Fiatal nagykövetünk nagy munkában

A Szárnyas Huszárok pályázatunk 2022-es nyertesei a 2023-as évet is izgalmas projektekkel kezdték. Friss interjúnkban ezúttal festőművész nagykövetünk, Kusovszky Bea már megvalósított és még előtte álló projektjeit igyekszünk bemutatni. Lássuk a részleteket.

WFA: Mi is többször beszámoltunk tavaly a különböző projektjeidről, mesélj kérlek ezekről, mi mindent tudtál megvalósítani ösztöndíjas éved első felében?

Kusovszky Bea: A tervezett lengyel- magyar kiállítás anyaga sikeresen összeállt. A meghívott képzőművész Kamil Tanczy lett, aki speciális aluminiummal, illetve öntött üveggel dolgozik. A munkái sikeresen megérkeztek magyarországra. Az After Blue címet viselő kiállítást sikeresen meg is nyitottuk január 28-án az Art Salon Conetmporaryban.

Az After Blue című kiállítás megnyitóján balról jobbra: Tomasz Piars, képzőművész, az Art Salon Conetmporar alapítója, Kamil Tanczy, alias Kamil #2, Molnár Zsuzsanna, kommunikációs szakember és Kusovszky Bea festőművész, a WFA fiatal nagykövete. Kép forrása: Art Salon Contemporary

WFA: Nem akármilyen év áll mögöttünk. Adódtak váratlan nehézségek, melyek miatt módosítanod kellett az eredeti terveiden?

Kusovszky Bea: A kiállítást eredetileg már november végére terveztük, de a Kamil #2 művésznéven alkotó festő munkáinak az előállítása, illetve a szállítás megszervezése is sokkal körülményesebb volt, mint ahogy azt eredetileg gondoltuk, ezért csúszott januárra a megnyitó napja.

WFA: Az ösztöndíjad március 31-ig tart. Miket terveztél még megvalósítani az év első felében?

Kusovszky Bea: Kamil hat napott tartózkodott Budapesten, és én kalauzoltam el őt a városban. A kiállításunk megnyitója után, közösen tartottunk egy tárlatvezetést is az érdeklődőknek. A következő nagyobb esemény pedig egy gasztro est lesz, melyet szintén az Art Salon Contemporaty-ban rendezünk meg és lengyel ételeket fogunk felszolgálni.

Fotó az After Blue című kiállítás megnyitóján. Kép forrása: Art Salon Contemporary


WFA: Mit adott Neked eddig, hogy az előbbiekben említett programokat a WFA fiatal nagyköveteként valósíthatod meg?

Kusovszky Bea: Nagyon sok lengyel képzőművésszel vettem fel a kapcsolatot a kiállítás szervezése miatt, ami igazán érdekes volt a számomra. Rendszeres látogatója lettem az Art Salon Contemporary- nak, ahol a legfontosabb program, hogy bemutassák, és népszerűsítsék a lengyel kultúrát.
Illetve azt is feltérképeztem, hogy kik azok a lengyel művészek, akik Budapesten élnek.

WFA: Vannak már terveid az év második felére? Hogy érzed, a lengyel motívum megmarad a munkásságodban az ösztöndíj letelte után is?

Kusovszky Bea: A legfontosabb szervező munkák nagy része már sikeresen lezárult, a közelmúlt legizgalmasabb része volt, hogy láthattam Kamil munkáit a falon.
A képzőművészeti kutatómunka során sokat tanultam a kortárs lengyel képzőművészetről, ami biztos, hogy valamilyen formában meg fog mutatkozni a munkáimon is. Alig várom, hogy valaki hamarosan felhívja rá a figyelmem, hogy egy motívum már be is épült a művészetembe.