Filmvetítés a magyar-lengyel barátság napja alkalmából

A magyar-lengyel barátság napjának alkalmából a Wacław Felczak Alapítvány és a budapesti Lengyel Intézet társszervezésében kerül levetítésre a Wacław Felczak életéről készült Futárösvényen - Útirány: Magyarország című dokumentumfilm, mely az Alapítvány támogatásával készült 2023 nyarán.

A magyar-lengyel barátság napjának alkalmából a Wacław Felczak Alapítvány és a budapesti Lengyel Intézet társszervezésében kerül levetítésre a Wacław Felczak életéről készült Futárösvényen - Útirány: Magyarország című dokumentumfilm.

A film főhőse Wacław Felczak, aki a második világháború idején a lengyel ellenállás és az emigráns lengyel kormány közötti titkos futárszolgálat budapesti szervezője volt, pénzt és információkat szállított nyugatról a megszállt Lengyelország földalatti ellenállási mozgalmának. 1948-ban letartóztatták és hamis vádak alapján bebörtönözték, 1956 őszén szabadult. Történészként alapvetően Magyarországgal és Közép-Európával foglalkozott, a 70-es évektől rendszeresen ellátogatott Magyarországra és kapcsolatba került a rendszerváltó értelmiséggel.

A fiatal Felczak szerepét Mateusz Kurcius, az idősebb Felczakot pedig Wojciech Skibiński alakítja.

A rendezvény keretében a Lengyel Intézet kiállítóterében ezen a napon megtekinthető lesz a krakkói Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) által előkészített, Wacław Felczakról szóló kiállítás.

Az eseményen történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részvételi szándékát kérjük, legkésőbb március 24-ig jelezze az alábbi regisztrációs linken>>

KAPCSOLÓDÓ: 

A filmet a Duna Tv március 23-án 11.05 perctől fogja vetíteni magyar szinkronnal.