Felavatták a lengyel menekültek emléktábláját Baján

Az 1939 őszén Magyarországra érkező több tízezer lengyel menekült emléke előtt adóztak a Bács-Kiskun megyei Baján.

A lengyel–magyar barátság megindító epizódjára emlékeztek szeptember 27-én Baján. 80 évvel ezelőtt, a második világháború kitörését követően Magyarország lengyel katonák és civilek tízezreit fogadta be, akiknek egy része a Bács-Kiskun megyei városban és a környék falvaiban talált menedékre. A történészek szerint a vészterhes időszakban nemcsak a hivatalos szervek szerepvállalása, hanem a magyar lakosság segítségnyújtása is döntőnek bizonyult.

Az ünnepélyes eseményen Csubákné Besesek Andrea alpolgármester erre utalva megjegyezte, hogy a Wacław Felczak Alapítvány által támogatott emléktábla-avatás szervesen kapcsolódik a város egykori polgáraihoz és ezáltal a helyi közösségtudat fontos pillére. Éppen ezért a levéltári források mellett a helyi lakosok visszaemlékezései is szerepet játszottak a kutatásban.

Az emléktábla-avatáson a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének képviseletében Dominika Hasińska-Gerencsér titkár mondott köszönetet a bajaiaknak azért, hogy 80 évvel ezelőtt az évezredes lengyel-magyar barátság szellemének megfelelő nyitottsággal és emberséggel fordultak a lengyel menekültek felé. A tragikus történelmi időkben a lengyel menekültek egy része magánházaknál kapott szállást, míg jelentős részüket az akkori Nemzeti Szállodában (ma Duna Wellness Hotel) helyezték el.

Dr. Biernacki Karol, a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja elmondta, hogy az Alapítvány számára elsődleges a két ország történelmi kapcsolatainak megismertetése és tovább mélyítése, kiemelt figyelemmel a fiatal generációkra való átörökítésre. Az emléktábla-avatás koszorúzással zárult.