki továbbá a kiállításból a Budapesten is nagyon népszerű képpárok szekció, ahol egymással valamilyen szempontból összefüggő, összeköthető képeket került egymás mellé.

A szervezők beszámolója szerint a Wacław Felczak Alapítvány támogatása végül lehetővé tette, hogy a kiállítás az eredeti tervek szerint, méltó módon valósulhatott meg a járványválság ellenére is. A Fortepan így képviseltetni tudta magát Lengyelországban, szakmai vezetéseket, valamint előadásokat tudott tartani az ország legfontosabb fotókiállításán. A kiállítást teljes körűen bemutató, élvezhető formában dokumentáló digitális változata szabadon megtekinthető a következő linken: https://prezi.com/view/omWM1xXiJtCjldgei6ev/