Felczak-könyvek a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozón

Július 4. és 7. között immár hetedik alkalommal rendezik meg a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót a váci Duna-parton. A legismertebb hazai és V4-es országokból érkező zenekarok koncertjei mellett nemzetközi színházi előadásokkal, utcaszínházi produkciókkal, közösségi programokkal és V4-es olvasósarokkal várják a fesztiválozókat a hétvégén Vácon – ahol a Felczak-könyvek sorozat darabjai is megtalálhatóak lesznek.

A váci Dunakanyar egyik legszebb részén, a vízpart közelében rendezik idén a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót, ahol a zene mellett a kultúra és a csodálatos természeti környezet is fókuszba kerül. A legnagyobb hazai előadók fellépéseit a visegrádi országok feltörekvő, fiatal zenekarai, Lengyelországból a The Fruitcakes pénteki koncertje egészítik ki. A VéNégy egyediségét a klasszikus fesztiválprogramok mellett a regionalitás, a színházi előadások és a közösségi-, kulturális események kiemelkedő szerepe adják.

Utóbbit erősíti az idei fesztiválon debütáló, a V4-es országok kortárs irodalmát népszerűsítő olvasósarok, amely napvitorláival és fiatalos hangulatával kulturális felüdülést kínál minden fesztiválozónak. A VéNégy Könyvkuckóban megtalálható lengyel köteteket színesítik a Felczak-könyvek sorozat darabjai, amelyeket bárki szabadon lapozgathat a fesztivál alatt. Az olvasók megismerkedhetnek Marcin Świetlicki Tizenkettő című kultuszkrimijével és a magyar-lengyel kapcsolatok színes arcképcsarnokát nyújtó Hídépítők albummal, de olvasható lesz Sergiusz Piasecki: A Nagy Medve szerelmese vagy éppen Ősi János A hágó című könyve is.

A fesztivál színházi programjában kap helyet vasárnap délután a Łódź-i CHOREA Színház Jakub Gawatowic: Jan tragédiája című groteszk komédiája, amely lengyel vándorszínjátszás hagyományait eleveníti fel a Duna-parti színpadon. A VéNégy szervezőinek célja, hogy a színházi programokra minél több nézőt becsalogassanak, így a színházjegyek mellé ajándék belépőt adnak, amellyel az előadás után az esti programok is megtekinthetőek. Nem véletlen tehát, hogy a VéNégy Fesztivál az elmúlt években a visegrádi országok egyik legrangosabb közös kulturális eseményévé nőtte ki magát.