Eddig nem látott drónfelvételeken Lengyelország mesés városai

Egy évvel ezelőtt indult útnak Henry Kettner, hogy egy négynapos influencer-együttműködés keretében bemutassa a természeti és kulturális kincsekben bővelkedő Lengyelország egy izgalmas szeletét. A vlogger és Palkovics Zóra korábbi balerina, lifestyle blogger útja a lüktető és modern fővárosba, Varsóba majd innen a festői Malborkba és Hármasvárosba vezetett. Barangolásaik során találkoztak a magyar nyelven videózó lengyel youtuberrel, Olga Groszekkel is. Három ismeretterjesztő kisfilmből álló videósorozatukat közel 200 ezren látták. Most néhány, eddig nem látott drónfelvétellel idézzük fel az utazást. Reméljük hamarosan újabb kalandozásra hívhatunk titeket a festői Lengyelországba!

Virágzó metropolisz – Varsó

A város a történelem során többször megsemmisült, 1944-ben a varsói felkelés idején porig rombolták a németek. A városlakók hamar hozzáfogtak az újjáépítéshez, aminek köszönhetően Varsó újjászülethetett. Ma felhőkarcolóival, és a kettős megítélésű Kultúra és Tudomány Palotája jellegzetes épületével igazi modern, izgalmas nagyváros benyomását kelti, amely számos kortárs kulturális-, tudományos-, művészeti létesítménnyel (Kopernikusz Tudományos Központ, Varsói Felkelés Múzeuma, Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma), hatalmas zöld parkokkal (a központban található 76 hektáros Łazienki-park) és a régi festmények, fényképek és tervrajzok alapján rekonstruált, 1980 óta az Unesco Világörökség részét képező Óvárossal büszkélkedhet.

A Visztula keleti partjának szabályozatlan, dús, zöld területei és gazdag növényvilága valódi felfrissülést nyújt a nagyváros rohanó forgatagában. A belvárosi Mokotowskán egymást érik a gombamód szaporodó, izgalmas és minőségi lengyel dizájner boltok, menő cukrászdák, pékségek, kávézók és éttermek. A kommunista időkből maradt, olcsó, de igényes lengyel kosztot kínáló tejivók a város (és egész Lengyelország) egyik legjellegzetesebb és egyben legnépszerűbb retro-helyei.

Életre kelt történelem – Malbork vára

Tudtad, hogy Lengyelországban található a világ legnagyobb téglából épült vára? Észak-Lengyelországban, a Pomerániai vajdaságban, a Nogat folyó partján, festői környezetben terül el ez a gyönyörű, több mint 20 hektárnyi középkori erődítmény, amelyet a 13. században emeltek, és a keresztesek nagymesterének marienburgi székhelye volt. A teutonok kétszáz éves uralma alatt többször átépítették, kibővítették, a történelem viharai során pedig a grandiózus erődítmény megfordult a poroszok, oroszok, lengyelek, svédek és franciák kezén is, volt fegyverraktár, jezsuita kollégium, náci főhadiszállás, és számos más funkciót is betöltött.

Az építmény az évszázadok folyamán többször is, így az 1664-es tűzvészben és a II. világháború alatt is hatalmas károkat szenvedett, de a gondos restaurációs munkáknak köszönhetően sikerült megőriznie autentikus jellegét. Ma tekintélyes múzeumkomplexumnak ad helyet, kedvelt turistacélpont, az UNESCO Világörökség rész.

Hármasváros

A több mint egymilliós lakosságú városkomlexum több csomópont köré szerveződik. Gdańsk a szabadságmozgalom bölcsője, a Szolidaritás örök szimbóluma, Gdynia nyüzsgő kikötőváros, mely az 1920-as ’30-as évek modernista, Bauhas épületeiről híres, Sopot gazdag, elegáns tengerparti üdülőhely, ahol egymást érik a hangulatos villák.

Gdańsk a második világháborút követően újjáépített óvárosa tökéletesen visszaadja a patinás történelmi kereskedelmi központ, a gazdag kikötőváros egykori hangulatát, ahol a szláv és német hatás keveredik. Itt található a monumentális II. Világháború Múzeuma, az impozáns Európai Szolidaritás Központ, a 41.620 férőhelyes Energa Gdańsk Stadion, mely a 2012-es UEFA labdarúgó-bajnokságra épült.

Több mint 20 millió lengyel származású ember él a világon, kiknek többsége a Gdynia-i kikötőből indult útnak. Az ő sorsukra emlékezve a Tengeri Pályaudvar épületében lelt otthonra a Emigráció Múzeuma, mely szintén egy különleges objektum. Zórának és Henry-nek tehát bőven jutott látnivaló a Hármasvárosban, amelynek látogatását egy meglepő tengerparti kirándulással zárták: pasztell színek, homokos dűnék, perzselő meleg helyett hűvös fuvallatok, tágas, családbarát strandok, selymes homok. Ezt kínálják ugyanis a Balti-tenger legkedveltebb fürdőhelyei, a Hel-félsziget, Wolin sziget, Świnoujście strandjai.

A WFA | Polska x Henry Kettner sorozat további videóiért kattintsatok a Felczak Alapítvány YouTube-csatornájára.