Felczak Műhely januárban is

2023 első Felczak Műhely beszélgetésének témája a képzőművészet lesz. A moderátor több generáció magyar és lengyel festőművészeivel fog beszélgetni. Érdemes elolvasni a részleteket és regisztrálni a személyes részvételhez.

Január 31-én kedden 18 órától művészeti témában érkezik a soron következő Felczak Műhely. Az est moderátora Trojan Márta művészettörténész beszélget Kusovszky Bea festőművésszel, a WFA fiatal nagykövetével, Serediuk Péter grafikusművész, festőművésszel, valamint Tomasz Piars képzőművésszel, az Art Salon Contemporary alapítójával.

Szó lesz többek között a Magyarországi Lengyel Alkotói Fórumról, a művészek lengyel kötődéséről és hogy e kötődés hogyan jelenik meg az egyes alkotásokban.

Tomasz Piars a művészete mellett beszél majd az általa alapított Art Salon Contemporary-ről, és arró, hlogyan lehet létrehozni egy kultúrteret, mely egyaránt helyet ad a lengyel és a magyar művészeknek. 

Kusovszky Bea aktuális kiállításáról és arról is mesél, hog mit jelent az Alapítványunk fiatal nagykövetének lenni.

Serediuk Pétert pedig több évtizedes munkásságáról, tapasztalatairól és lengyel kötődéséről is hallgathatjuk majd.

A személyes részvételhez a regisztrációt meghoszabbítottuk, így arra január 30-ig van mód az alábbi űrlap kitöltésével>> 

Az esemény helyszíne az Alapítvány székhelye: 1062 Budapest, Andrássy út 77. 2. emelet 13.

Kusovszky Bea

A fiatal festőművész mögött már számos kiállítás és megvalósított program áll. 2022 óta az Alapítvány fiatal nagykövete is, a Szárnyas Huszárok pályázatában többek között egy konkrét tárlat nyitását tervezte, melyben saját munkái mellett
Lengyelország több, fiatal alkotójának legújabb műveit is bemutathatja. Mint fogalmaz "Az ilyen kooperációk a művészeti
párbeszéden túl magukkal vonják azt a tényt is, hogy a meghívott közönség egyaránt áll majd lengyelekből és
magyarokból, azaz a megnyitón lehetőség adódik egy produktív eszmecserére, interdiszciplináris párbeszédre,
amely hosszú távon további gyümölcsöző nemzetközi kapcsolatokat hoz létre a művészeti szcénán túl egyéb
területeken is."
A mintegy két hónapon át tartó őszi kiállítást a tervek szerint a Szalon további lengyel vonatkozású kiállításai követik
majd, melyeken tárlatvezetőként, vetítésekkel összekötött előadások prezentálójaként, és egy lengyel-magyar
gasztro est egyik házigazdájaként is feltűnik majd.

„Az utóbbi években a figurativitást elhagyva nonfiguratív festészettel kezdtem el foglalkozni. Az előző festményeimnél is megjelenő raszterpontos felületek most egymásra helyeződtek. Felhasználva a moaré effektust, az op-art stílusjegyeihez hasonlóan a mozgás és a vibrálás érzetét keltik a képek. A párhuzamos és merőleges pontozott felületek rétegei rendezik ismétlődő ritmusba a vibráló felületeket. A látvány a rétegek között jön létre, melynek optikai képmélysége a végtelenség érzetét kelti. A tetőtéri műterem város feletti hangulata inspiratív környezetet teremt az alkotáshoz.” – Kusovszky Bea

 

Tomasz Piars

Tomasz Piars Lengyelországban született, de a Képzőművészeti Szakközépiskolát már Budapesten végezte – 1992 óta él Magyarországon. A Képzőművészeti Egyetem elvégzésével biztossá vált számára, hogy Budapesten telepszik le, és itt teljesíti be művészeti karrierjét. Alkotói tevékenysége mellett kulturális managerként más művészek munkáit is a közönség elé tárja, dolgozott kurátorként a Lengyel Intézetben, 2021-benhozta létre az Art Salon Contemporary-t, ahol kiállításokat szervez magyar és külföldi művészeknek.

Díjai, ösztöndíjak:
Domanovszky díj
Magyar Köztársaság Ösztöndíj
Lengyel Köztársaság Ösztöndíj
Erasmus ösztöndíj
NKA alkotói támogatás
Dr. Éva Kahan Alapítvány támogatása
Wacław Felczak Alapítvány támogatás

Fotó: youngart.hu

 

Serediuk Péter

Lengyel állampolgárként tagja a Lengyel Alkotói Fórumnak, amelynek több kiállításán részt vett.Képeiben a lengyel festészet, különösen Malczewski hatása érezhető. Rajzai, illusztrációi sajátos technikával készülnek. Hidegtű eljárással rézkarcokat készít. Foglakozik alkalmazott– és reklámgrafikával, könyvillusztrációkat készít. Számtalan kalligrafált, kézírásos díszokiratot, diplomát írt itthon és külföldön egyaránt. Magyar állami kitüntetéseket tervezett. Számos hazai és külföldi kiállításon vett részt. 1977-től tagja a Magyar Képzőművészeti Alapnak.

Serediuk Péter Napraforgók című festménye. FOtó: nemzetisegek.hu

 

Az eseményt ezúttal is élőben közvetítjük majd Facebook oldalunkon és YouTube csatornánkon.

A személyes részvételhez regisztrációra van szükség, melyre január 27-ig van mód az alábbi űrlap kitöltésével>> 

Az esemény helyszíne az Alapítvány székhelye: 1062 Budapest, Andrássy út 77. 2. emelet 13.